Kadınlarda hormon tedavisinin önemi

Kadınlarda hormon tedavisinin önemi

Menopoz östrojen ve diğer hormonların seviyelerinde düşmeyle sonuçlanan, overlerin yaşlanmaya bağlı fonksiyonlarında azalma ve fertilitenin sonlanması ile karakterizedir. Menopoz bazıları için yaşlanmanın bir işareti olabilir. Düzensiz adet periyotları, ateş basmaları, vaginal kuruluk, uyku bozuklukları, duygu degişiklikleri sık görülür ve perimenopoz döneminin normal belirtileridir.

Bununla birlikte adetler, bir dönem çok fazla stress, fazla egzersiz ve/veya aşırı diyet uygulama sonrası, fibroid , endometriozis veya PMS için uygulan tedaviler nedeniyle geçici bir dönem durabilir.

Kadınların menopozla birlikte östrojen seviyeleri düşer. Dolayısıyla vulva ve vajeni döşeyen dokuların incelmesine ve kurumasına neden olur, elastikiyet kaybı oluşur (atrofi). Vajinal salgılar azalır ve kayganlığın azalmasına yol açar. Östrojenin azalması ile vajinal asit-baz dengesi bozulur. Vajinal pH’da meydana gelen artış sağlıklı asidik çevreyi alkali hale getirerek vajinanın enfeksiyonlar için daha hassas olmasına yol açar.

Cinsel aktif olmayan kadınlar vajinal kuruluk ve kaşıntıdan şikayetçi olabilirler ve bu şikayetler geçen yıllarda daha da kötüleşebilir. Menopoza geçiş döneminde ve sonrasında bütün kadınlara deyatlı ve düzenli bir vulvavajinal sağlık değerlendirmesi yapılmalıdır.

Kayganlaştrıcı veya nemlendiriciye cevap vermeyen şiddetli vajinal kuruluk ve atrofi östrojen tedavisine cevap verebilir çünkü sıklıkla östrojen eksikliği problemin sebebidir. Östrojen tedavisi vajinal dokuların kalınlığını ve elastikiyetini düzeltmekte etkilidir, sağlıklı vajinal pH yaratır ve vajinal kuruluğu giderir. Düzelme genellikle tedavi başladıktan 1-2 hafta sonra oluşur ancak şiddetli atrofiden rahatlama çok daha uzun sürebilir.

Duygudurum Dalgalanmaları, Depresyon, Kaygı Bozukluğu

Menopozun gerçek klinik depresyon, şiddetli kaygı veya istikrarsız, dengesiz davranışlar oluşmasına bir etkisi olduğunu gösteren az sayıda bilimsel kanıt vardır ancak bazı perimenopozal kadınların ağlama krizleri, duygudurum dalgalanmaları, depresif hissetme veya cesareti kırılmış hissetme gibi şikayetleri olmaktadır.

Hafıza zayıflaması, baş ağrısı ve uyku bozuklukları artan şikayetler arasındadır. Bu dönemde kadınlar yardım arayışına girerek, depresyon tedavisi görmektedir. Anti-depressan hapların kullanımı giderek artmaktadır.

Kadınlık hormonlarının kemiklerin güçlü kalması, cildin elastikiyetini koruması, saçların canlılığını koruması, kadın cinsel organlarının yeterli nemi ve kayganlığı koruması, beyin hücrelerinin Alzheimer hastalığı ve Bunama Demans dan korunması gibi birçok pozitif sağlık etkileri bulunur. Ayrıca östrojen hormonunun beyin kan akımını artırıcı, iltihabı önleyici, beyindeki sinir hücrelerini koruyucu ve besleyici etkileri de mevcut. Menopozda östrojen seviyesinin azalması hafıza sorunlarına, duygusal dengesizliklere, sıcak basmasına ve daha birçok sorunlara yol açar.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İlkay Munoz Paris

Etiketler
Progesteron
Uzm. Dr. İlkay Munoz Paris
Uzm. Dr. İlkay Munoz Paris
İstanbul - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube