Kadınlarda ve erkeklerde genital siğillerin tedavisi

Kadınlarda ve erkeklerde genital siğillerin tedavisi

Genital siğiller erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün en sık 6 ve 11 tipleri ile genital belgede toplu iğne başından, karnıbahar şeklinde büyüklüğe kadar , birkaç adeten çok fazla sayılara kadar oluşabilirler. Genital siğiller kadınlarda vajina girişinde, klitoris etrafında , makat çevresinde yerleşebilir. Erkeklerde de penis, testis ve makat çevresinde yerleşebilirler.

Genital siğiller temasla bulaşabilir, bu yüzden aktif bir siğil varlığında korunmadan cinsel ilişki olmamalıdır, hatta korunma olsa bile, o bölgedeki cilt bütünlüğünü etkileyen bir hastalık olduğu için yine bulaşma olabilir. Tedavi görmeyenler bazen birkaç siğil sabit kalır iken, bazen de hızlı çoğalmalar gözlenebilir. Bu yüzden genital siğl varlığında kısa zamanda tedavi edilmelidir. 

Genital siğillerin tedasinde ilaçlar, kremler kullanılablir. Ancak oradaki siğiller koterizasyon, yakma veya kriyoterapi, dondurma gibi işlemlerle tedavi edilmeli, oradaki kondilomlar, siğiller yok edilmeli, kremler ise nüksü önlemek için işlem sonrası verilmelidir. 

Az sayıdaki siğillerin tedavisi lokal anestezi ile koterizasyon veya kriyoterpi (dondurma) yöntemiyle yapılabilir. Çok fazla sayıdaki siğiller kısa bir uyutma gerektirebilir, o zaman genel anestezi ile koterizasyon yapılır. 

Genital siğil tedavisi kadınlarda da erkeklerde de basit bir prosedürdür, işlemlerden sonra ciddi rahatsızlıklar, iş gücü veya sosyal hayata engel durumlar yaratmazlar. 

Bu makale 2 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Hpv virüsü
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube