Jinekomasti nedir? tedavisi nasıl olur ?

Jinekomasti nedir? tedavisi nasıl olur ?

Erkeklerdeki kadın tipi meme büyümesidir. Özellkle meme başı altındaki az miktarda olan meme dokusunun artması veya meme içindeki yağ miktarının artması veya bu iki nedenin beraber olması sonucu oluşur. Bazı ilaçların yan etkisi sonucu jinekomasti oluşurken bazen hormonal bozukluklar bazen de kilo alımına bağlı olarak da meme dokusu büyüyebilir. Erkeğin estetik görünümünü bozup sosyal hayatta kıyafet kullanımında zorluklara ve psikolojik bozukluklara yol açabilir.

Jinekomasti Oluşumunda Cerrahi Tedaviye Nasıl Karar Verilmeli?

İnsan hayatında memelerin büyümesinin normal olarak kabul edildiği 3 dönem vardır.

1. Dönem yenidoğan dönemi olup anne kanındaki kadınlık hormonun bebeğe geçmesi sonucu oluşur ve bir süre sonra kendiliğinden düzelir.

2. Dönem ergenlik çağı olup büyüme esnasındaki hormonal dalgalanmalar sonucu oluşur ve birkaç yıl içinde yine kendiğilinden düzelir.

3. Dönem yaşlılık dönemi olup erkeklik hormonunun seviyesinin azalması sonucu memelerin büyümesi ile karakterizedir. Meme dokusunun büyümesine yol açan neden bez dokusunun artması ise glandüler tip, yağ dokusu artığı ise adipoz tip, her ikisi beraber ise kombine tip jinekomasti adını almakta ve bu özelliklere göre tedavi planı şekillenmektedir. Meme dokusunun büyüklüğüne göre de beraberinde deri fazlalığı olabilmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılmakta? Size Hangi Tip Operasyon Uygun Olur?

Bu karar Estetik cerrahinin neredeyse tüm operasynolarında olduğu gibi jinekomastide de hastayla hekimin beraberce alacağı tedavi planı kararına göre olmalıdır. Hastanın meme dokusunun büyüklüğü, içerik olarak yağ mı bez dokusunun mu daha fazla olduğu ve beraberinde deri çıkarılmasına gerek olacak deri fazlalılığının olup olmadığı, göğüsler arası asimetrinin olup olmadığına göre cerrahi tedavi planlanır.

Cerrahi tedavide 3 ana gruba ayrılmaktadır. Birincisinde yağ komponentinin fazla olduğu vakalar için vakumla yağ alma işlemi olan liposuction en sık kullanılan yöntemdir. Özellikle günümüzde sadece göğüsleri değil vücudun çoğu yenin şekillendirilmesinde kullanılan VASER liposuction yöntemi ile hem daha iyi sonuçlar alınabilmekte hemde içerikte glanduler komponentin de var olduğu vakalara bile bir miktar etki ederek göğüs dokusunun şekillendirilmesinde etkili olabilmektedir. Bu yöntemle her bir göğüs için 1-2 küçük giriş deliği aracılığı ile göğüs altındaki yağ dokusu alınabilmektedir.

İşlem meme dokusunun büyüklüğüne göre genellikle genel anestezi altında 1-2 saat sürer. İşlem sonrası göğüs derisinin tabana daha rahat oturup şekillenebilmesi için bir korse giydirilir. Bu korsenin 2-4 hafta arası kullanılması tavsiye edilir.

İkinci yöntemde göğüs içinden doku çıkarılması işlemidir. Bu yöntem genellikle liposuctiona ek olarak özellikle meme başının (areola) arkasındaki bez dokusunun çok sert ve geniş olduğu durumlarda kullanılır. Meme başının etrafından yarım ay şeklinde yapılan kesi ile meme dokusundan parça çıkarma işlemi de diyebiliriz. Bu işlem sonrası kesi yeri genellikle estetik dikişle kapatılır ve meme başının etrafında belli belirsiz bir iz şeklinde iyileşir. Ameliyat süresini genellikle 30-45 dakika arası artıran yöntem olup. Genellikle iyileşme döneminde kanama ve seroma (ameliyat bölgesi altında su birikmesi) gibi komplikasyonları engellemek amacıyla dren kullanımı gerekebilir. Bu dren birkaç gün ameliyat bölgesinde kalır.

Üçüncü yöntem ise deri fazlalığının çıkarılması gerektiği durumlarda kullanılır ve az önce anlattığımız yöntemlerle beraber olarak memenin büyüklüğüne göre deri planlandığı şekilde çıkarılır. Burada en önemli şey cerrahınız ile görüşmenizde eğer bu işem yapılacaksa bunun nasıl bir izle sonuçlanacağının önceden belirlenmesidir. Deri çıkarma işlemi o kadar geniş bir yelpazedir ki çok basit meme başının etrafından çepeçevre deri çıkarıp meme başının etrafından neredeyse ileriki dönemde belli belirsiz iz kalacak şekilde estetik olarak kapatılabileceği gibi sanki büyük bir kadın göğüsünün küçültülmesi için kullanılan yöntemler de gerekebilir. Bunun için ameliyat öncesi planlama ve görüşmede neye ihtiyacınız olduğunun belirlenmesi çok önemlidir. Özellikle çağımızın hastalığı olan obezitenin tedavisinden biri olan bariatrik cerrahi geçiren hastaların ameliyat sonrası kilo vermeleri esnasında oluşabilen deri sarkmalarının giderilmesinde jinekomasti tedavisinde çoğunlukla deri fazlalığının giderilmesi gerekmektedir.

Ameliyat Öncesinde Dikkat Etmem Gereken Hususlar Var Mı?

Hastanın doktoruna varsa kronik hastalıklarını bildirmesi ( kalp akciğer guatr anemi (kansızlık) ) varsa hangi tedavilerin uygulandığını söylemesi ve özellikle karın bölgesinde daha önce geçirmiş olduğu operasyonlardan detaylı bir şekilde bahsetmesi önem arz etmektedir. Eğer hastada akciğer kalp ve bağırsak sistemlerini ilgilendiren özel hastalıklar varsa bunlar ameliyattan
belirli bir süre önce kontrol altına alınmalıdır.

Kontrol altına alınamamış şeker hastalığının (diabetes mellitus) ameliyat sonrası iyileşme döneminde komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan iki hafta öncesinden iki hafta sonrasına kadar kullanılmaması önerilmektedir. Her türlü vitamin veya bitkisel ilaçların yine ameliyattan iki hafta öncesindekesilmesi uygundur.

Özellikle sigara kullanımının ameliyattan 1 ay önce bırakılması gerek yara iyileşmesi gerekse ameliyat sonrası diğer istenmeyen komplikasyonların önlenmesi bakımından çok önemlidir.

Ameliyattan Sonra Dikkat Etmem Gereken Noktalar Nelerdir?

Ameliyattan sonra genellikle ilk 1 hafta istirahat ve pansuman dönemi olarak geçmekte bu süreç içinde size yapacağımız uyarıları dikkate alarak size yazılan gerekli ilaçları kullanıp pansumanlarınızı yaptırmanız gerekmektedir.

Genelde 2. haftadan sonra günlük işlerinizi daha rahat yapabilmektesiniz.İzlerinizin güzel iyileşebilmesi için size özel verecek kremler veya bantları 3.haftadan sonra kullanabilirsiniz.

Ameliyattan sonra size giydireceğimiz özel korseyi tavsiyemize 3-4 hafta daha kullanmanız gerekecektir.Genellikle 3. haftadan sonra basit yürüyüşleri tavsiye etmekteyiz ancak ağır sporların başlaması 2 aydan önce olmamalıdır. Doğal yara iyileşmesi için izlerinizin iyileşmesi belirli bir süre almaktadır. Bu süre 6-12 aydan önce olmamaktadır.

Jinekomasti Ameliyatının Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?

Aşağıda sayacağımız risk ve komplikasyonlar hastalarda tek tek konuşulmalı,bu risk ve komplikasyonları artıran nedenler özellikle belirtilmelidir.

1. Kanama hematom Ekimoz

2. Seroma (sıvı toplanması) ve kronik yalancı kistler

3. Enfeksiyon ve Sepsis

4. Duyu kaybı

5. Cilt nekrozu gecikmiş iyileşme

6. Yara hattının açılmasıyla gecikmiş iyileşme

7. Skar genişlemesi hipertrofik skar veya keloid oluşumu

8. Asimetri

9. Dirençli ödem

10. Meme başının kaybı ( nekroz) veya simetrik olmaması

12. Tromboembolik bozukluklar veya yağ embolisi

13. Anesteziye bağlı riskler ilaç reaksiyonları kalp kardiyak problemler akciğer

problemleri

14. Yeniden ameliyat riski

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurettin Noyan

1977 Yılında Manisa’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Manisa’da bitirdim.1995 yılında İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nden sonra 2001 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Kıta hizmetimi TCG Ertuğrul K.’lığında tabip subayı olarak tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimimi 2009 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden “ Deneysel Rat Yanık Modelinde Erken Tanjansiyel Eksizyon ve Greftleme ile Konvansiyonel İyileşme Arasında Apoptozis Genlerinin ve Bazı Sistemik Mediatörlerin Karşılaştırılması” adlı tezim ile bitirdim.  2009-2011yılları arasında Erzurum Mareşal Çakmak Asker Hastanesi, 2011-2014 yılları arasında İstanbul Kasımpaşa Asker Hastanesi Plastik Cerrahi Klinikleri’nde görev yaptım. 2014 yılında emekliye ayrıldım. Plastik cerrahide özellikle estetik ve rekonstrüktif ...

Etiketler
Jinekomasti tedavisi
Op. Dr. Nurettin Noyan
Op. Dr. Nurettin Noyan
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube