Jinekomasti

Jinekomasti, erkekte kadın tipi meme gelişimi olarak tanımlanabilir. Bu durum fizyolojik olabileceği gibi, patolojik sebeplerle de ortaya çıkabilir. Fizyolojik olduğu dönemler yenidoğan, ergenlik ve yaşlılık dönemindedir.

Jinekomasti

Jinekomasti, erkekte kadın tipi meme gelişimi olarak tanımlanabilir. Bu durum fizyolojik olabileceği gibi, patolojik sebeplerle de ortaya çıkabilir. Fizyolojik olduğu dönemler yenidoğan, ergenlik ve yaşlılık dönemindedir. Yenidoğan döneminde anneden geçen östrojen hormonu nedenli geçici meme büyümesi olurken, ergenlikte hormonal dengenin tam oturmamış olmasından, yaşlılıkta ise testosteron hormonu azalması ve östrojene dönüşümü artması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Patolojik sebeplere kronik karaciğer veya böbrek hastalıları, kronik alkolizm, Klinefelter sendromu, androjen hormon salınım bozuklukları, kullanılan anabolik steroid denilen destekleyici ürünler, bazı ilaçlar (spironolakton, simetidin, ketakonazol, bazı antipsikotikler, bazı antiepileptikler vb.), esrar örnek verilebilir.

AMELİYAT İLE İLGİLİ BİLGİLER

Ameliyat öncesi meme bezi dokusunu ortaya koymak için USG çekilmesi uygundur. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ortalama olarak 3-3,5 saat kadar sürmektedir. Yağ dokusu liposuction ile uzaklaştırılır.  Hafif vakalarda yeni geliştirilen VASER veya ultrason bazlı cihazlarla yağ dokusu ile birlikte meme dokusu da yakılarak uzaklaştırılabilmektedir. Meme dokusu meme başının altından yapılan c şeklinde insizyon ile uzaklaştırılabilir, ilerlemiş vakalarda vertikal iz veya ters T şeklinde iz ile meme dokusu çıkarılabilir.

KİMLER AMELİYAT OLABİLİR?

Jinekomastinin altında yatan bir sebep çoğunlukla bulunmaz. Bunlara idiyopatik denir. Yine de patolojik sebepleri ekarte edildikten sonra mevcut anormal meme dokusu iki seneden fazladır devam ediyorsa ve hasta 18 yaşın üzerinde ise ameliyat edilebilir. Ameliyat öncesi hızlı kilo alıp verme durumu da sorgulanmalıdır. Ameliyatın esas amacı yağ dokusu ve meme dokusunu azaltmaktır.

AMELİYAT SONRASI İLE İLGİLİ BİLGİLER

Ameliyattan hemen sonra şiddetli ağrı olabilir, ağrı kesici yapılmalıdır. Ameliyattan sonra 1 ay korse kullanılmalıdır. En az 3 gün yara yerlerine su değmemelidir. Drenleriniz 1-2 gün içerisinde çekilecektir. İz için iz azaltıcı merhem ve silikon bantlar kullanılabilir. Sigaradan mutlaka kaçınmak gerekir. Yara yeri genellikle iyi iyileşmektedir.

RİSKLER

Operasyondan sonra erken dönemde kan toplanması (hematom) en çok korkulan komplikasyondur. Geç dönemde ise asimetri ve yetersiz meme dokusu çıkarılması görülebilir.

Bu makale 6 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Geyik

04.12.1990 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. İlk ve orta öğretimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Liseyi Ankara Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde okumuştur. Tıp Fakültesini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde bitirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda 100. olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Bölümünü kazanmıştır. 18/08/2014 yılında asistanlığa başladığı yerden 29/07/2020 tarihinde uzman olarak mezun olmuştur. Toplamda 12 tane ulusal ve uluslararası yayını mevcuttur. 

Şu anda Özel Medifema Hastanesi'nde hasta kabul etmektedir. 

Etiketler
Jinekolojik laparoskopik tedavi
Op. Dr. Alper Geyik
Op. Dr. Alper Geyik
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube