Jinekomasti düzeltilmesi nasıl uygulanır?

Jinekomasti düzeltilmesi nasıl uygulanır?

Jinekomasti erkek memesinin normalden fazla büyüyerek kadınsı bir görünüm oluşturmasına denir. Gelişim çağından hormonların etkisi ile meme dokusunda artış olabilir ancak bu gelişim çağının sonlarına doğru geriler ve normal meme görüntüsü oluşur. Bazı kişilerde meme dokusundaki artış devam ederek rahatsız edici bir görünüme neden olur. 

Jinekomasti nasıl oluşur?

Jinekomasti bazen vücuttaki rahatsızlıklara veya kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun için detaylı öykü alma önemlidir ve tetkiklerin yapılması gerekebilir. Meme dokusunun içeriğinin değerlendirilmesi için ise meme ultrasonografisi yapılır. Memedeki büyüklük yağ artışına veya meme dokusunun glandüler elemanlarının büyümesine bağlı olabilir. Yağlanma artışı daha yumuşak ele gelirken , glandüler büyüme sertlik şeklinde kendini belli eder. Yağlanma artışı ile beliren jinekomastilerde kişinin kilo değişimlerinde meme dokusu boyutunun değişip değişmediği sorgulanmalıdır. Boyuna göre kilosu fazla olan kişilerde öncelikle kilo kontrolünün sağlanması önerilir. 

Jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Jinekomasti yağlanma artışına bağlı ise liposuction yöntemi yeterli olmaktadır. Ancak glandüler büyüme de eşlik ediyorsa iiposuctiona ek olarak meme ucundan yapılancak yarım ay kesi ile meme dokusunun fibröz kısmının çıkarılması da gerekir. Kişinin muayene bulguları , tetkik sonuçlarına göre yapılacak işleme karar verilir.

Jinekomasti düzeltilmesi nasıl uygulanır?

Jinekomasti düzeltilmesi lokal ya da genel anestezi altında uygulanır. Yapılacak işleme göre 1-2 saat sürebilir.Hastanede yatış gerektirmez. İlk günlerde hafif ağrılar olabilir ancak ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Kişi iş ve sosyal hayatına bir iki gün içinde dönebilir. Açık cerrahi uygulanan kişilerde iyileşme biraz daha geç olabilir. 

Jinekomasti tekrar eder mi?

Jinekomasti eğer organik bir nedene bağlı ise ve o neden ortadan kaldırılmadı ise tekrar edebilir. Genel olarak kişinin genel sağlık durumunda ciddi bir değişim olmazsa yeniden jinekomasti oluşmaz. Aşırı kilo alımlarında meme bölgesinde veya çevresinde yeniden birikim olabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 1982 yılında Trabzon’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında “Yanak defektlerinin onarımı” başlıklı tezi ile Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2012 yılında İzmit Seka Devlet Hastanesi'ne atanmış, 2014 yılına kadar burada görev yapmış olan Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 2015 yılından beri mesleki çalışmalarına kendisine ait Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 2 çocuk annesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Jinekomasti nedir
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Kocaeli - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube