Doktorsitesi.com

Kadınlarda idrar kaçırma nedir? nasıl tedavi edilir?

Prof. Dr. Tolga Akman
Prof. Dr. Tolga Akman
21 Aralık 20161187 görüntülenme
Randevu Al
Kadınlarda idrar kaçırma nedir? nasıl tedavi edilir?

Kişinin isteği dışında ani idrara sıkışıp tuvalete yetişemeden veya öksürme, aksırma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda idrarın idrar yolundan dışarı akmasına idrar kaçırma denir. İdrar kaçırma sadece iç çamaşırını ıslatacak şekilde birkaç damla olabileceği gibi çok daha fazlada olabilir. İdrar kaçırma kadınlarda erkeklerden sıktır. İdrar kaçırma beş kadından birinde görülmektedir. İdrar kaçırmanın değişik tipleri, nedenleri ve nedene göre değişik tedavileri vardır.

İdrar kaçırma tipleri ve tedavisi

Sıkışma tipi idrar kaçırma

Ani ve ertelenemez bir işeme isteği sonrasında ortaya çıkan idrar kaçırmadır. Bu tip idrar kaçıran hastalarda sıklıkla sık idrara çıkma ve gece idrara kalkma şikayetleri de eşlik etmektedir. Sıkışma tipi idrar kaçırma aşırı aktif mesane ile ilişkidir. Bu tip idrar kaçırması olan hastalarda nörolojik hastalıklar sorgulanmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu dışlandıktan sonra uygun tedavi ile semptomlar önemli oranlarda iyileşmektedir. Nörojen hastalığı olan veya verilen tedaviye yanıt alınamayan hastalarda ürodinami gibi ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.

Stres tip idrar kaçırma

Karın içi basınç artışı durumlarında (öksürme, aksırma, fiziksel aktivite, ani pozisyon değişikliği) istem dışı idrar kaçırılması halidir. En önemli nedeni yaşlanma ve doğumlardır. Stres tip idrar kaçırmanın klasik tedavisi ameliyattır. Bu hastalık için çeşitli ameliyatlar başarı ile uygulanmakta ve ertesi gün taburcu edilmektedir.  Diğer tedavi alternatifleri kegel egzersizleri ve ilaç tedavisidir.

Etiketler

Kadınlarda idrar kaçırmaKadınlarda idrar kaçırma nedirKadınlarda idrar kaçırmanın nedenleriİdrar kaçırmanın tanısı ve tedavisiİdrar kaçırma tipleri ve tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Tolga Akman

Prof. Dr. Tolga Akman

Prof.Dr, Tolga AKMAN, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır