Kabızlık (konstipasyon)

Kabızlık (konstipasyon)

Kabızlık (Konstipasyon): Çocuklarda dışkılama sıklığı dikkate alınmadan dışkının katı olması şeklinde tanımlanmaktadır. 

Kabızlık çocuklarda çok sık görülen ve zamanında uygun bir şekilde tedavi edilmediği   takdirde kronikleşebilen bir durumdur.

 En sık neden anne sütü alan çocuklarda ek besinlere geçiş döneminde ya da tuvalet eğitimine uyum sürecinde ortaya çıkan kabızlıktır ve geçicidir. Özellikle ek gıdaya başladıktan sonra sık nedenlerden biri yetersiz sıvı verilmesidir. Bunun dışında tuvalet eğitiminin erken başlanması, çocuğun oyun nedeniyle dışkılamayı ertelemesi, diyet değişiklikleri,  stres gibi nedenler de kabızlığı başlatan nedenler olabilmektedir. 

Anal Fissür denilen makattaki çatlaklara bağlı olabilir. Kakanın tutulması sonucu kaka içindeki sıvı vücut tarafından emilir ve kaka daha çok sertleşir. Sert kaka anal kanaldan geçerken anal fissür denilen makatta çatlaklara yol açar ve ağrıdan dolayı çocuk kakasını daha çok tutmaya başlar. Kaka tutuldukça daha çok sertleşir, böylece kısır bir döngü oluşur ve kabızlık kronikleşir.

Sıvı alımı mutlaka artırılmalı, lifli besinler, incir, kayısı gibi gıdalar verilmeli, dengeli beslenmenin önemi ve tedavinin uzun süreli olacağı bilinmelidir. Kabızlığı olan çocuklarda günde en az 2 kere  10 dk tuvalete oturtulmaları faydalı olacaktır. 

     En sık karşılaşılan kabızlık nedeni fonksiyonel nedenlerdir. Bunun dışında tedavi gerektiren kabızlık nedenleri altta yatan bir hastalığa bağlı olarak organik nedenler (Makat darlığı, Hirschsprung Hastalığı gibi hastalıklar) olabileceği unutulmamalıdır.

Kabızlık varlığında altta yatan bir hastalık olabilir, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Genelde kabızlığı başlatan bir neden vardır. 

Bu makale 1 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melih Yıldız

Op. Dr. Melih YILDIZ, 1977 yılında Bingöl / Karlıova'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2013 yılları arasında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Cerrahisi uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Melih YILDIZ, burada çok sayıda Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Cerrahisi operasyonu yapmış daha sonra İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde hasta kabulü yapmıştır. Op. Dr. Melih YILDIZ, mesleki çalışmalarına İzmir Çocuk Cerrahisi ve Sünnet Kliniği'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Konstipasyon
Op. Dr. Melih Yıldız
Op. Dr. Melih Yıldız
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube