Genital siğiller erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün en sık 6 ve 11 tipleri ile genital belgede toplu iğne başından, karnıbahar şeklinde büyüklüğe kadar , birkaç adeten çok fazla sayılara kadar oluşabilirler. Genital siğiller kadınlarda vajina girişinde, klitoris etrafında , makat çevresinde yerleşebilir. Erkeklerde de penis, testis ve makat çevresinde yerleşebilirler.
Genital siğiller temasla bulaşabilir, bu yüzden aktif bir siğil varlığında korunmadan cinsel ilişki olmamalıdır, hatta korunma olsa bile, o bölgedeki cilt bütünlüğünü etkileyen bir hastalık olduğu için yine bulaşma olabilir. Tedavi görmeyenler bazen birkaç siğil sabit kalır iken, bazen de hızlı çoğalmalar gözlenebilir. Bu yüzden genital siğl varlığında kısa zamanda tedavi edilmelidir.
Genital siğillerin tedasinde ilaçlar, kremler kullanılablir. Ancak oradaki siğiller koterizasyon, yakma veya kriyoterapi, dondurma gibi işlemlerle tedavi edilmeli, oradaki kondilomlar, siğiller yok edilmeli, kremler ise nüksü önlemek için işlem sonrası verilmelidir.
Az sayıdaki siğillerin tedavisi lokal anestezi ile koterizasyon veya kriyoterpi (dondurma) yöntemiyle yapılabilir. Çok fazla sayıdaki siğiller kısa bir uyutma gerektirebilir, o zaman genel anestezi ile koterizasyon yapılır.
Genital siğil tedavisi kadınlarda da erkeklerde de basit bir prosedürdür, işlemlerden sonra ciddi rahatsızlıklar, iş gücü veya sosyal hayata engel durumlar yaratmazlar.