Kabızlık deyip geçmeyin!

Kabızlık deyip geçmeyin!

Günümüz de KABIZLIK en büyük sağlık sorunlarından biridir. Ancak çoğu kişi farkında bile DEĞİLDİRLER.. 3-4 günde bir tuvalete gitmeyi normal kabul etmektedirler. Halbuki her gün düzenli bir kere tuvalete gitmek gerek .Dışkılama yolu ile bağırsaktan atılması gereken ve vücut için zararlı olan atıkların veya dışkı uzun süre bağırsakta kalır ise bağırsak mikro canlılarının metabolik faaliyeti sonucu zararlı toksik gazlar oluşur.bağırsaktan organlara dokulara geçerek hastalığa sebep olurlar. Kabızlık sürdükçe;toksik gazlar ,bu şekilde vücudu istila eder ve Hastalıklar artarak devam eder .

Tıbbın Babası HİPOKRAT'IN şu sözlerinde ifade bulmaktadır.'BAĞIRSAK. SAĞLIKLI İSE BÜTÜN ORGANLAR SAĞLIKLIDIR'. Buradan da anlaşılan çoğu hastalılığın temelinde kabızlık yatmaktadır.

Kabızlığın sebebi:

Bağırsak florasının bozulması : Bağırsak kanalı içinde özellikle kalın bağırsakta mikro canlılar vardır buna bağırsak florası denir.Çocuk; annenin doğum kanalından geçerken florayı alarak kendi florasını oluşmaya başlar..Süt çocukluğu çağında flora tamamen oluşur.Floranın görevi; besinlerin bağırsakta parçalanarak emilmesine ,bazı vitaminlerin yapılmasına ,yediğimiz gıdalardan maksimum yararlanmamıza , atılması gereken atıkların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.

BAĞIRSAK FLORASI BOZAN NEDENLER?

azır gıdalar (bu gıdalarda gıda koruyucular ,boyalar,tat veren maddeler vardır )

Şekerli gıdalar ( çoğunluğu rafine edilmiştir daha ziyade bağırsak zararlı bakterilerini besler ve florayı zararlılar tarafına çevirir )

Fazla et yiyenlerde( sebze den fakir diyet)

Gelişi güzel ilaç kullanmak.

Diş dolguları ( AMALGAM)

Vücuda herhangi bir sebeple alınan ağır metaller ( civa - kurşun - vs)

KABIZLIĞI TARİF EDECEK OLURSAK

Kabızlık: iki veya üç gün boyunca defekasyon yapılamaması. bundan dolayı tuvalette uzun sure oturmaları dışkının sert katılaşmış halde dışarı çıkması seklinde ifade edilebilir.Bugün için toplumumuzun yaklaşık %70inin kabızlık sorunu vardır. Kabızlık sorununu hafife almayınız belki de hastalığımızın altında yatan sebep odur. Hekimlerin babası sayılan HİPOKRAT' ın dediği "Eğer bağırsağın hasta ise vücudun geri kalanı da hastadır. " Bu söz o zaman geçerli idi şimdi de geçerli gelecekte de geçerli olacaktır. Eğer kabızlık varsa bağırsağın geçirgenliği artar emilim aksar yani emilmesi gereken mikro besinler bağırsaktan kana geçtiği gibi geçmemesi gereken toksinlerde emilir ve devamlı bir hal alır. Karaciğerin görevi toksinleri bir şekilde yok etmektir ancak kapasiteyi aştığı,yorulduğu zaman işe yaramaz yabancı toksik maddeler vücuda dağılır ,hangi organ hassas veya hangi organı etkiledi ise o organın fonksiyonunu bozar yani hastalık oluşur.

NEDEN BAĞIRSAĞIN GEÇİRGENLİĞİ ARTAR?

Emilimin normal olmasını sağlayan bağırsakta ki bakterilerdir yani barsak florasıdır.Barsak florasında yararlı ve zararlı bakterilerin bir oranı vardır bu oran zararlı bakterilerin lehine bozulursa bağırsağın görevleri de bozulur .Bağırsağın görevlerinden biri olan emilim bozulur. Bağırsakta ki zararlı bakteriler bağırsağın içindeki gıdalarla beslenir yani besinlerimizde ortak olur. Metabolik atıklarını bağırsağa bırakır bu da bağırsağın geçirgenliğini artırır bir taraftan toksik maddeler bağırsak kaslarını felç ederek dışkının dışarıya atılmasını zorlaştırır. Yani kabızlık oluşur. Bu olay günlerce aylarca devam ederek fasit(dönüşü olmayan) bir çember oluşturur. Bir taraftan vücuda yetersiz alınan gıdaya bağlı hastalıklar oluşur diğer taraftan toksik maddelerin vücudu veya herhangi bir organı rahatsız etti ise ona bağlı hastalık oluşur.

KABIZ OLANLARDA GÖRÜLEBİLECEK HASTALIKLAR:

Yorgunluk

Halsizlik

Terleme,üşüme

Konsantrasyon kaybı

DERİ HATSLIKLARI

Egzama

Ürtiker

Cilt Döküntüleri

Kaşıntı

KALP HASTALIKLARI

Aritmi

Taşikardi

Hipertansiyon

RUHSAL HASTALIKLAR

Şizofren

Epilepsi

Panikatak

Depresyon

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

Sinüzit

Astım

Üsye

KAFA HASTALIKLARI

Bas ağrısı

Migren

Boyun ağrıları ,

Sırt ve bel ağrıları... vs.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Recep Çelik

1960 yılında Ankara Şereflikoçhisar'ın Demirci obası köyünde doğdu. İlkokulu aynı köyde 1969 yılında bitirdi, Ortaokulu ve lise tahsilini Ankara'da tamamladı. Üniversiteyi ODTÜ üniversitesi kimya bölümünde okudu. Daha sonra buradan Ankara üniversitesi tıp fakültesine geçti. Tıp fakültesini bitirdikten sonra yurdun çeşitli yerlerinde çalıştı. Evli 2 çocuk babasıdır. Yurt dışında çeşitli zamanlarda akkupuntur ve sülükle tedavi kurslarını tamamladı. Daha sonra hastalık sebebinin yenen içilen besinlerin intölarnsının ve çevresel toksinlerden olduğunu gözlemledi. Çalışmaları bu yönde devam etmektedir. ALANYA AVSALLARDA kendi kliniğinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Kabızlık tedavisi
Dr. Recep Çelik
Dr. Recep Çelik
Antalya - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube