İyi hareket

İyi hareket

* Hareket genel sağlığın korunmasından, depresyona, şekerden tansiyona, kolesterolden obeziteye,iyi uykudan  kansere kadar sağlığın temellerindendir.

* Sürekli oturmak yada hareketsiz kalmayı beden hiç sevmez. Masa başı işiniz varsa 30 dk'da bir ayaklanın.  Metabolizma oturduktan 1-2 dk sonrasında %50 yavaşlar, 10 dk sonra ise %80-90 yavaşlar. Bu bilgiyi öğrenmeden önce muayenede sürekli kalkıp oturmak bana zor geliyordu ama 1 dk da metabolizmanın bu kadar yavaşladığını öğrenince tam tersi oldu :)) Bu nedenle olabildiğince gün içinde hareketli olmanızı öneririm. Masabaşı çalışma yada hareketsiz yaşam bu nedenle obezite, şeker, tansiyon kalp damar hastalığı davetçisidir. Hareketli insanlar daha sağlıklı ve uzun yaşarlar.  İşi gereği sürekli oturanlar, evde mutfak işlerine girebilirler. Aynı zamanda ellerini kullanmışda olurlar.

* Beden düzenli ritmik hareketi sever. Haftada 5-6 gün, 20'dk dan az olmayacak şekilde 30-40 dk civarı hızlı tempo yürüyüş yada hafif tempo koşulmalı (kalp damar hastaları doktoruna danışarak spor başlama zaman ve derecesini öğrenmeli). İntermittan/aralıklı olarak 20 dk spor 10 dk dinlenme sonrasında 20 dk spor daha ideal. Hastalığı olmayan erkekler haftada 3 gün ağırlık , 3 set az kilo ile 15-20 tekrar olacak şekilde, 3 gün 30 dk koşu.

Bu makale 7 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahmet Dal

Uzm. Dr. Ahmet Dal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisin de başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlamış ayrıca eğitim süresince İtalya da Universita Medicina Monza San Gerardo inturn doktorluk eğitimleri almıştır. İhtisasını ise, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesin de tamamlayarak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. Bunun dışında Fonksiyonel Tıp eğitimine de yoğunlaşmıştır. Çalışmalarını ve gelişimini, Girişimsel Kardiyoloji, Önleyici Kardiyoloji ve Koruyucu Tıp, Fonksiyonel Tıp, Bütüncül Tıp, Tam İyilik Hali, Sağlıklı Yaşam, Doğru Beslenme, Beden-Zihin-Bilinç Tıbbı gibi konular üzerine yapmaktadır.  Üye olduğu dernekler ve kuruluşlar: Türk Kardiyoloji Derneği Kardiyovasküler Akademi Derneği ESC, Avrupa Kardiyoloji Derneği ACC/AHA, Amerikan Kardiyoloji Enstitüsü Türkiye Hipertansiyonla Müc ...

Etiketler
Kalp
Uzm. Dr. Ahmet Dal
Uzm. Dr. Ahmet Dal
İzmir - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube