Kadın hastalıklarında laparoskopi (kapalı ameliyat)

Laparoskopi göbek deliğinden kamera ile girilerek karın iç boşluğunun gözlenmesi ve gerektiğinde özel laparoskopik aletler kullanılarak hastalıkların tedavi edilmesidir. Laparoskopi 20 yıl öncesinde jinekolojik hastalıkların sadece teşhisinde kullanılmaktaydı

Kadın hastalıklarında laparoskopi (kapalı ameliyat)

Laparoskopi göbek deliğinden kamera ile girilerek karın iç boşluğunun gözlenmesi ve gerektiğinde özel laparoskopik aletler kullanılarak hastalıkların tedavi edilmesidir. Laparoskopi 20 yıl öncesinde jinekolojik hastalıkların sadece teşhisinde kullanılmaktaydı. Zamanla yeni yöntemlerin keşfedilmesi ve teknolojik gelişmeler ışığında kadın hastalıkları kanserleri dahil olmak üzere günümüzde ameliyat gerektiren durumların %90’ı laparoskopi tekniği ile yapılabilmektedir.

Laparoskopi Uygulama Alanları

Laparoskopi uygulama alanları Tanısal ve Operatif Laparoskopi olmak üzere iki kısımda incelenebilir. Tanısal Laparoskopi genellikle infertil hastalarda infertilite ve kronik pelvik ağrı nedenini araştırmak için uygulanır. Operatif Laparoskopi ise yumurtalık kistleri, yumurtalık veya kist torsiyonu (yumurtalığın kendi etrafında dönmesi), endometriozis, myom (rahimde ur) alınması, rahim alınması, dış gebelik, tüp bebek hastalarında tüplerde sıvı birikimi (hidrosalpinks) var ise tüplerin tıkanması, tüplerin bağlanması ve açılması, karın içi yapışıklıklar, polikistik over sendromu, idrar kaçırma, rahim ve idrar kesesi sarkması ve kanser ameliyatlarında uygulanmaktadır. Daha önceden açık veya kapalı ameliyat olması laparoskopi için engel bir durum değildir.

Laparoskopi Nasıl Uygulanır?

Hasta genel anestezi altında sırtüstü yatar durumda hazırlanır. Göbek deliğine 1 cm kesi yapılır. Bu kesiden özel bir iğne (Veres iğnesi) ile karın iç boşluğuna girilir ve karın iç boşluğu yaklaşık 3lt karbondioksit (CO2) gazı ile şişirilir. Daha sonra göbek deliğinden kamera ( Teleskop, Laparoskop) ile girilerek karın içerisindeki görüntü cerrahın karşısındaki ekrana ( monitöre) gelir. Yapılacak ameliyatın tekniğine göre kasıklardan ve orta hattan laparoskopik aletlerin gireceği 0,5 cm boyutunda 2-3 adet kesi yapılması gerekebilir. Bu küçük kesilerden özel laparoskopik ameliyat aletleri kullanılarak ameliyatlar yapılır. Ameliyat sonunda karındaki gaz boşaltılır ve küçük kesiler kapatılır.

Bu makale 13 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İsmail Küçük

Op. Dr. İsmail Küçük 2001 yılında Özel Çağ kolejinden, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.2007 yılında Iğdır İl Sağlık Müdürlüğünde zorunlu hizmet görevinde bulundu,2008 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde başladığı uzmanlık eğitimini 2012 yılında tamamladı.2012 -2014 yılları arasında İzmir Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak çalıştı.

 

Etiketler
Laparoskopi ameliyatı
Op. Dr. İsmail Küçük
Op. Dr. İsmail Küçük
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube