Kalça ekleminde artroz ( coxartroz ) ve kıkırdak hasarı

Kalça ekleminde artroz ( coxartroz ) ve kıkırdak hasarı

Eklemin sürtünmesiz hareketlerinin yerine getirilmesi için normalde eklem yüzeyleri kıkırdak bir doku tarafından korunmaktadır. Artroz durumunda bu kıkırdak yapıda ağır ve büyük hasarlar gözlenir, bazı durumlarda bu yapı tamamen tahrip olmuştur.

Artrozun tipik sebeplerinden biri uzun yıllar ekleme fazla veya yanlış yüklenilmesidir. Kalça üzerine düşmelerde, düşme sırasında kıkırdakta kopmalar meydana gelebildiği için artroza neden olabilir. Bununla birlikte insan yaşlandıkça kıkırdak yapı da yaşlandığı için artroz gelişebilmektedir. 
Artroz ilerleyen bir hastalık türüdür. Tedavi edilmemesi durumunda kıkırdağın tamamen kaybolmasına ve kemiksi yapılarda deformasyona yol açar.

ARTROZUN BELIRTILERI  NELERDIR?

Hafif gerginlik hissi,

Eklemde sertlik,

Günün ilk hareketlerinde oluşan ağrılar,

Yüklenme sırasında ağrılar,

Çok ağır artroz durumlarında dinlenme esnası ağrıları ve

Hareket kısıtlamalarıyla belli eder.     

Not: Artroz ağrıları her zaman ciddiye alınmalı ve hiç bir zaman değişmeyecek bir durum olarak acelece kabullenilmemelidir. Bir çok durumda, iyi düşünülmüş bir tedaviyle gözle görülür büyük başarılar elde edilebilir. 

ARTROZA KARŞI NE YAPILABILIR? 

Artroz oluşmasını veya oluşan artrozun ilerlemesini önlemek için profesyonel egzersiz ve beslenme programlarının yanı sıra gelişen artrozda cerrahi müdahaleler yardımcı olmaktadır. Cerrahi yaklaşımda artroskopi yöntemleri veya ağır vakalarda eklem protezi  (platin) de söz konusudur.

Eklem yıkaması artrozda gelinen safhaya bağlı olarak ağrıyı önemli derecede hafifletebilir. Bu işlemde hareketli kıkırdak bölümleri düzeltilir, aşırı iltihaplı ve donmuş eklem kapsülü alınır ve kemiksi çıkıntılar zımparalanır.

Abrazyon artroplastisi: Kıkırdağın yeniden gelişimini tetiklediği için küçük hasarlarda abrazyon artroplastisi uygundur. Bu yöntem sırasında kıkırdak, kan dolaşımını sağlayan kemiğe kadar monte edilir. Tedavi alanında içerisinde kök hücreler bulunan bir kan tortusu oluşur. Bu tortu birkaç hafta içerisinde kıkırdak lifleri oluşturur bu sayede hasar yeniden doldurulur.

Mikro kırık: Bir diğer benzer yöntem ise mikro kırık tekniğidir. Bu teknikte de kök hücreler tetiklenir. Ancak abrazyon artroplastisinden farklı olarak hasarlı bölgeye delikler açılır. Bu yöntem büyük kıkırdak sorunlarında da kullanılır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Bozkurt

Prof. Dr. Murat BOZKURT, 1969 yılında Erzurum'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 1998 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Murat BOZKURT, 1999 yılında Danimarka Aarhus Üniversitesi'nde Ortopedi Araştırma laboratuvarında biyomekanik çalışmalar yapmış yine aynı üniversite de Omuz Dirsek ve Ayak, Ayak bileği bölümlerinde klinik çalışmalar da bulunmuş yoğun ameliyat programına katılmıştır. 2000 Yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doktor Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde hasta kabulü yapmış 2002 yılında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kli ...

Etiketler
Kalça eklemi
Prof. Dr. Murat Bozkurt
Prof. Dr. Murat Bozkurt
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube