Doktorsitesi.com

Ivf (tüp bebek) tedavi protokolleri

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
25 Temmuz 20121341 görüntülenme
Randevu Al
Ivf (tüp bebek) tedavi protokolleri

Tüpbebek konusundaki en büyük ilerleme Louise  Brown”un  1978 yılında İngiltere “de doğması ile başlamıştır. Bugün  ABD da 1 milyon  üzerinde  bebek  IVF yoluyla  dünyaya  gelmektedir. Başlangıcından  itibaren  her yıl gelişen teknolojik imkanlarla bugün tüpbebek tedavileri oldukça başarılı bir noktaya gelmiştir. IVF tedavisi önerilebilecek en başarılı infertilite tedavisidir.

IVF tedavisinin dört aşaması şu şekilde sayılabilir

•             Ovulasyon  indüksiyonu

•             Oosit  toplanması

•             Oosit döllenmesi

•             Embryo  transferi

IVF tedavisi başlarda doğal siklusları kullanmış ve yumurta toplanmasının zamanlanması endojen LH a göre planlanmıştı .Bu tedaviyi  başarılı  kılan ilk modifikasyonlar  multifollikuler  gelişimi  uyaran  gonodotropinlerin  kullanılması ile sağlanmaktadır.Ancak bu noktada sorun erken LH pikine bağlı erken yumurtlamanın engellenemez bir sorun olmasıydı.1980 li yıllarda GnRh analoglarının  piyasa çıkması  ile IVF tedavisi yeniden şekillenmiştir.

1.Uzun protokol

Hipofizer alanı Gnrh analogları ile duyarsızlaştırma protokolüdür.En sık kullanılan protokoldür.Günlük kullanılan analoglar ile beyinde hüpofüz adını verdiğimiz organın duyarsızlaştırılırak kendi kendine FSH salınması engellenmektedir.Genelde duyarsızlaşmanın meydana gelmesi için GnRh analogları 10-15 gün süre ile uygulanır.Duyarsızlaşmayı en iyi sağlamak için adetten önce doğum kontrol hapı noktasında analog başlanır.Duyarsizla;ma tamamlandiktan sonra GnRh analog dozu azaltilir ve FSH enjeksiyonları ile yumurta artırıcı tedavi başlanır ilaç dozu 150-600 U arasında kişinin ihtiyaçlarına göre belirlenir.

2.Mikrodoz protokol

Bu prokol kötü yanıt veren over rezervi azalmış kadınlarda kullanılan bir protokodür.başlangıçta doğum kontrol hapı kullanımını 3 hafta ile başlanmaktadır.Teorik olarak doğum kontrol hapı hipofizde supresyon yapar ve overleri dinlendirir.Doğum kontrol hapının bitişini takiben küçük dozlarda  lucrim ve FSH  günde 2 kez başlanır.Düşük doz Lucrin bu şekilde kullanıldığında FSH ve LH salgısını indükler.

3.Antagonist tedavi

Antagonistler  analogların aksine anında pituiter baskılanma sağlayacaktır.FSH ve LH salınımını anlık olarak basklıayacaktır.Avantajı daha kısa zamanda etkili olacaktır ve overlerde baskılanmaya neden olmayacaktır.Bu protokolde induksiyon adetin 2. Günü başlanır ve transvajinal usg ile follikül çapı 12 mm üzerinde veya induksiyonun 5.günü  antagonist  başlanır.Antagonist başlanması ile kan estradiol seviyesi hafifçe düşebilir ancak bu sorun değildir nedeni antagonist uygulamalarının LH salınımını tamamen baskılamasından kaynaklanmaktadır.

4.Ultrashort Protokol

Burada lucrin isimli analog adetin 1. günü başlanmakta ve FSH hormonu ile yumurta artırma ise adetin 3. veya 4.günü sağlanmaktadır.Düşük yumurta sayısı olan hastalarda kullanılmaktadır.

Monitorizasyon (hasta takibi)

Tedavi boyunca yanıt kanda estradiol seviyelerinin  takibi va transvajinal usg ile sağlanabilmektedir.Bazı klinikler sadece usg ilede takip yapabilir.Ovulasyon induksiyonun amacı en az 3 adet 17 mm ve üzerinde follikül elde edebilmektir.Bu boyutlara ulaşıldığında FSH hormonu kesilir ve çatlatma iğnesi ile (HcG) yumurta çatlatması sağlanır.Yumurta toplama işlemi HcG uygulamasından 36 saat sonra yapılacaktır.

 

 

Etiketler

Tüp bebek nasıl uygulanırİvf tedavisinin dört aşamasıTüp bebek tedavisinde aşamalarTüp bebek tedavisi hangi aşamalardan oluşurİvf tedavisi nasıl yapılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Merhaba ben Sevtap Hamdemir Kılıç, 1970 kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım. Hemen ardından 1997 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embryoloji Anabilim Dalında Embryoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu. Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek labratuvar (Embryoloji-Androloji) uygulamalarında her iki  eğitim programınıda  tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı Eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde  infertilite – tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde  çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle  Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır