İyi diş bakımı + ortodonti

İyi diş bakımı + ortodonti

Başarılı ortodontik bir tedavinin sonucu olan, sağlıklı ve güzel bir gülüş; siz, ortodontistiniz ve diş hekiminizin olduğu bir takım çalışmasının ürünüdür. Hasta olarak siz kilit rol oynarsınız. En önemlisi, dişlerinizi fırçalamalı ve diş tellerini kullanırken diş sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

Bu evrede diş bakımının biraz zaman alacağı doğrudur. Ama gerçekten buna değer; çünkü böylelikle ortodontik tedavinizden olası en iyi sonuçları alacaksınız. Ortodontistinizin ya diğer takım üyelerinin size verdiği talimatlara uyun.

Bir Düşman: Diş Plağı!

Diş plağı, diş yüzeyine yapışan ve renksiz bir tabakadır. Bakteriler, yemek artıkları ve tükürükten meydana gelir. Şayet dişleriniz ve tellerinizin üzerinde plak ve yemek artıkları kalmışsa, bu, dişeti şişliği, kötü koku, çürükler ve diş üzerinde kalıcı lekelere neden olur.

Dişler ne zaman temizlenmeli?

Her yemek ya da atıştırmadan sonra, güzelce dişlerinizi fırçalayın.

Şayet yemekten hemen sonra dişinizi fırçalama imkânınız yoksa: Ağzınızı iyice çalkaladığınızdan emin olun. Yanınızda sürekli olarak seyahat tipi bir diş fırçası bulundurun,böylelikle, evde olmadığınız zamanlarda bile dişinizi fırçalayabilirsiniz.

Günde en az bir kere, diş tellerinizin üzerinde hiç leke kalmayacak şekilde güzelce dişlerinizifırçalayın ve daha sonradan diş ipi ile temizleyin. Bu işlem biraz zaman alacağı için, gece yatmadan evvel yapmayı tercih edebilirsiniz.

İYİ DİŞ BAKIMI + ORTODONTİ = HAYAT BOYU SÜRECEK GÜZEL BİR GÜLÜŞ

Ortodontik tedavi boyunca dişlerinize daha fazla özen göstermeniz önemlidir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalar ve diş ipi kullanırsanız, dişlerinizin ve dişetlerinizin en sağlıklı durumda olmasına neden olacak ve ortodontik tedavinizin size en sağlıklı gülüşü sunmasını sağlarsınız.

Diş telleriniz çıktığında; tüm bu çabalarınızın, sağlıklı ve ömür boyu sürecek güzel bir gülüşle ödüllendirildiğini göreceksiniz!

Amerikan Ortodonti Derneği üyesi ortodontistiniz, ortodontik tedaviniz için kendisini seçtiğiniz için size teşekkür eder. Aklınıza takılan sorular için, lütfen ortodontistinize

başvurun.

Ortodontistler, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, dişleri aynı hizaya getirmek ve düzeltmek için en uygun yöntemleri öğrenmek maksadıyla, iki veya üç senelik bir uzmanlık eğitimi almak zorundadır. Yalnızca bu eğitimi alan kişiler “ortodontist” unvanı alırlar ve sadece ortodontistler Amerikan Ortodontist Derneği üyesi olabilir.

Tedavinizde Kilit Rol Oynuyorsunuz

Diş nasıl fırçalanmalı?

* Florürlü bir diş macunu ve yumuşak, yuvarlak kıllı bir diş fırçası kullanın. Diş telleri, diş fırçalarının çabuk eskimesine sebep olacağı için; ilk eskime emaresi görüldüğünde,fırçanızı değiştirin.

* Diş tellerinizin tüm kısımlarını ve tüm diş yüzeylerini (ön, yan ve arka kısımları) fırçalayın. Dilinizi ve damağınızı fırçaladığınızdan emin olun.

Şayet diş telleriniz temiz ve parlak görünüyor ve tellerinizin köşelerini görebiliyorsanız; doğru fırçalıyorsunuz demektir.

* Dişetlerinizi yumuşak ve iyicene fırçalayın.

* Fırçaladıktan sonra, ağzınızı güzelce çalkalayın.

* Diş tellerinizin üzerinde leke kalmadığından emin olmak için, iyi aydınlatılmış bir aynada, dikkatle inceleyin. Ayrıca, diş tellerinizin durumunu kontrol edin; şayet

gevşemiş veyahut kırılmış diş teli varsa, ortodontistinizi arayın ve kontrol edilmesi gerekip gerekmediğini ve bu kontrolün ne zaman yapılabileceğini sorun.

Diş ipi nasıl kullanılır?

* Her gece, yatmadan evvel dişlerinizi temizleyin. Zaman alan bir işlem olduğu için, daha rahat olursunuz.

* Diş telleriniz varken, diş ipi kullanıyorsanız; diş ipi geçirme aparatına ihtiyacınız olacaktır. Tekrar kullanılabilir bu alet, tel yayınızın altına kolaylıkla erişmenizi

sağlayacaktır.

* Dişeti çizgisini ve altını güzelce fırçaladığınızdan emin olun.

* Diş telleri varken diş ipi kullanımının zor olduğu düşünülebilir, fakat bu gerçekten önemli bir işlemdir. Her şeyde olduğu gibi, zamanla alışacaksınız.

Diş temizliğinde diğer yardımcılar

Ortodontistiniz veyahut diş hekiminiz, aşağıdaki yöntemlerden birini veya birkaçını

kullanmanızı önerebilir:

DİŞ ARASI FIRÇASI

Bu fırça sayesinde, tel yayınızın altına ulaşarak, tellerinizin etrafında biriken yemek artıkları ve diş plağını tamamen temizleyebilirsiniz.

REÇETELİ DİŞ MACUNU veyahut DİŞ ÇALKALAMA SUYU

Şayet ortodontistiniz tarafından reçete edildiyse, diş temizliği işleminizin bir parçası olarak,günde bir defa kullanın. Dişlerinizde maksimum düzeyde florür koruması için, diş arası fırçası ile birlikte kullanın.

ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇASI veya SU İRRİGATÖRÜ

Philips Sonicare gibi aletler, diş fırçalamanızı kolaylaştırmak ve bu eylemi daha etkili hale getirmek için tasarlandı.

Ortodontistinizden diğer yeni ürünler ve teknikler hakkında bilgi isteyin.

Yetersiz Ağız Bakımının Sonuçları

Ortodontik tedavi süresince, diş sağlığına dikkat etmek önemlidir. Dikkat edilmemesi halinde,tellerinizin etrafında, arasında ve dişeti çizginizde yemek artıkları ve diş plağı birikecektir.

Diş plağının içerisindeki bakteriler, yemek artıklarındaki şeker ve nişastadan beslenirler ve dişinizin üzerindeki mine tabakasını tahrip ederek, diş üzerinde kalıcı beyaz lekeler oluşmasına; çürüklere ya da dişeti çekilmesine sebep olabilecek bir asit üretirler.

1. Diş tellerinizin etrafında; renksiz ve yapışkan bir tabaka olan diş plağı birikirse, dekalsifikasyon adı verilen beyaz lekelere neden olur. Dekalsifikasyon yüzünden

oluşan çizgiler ve noktalar, ömür boyunca geçmez.

2. Dişeti iltihabı, dişeti çekilmesinin ilk belirtilerindendir. Diş plağı, dişetlerini tahriş eder. Dişetleri kızarır, şişer ve fırçaladığınızda yahut diş ipi kullandığınızda kanar.

3. İlerlemiş dişeti iltihabında, dişetleri bir sıvıyla doludur ve kolayca kanar. Bakteri enfeksiyonundan ötürü, dişetleri, sağlıklı pembe rengini kaybetmiştir.

4. Zaman içerisinde, oluşan diş plağı, sertleşerek diş taşı oluşturur. Diş taşları biriktikçe, dişetleri ve dişler arasında boşluklar veyahut keseler oluşacaktır. Böylece, bu keselerde daha fazla diş taşı birikebilir. Bu duruma periodontitis adı verilir. Tedavi edilmezse, periodontitis, dişlerinizin gömülü olduğu kemiği eritebilir. Diş çürüklerine oranla, dişeti çekilmesi yüzünden daha fazla diş kaybı yaşanmaktadır.

 Dişeti çekilmesi, erken fark edilirse, profesyonel yardım ve evde iyi bakımla geri döndürülebilir bir durumdur; fakat tedavi edilmezse, daha kötü sonuçlar doğurabilir. Dişeti çekilmesi genellikle acısızdır, bu yüzden kanayan, şişmiş ve kabarık dişetlerine dikkat etmeniz gerekir. Bu sorunlardan kaçınmak için, ortodontistinizin hijyen talimatlarına uyun.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Barış Ünlü

Dr.Dt. Barış ÜNLÜ, 25 Şubat 1969 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1987 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'ndan almış ve 1998 yılında Ortodonti Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, kurucusu olduğu Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ortodontik tedavi
Dr. Dt. Barış Ünlü
Dr. Dt. Barış Ünlü
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube