Jinekolojik kanser tedavisini kim yapmalı

Jinekolojik kanser tedavisini kim yapmalı

Jinekolojik kanserler içine; rahim, rahim ağzı (serviks- collum), yumurtalık ve dış genital organlardan (vulva-vajen)kaynaklanan kötü huylu (malign) tümörler girer.

 Rahim, rahim ağzı ve dış genital organ kanserlerinin tanısı, biopsiler ile önceden koyulabilir. Yumurtalık kanseri tanısı ise ameliyat sırasında, hasta ameliyat masasında iken yapılacak olan patoloji inceleme (frozen) koyulur.

 Bu kanser tanısını alan hastaların ilk tedavi seçeneği cerrahidir. Sorun bu aşamada başlamaktadır. Türkiyede kadın doğum ihtisası 5 yıl olup, bu süre sonunda mezun olan bir kadın doğum hekimi kanser cerrahisini yapacak düzeyde eğitim almamaktadır. Jinekolojik kanser ihtisası tüm dünyada  bir üst ihtisas alanıdır. Ancak Türkiyede jinekolojik onkoloji üst ihtisası ne yazık ki yoktur.

Jinekolojik kanser tanısı ile cerrahi tedavi yapılan hastaların çok büyük kesimine  ne yazık ki yetersiz cerrahi yapılmaktadır. Bu durum yıllardan beri bu şekilde süre gelmektedir. Kanser cerrahisinin gerekli kıldığı cerrahi uygulamalar, yukarıda bahsedilen nedenler ile, hastalara uygulanamamaktadır. 

Türkiyede de Jinekolojik Onkoloji Üst ihtisası başlayana kadar bu durum ne yazık ki bu şekilde devam edecek görülmektedir. Çünkü, kadın hastalıkları ve Doğum  uzmanı yetkisi alan bir hekim kanunlar önünde kanser cerrahisini yapabilme yetkisini almıştır. Ancak, yapılabilmekte midir? Çok büyük oranda hayır. Özellikle özel hastanelerde ameliyat olan hastaların çok büyük kesimine yeterli cerrahi yapılmamaktadır.

Bu yetersizlik ameliyat sonu uygulanan kemoterapi veya radyoterapi ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Hekimlere düşen görev; bu tip ameliyatları gerektiği gibi yapabilme düzeyinde olan bir merkezde çalışmıyorlar ise, hastaları mutlaka jinekolojik onkoloji bölümü bulunan bir üniversite hastanesine sevk etmelilerdir.

Hastalara düşen görev ise; kanser tanısı aldıktan sonra veya yumurtalık kanser şüphesi ile ameliyat  olacaklar ise, ameliyat olacakları merkezi araştırarak seçmeleri gereklidir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tugan Beşe

Etiketler
Jinekolojik kanser tedavisini kim yapmalı
Prof. Dr. Tugan Beşe
Prof. Dr. Tugan Beşe
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube