İstenmeyen gebelikten nasıl korunmalı?

İstenmeyen gebelikten nasıl korunmalı?

Gebelikten korunmak için organize ve bilinçli  tedbir almak gerekir aksi halde en beklenmedik anda  istenmeyen sürpriz bir  gebelik başınıza gelebilir.

A-Kontrasepsiyon yöntemleri  (yöntem kullanıldığı sürece gebeliğe karşı korur, kullanım bırakıldığında gebe kalma yeteneği geri döner)

Doğum kontrol yöntemlerinde aranan  özellikler şöyle sıralanabilir; Uygulaması kolay ve ucuz olmalıdır,  Geri dönüşü olan bir yöntem olmalıdır, yani  yöntemin kullanımı bırakıldığında gebe kalma yeteneği tekrar başlamalıdır,  Yan etkileri olmamalıdır,  Güvenilir olmalıdır.

1-Hormonal kontrasepsiyon: OK’ler (doğum kontrol hapları)  enjeksiyon uygulamaları, cilt altına yerleştirilen implantlar,  vajen içine yerleştirilen hormon salgılayan maddeler sayılabilir. 

Ağız yolu ile alına  doğum kontrol hapları düzenli kullanılmak koşulu ile en güvenli yöntemlerden biridi. Kullanıma başlanılan ilk aydan sonraki  sürede koruyuculuğu en yüksek noktaya çıkar ve kullanıldığı sürece devam eder.  Bugün dünyada en yaygın olarak kullanılan kontrasepsiyon yöntemi budur.  Modern oral kontraseptifler  yan etkilerden oldukça arınmış olsa bile  uzun süreli kullanımlarında yine de göz önünde bulundurulması gereken bazı durumlar vardır.  Bunlardan en önemlisi  kardiyovasküler  (kalp ve damarlar üzerine olan yan etkileri) yan etkileridir.  Bu ilaçlarda aynı şeker hastalığı, hipertansiyon ve sigara kullanımı gibi arteriosklerotik yan etkilere sahiptir.  Vücuttan atılımları ise karaciğer yoluyla olmaktadır. Dolayısı ile  kadında yukarıda sayılan  arteriosklerotik  faktörlerden herhangibiri varsa  veya karaciğer problemi olanlarda  kullanımı sınırlandırılmalıdır.  Bu konuda  doktorunuz  yol gösterici olacaktır.

Enjeksiyon uygulamaları da ağızdan alınan haplar ile aynı mekanizma ile  doğum kontrolü yaparlar. Çok uzun  yıllardan beri piyasada bulunmalarına rağmen  dünyanın hiçbiryerinde yaygın olarak kullanılmamışlardır. Bunun en önemli sebebi uygulamadan sonra  vücutta sertbestleşmesindeki düzensizlik nedeniyle sıklıkla adet düzensizliklerine yol açması ve daha önemlisi uygulamadan ilaç etkisi kendiliğinden ortadan kalkana kadar vazgeçme şansının bulunmamasıdır.

Cilt alına konulan implantlar da  kontraseptif tabletler yada enjektable ilaçlar gibi hormonal yol ile  yumurtalıklardan yumurta çıkışını önleyerek  kontraseptif etki oluştururlar. Bunlarda da durum enjektable  preparatlarda olduğu gibidir. Tedaviden vazgeçmek için küçük te olsa bir cerrahi girişim ile implantın çıkartılması  gerekir  kullanımı süresince adet  düzensizliğine sık rastlanır.  Gerek implantlar gerek enjektable  preparatlar düzenli olarak ilaç alamıyacak olan hastalarda düşünülen yöntemlerdir.

Son zamanlarda vajen içine  konulan ve vücutta kaldığı sürece belli dozda hormon salgılayarak yumurtalık fonksiyonlarını geçici olarak durduran  maddeler de kullanıma sunulmuştur. Bunlar kısa bir eğitim ile hastanın kendisi tarafından her ay  vajen içine yerleştirilir ve  bir ay süre ile  vajende bırakılır. Henüz kullanımı yaygınlaşmamıştır.

2-Rahim içi araçlar.

Klasik olarak “spiral” olarak bilinen bu araçlar da uzun yıllardır kullanımdadır. Güvenilirlikleri doğum kontrol ilaçlarına göre daha az olmasına rağmen kullanımındaki kolaylık nedenyile yaygın olarak kullanılrler.  Mantığı  rahim içine  yabancı cisim etkisi oluşturarak  bölgede vücut savunmasında yer alan birçok hücrenin bulunmasını sağlamak ve bu hücreler tarafından  spermlerin yok edilmesini temin etmektir.  7 yıla kadar  rahim içinde bırakılabilir. Koruyucu etkisinin yok olması aracın rahim içi dokusu ile kaplanıp yabancı cisim etkisi oluşturamaması  veya  uygulanan hastanın  bünyesel özellikleri gereği cihazı yabancı cisim gibi algılamamasından dolayıdır.  Toplumda rahim içi araçlar ile ilgili  birçok spekülasyon mevcuttur.  Bunlardan birisi az öncede sözettiğim gibi  güvenilirliğinin %100 olmamasıdır. Hastalar  genellikle  bunun uygulama hatasından yada spiralin kalitesinden olduğunu düşünür ama  gerçek mekanizma  yukarıda bahsettiğim gibidir.  Yani ne uygulama yöntemi, ne uygulayıcının kim olduğu ne de RIA nın kalitesi direkt olarak koruyuculuğunu etkilemez. Kullanımın sınırlandıran  bir başka spekülatif faktör toplumun inanışları dır. Özellikle anadoluda birtakım din adamları halkı “RIA ile ölürsen cenabet sayılırsın”  şeklinde düşüncelerle etkilemektedirler, uygulamadaki bir aşka sorun halk hala rahim içi araçların (RIA) sadece adet zamanında takılabildiğini düşünmektedir. Halbuki RIA nın adet zamnında takılmasının en büyük espirisi kadının gebe olmadığının en  önemli göstergelerinden birinin adet görüyor olması  olduğundandır. Günümüzde gebe  olmadığı başka yöntemlerle de kolayca tespit edilen  kadınlara her zaman RIA uygulanabilir.  Uygulamayı sınırlandıran bir diğer faktör  işlemin hastalara korkutucu  bir işlem olarak gelmesindendir ki bu kesinlikle doğru değildir bu konuda eğitim almış ebe ve doktorlar istisnai birkaç durumu göz ardı edersek çok kolaylıkla ve hastanın canını acıtmadan cihazı rahim içine  yerleştirebilirler.

Yan etkileri arasında  zaman zaman görülen adet dışı kanamalar  veya adet  kanamalarının şiddetli olması ve kasık ağrıları,  dış gebelik görülme ihtimalinin RIA kullananlarda  biraz daha yüksek olması sayılabilir.  Özellikle dış gebelik kadın doğum biliminin önemli sorunlarından birini teşkil ettiği için RIA uygulanan hastalrın mutlaka bu konuda uyarılması gerekmektedir. Olası bir adet  gecikmesinde  “nasıl olsa bende RIA var” düşüncesiyle doktora gitmemezlik etmemeliler  tam tersine  bu konuda daha bir hassas olmalıdırlar.   

3-Bariyer  yöntemleri

Spermlerin rahim içine ve oradan da yumurtaya ulaşmasını engelleyecek yöntemlerdir. Bu amaç ile en  yaygın kullanılan  condom (prezervatif) dir.  Aynı amaç ile vejen içine yerleştirilen diyaframlarda vardır ama uygulama zorlukları nedeniyle  yaygınlaşamamıştır.  Condom istenmeyen gebeliklerden korunma dışında daha yaygın olarak cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan kaçınmak amacıyla da kullanılmaktadır.

4-Takvim yöntemi ve dışarıya çekme.

Güvenilirliği en az olan yöntemlerdir.  Takvim yöntemi  muhtemel ovulasyon tarihinden 3-4 gün önce ve 3-4 gün sonrasındaki periyodlarda ilişkiden kaçınmak olarak özetlenebilir. Ovulasyon gününün yanlış veya tam olarak hesaplanamaması nedeniyle  güvenilirliği oldukça zayıf bir yöntemdir.  Aynı şekilde dışarıya çekme yada dışarıya boşalma denilen uygulamalar da toplumdan çok yaygın kullanılmasına rağmen analitik bir yöntem olmaktan çok uzaktır.

5-“Ertesi gün hapları”

Halk arasında “ertesi gün hapı” olarak bilinen ilaçlar uygun  bir kontraseptif yönteminin kullanılmadığı vakalarda gebelik olasılığı açısından şüpheli bir ilişki sonrasında ilişkiyi takip eden 24 saat içinde alınan ilaçlardır.  Hormonal etki ile  kadının endometriumunu yani rahim içi dokusunu adeti taklit edercesine  bir kanama ile dökerek olası gebelikten kaçınmayı sağlar.  Düzenli olarak  bu yöntem ile korunmak mümkün değildir.  Kanama bozukluklarına da sebep olabilir. Ancak olağanüstü durumlarda bir adet döneminde sadece bir kez başvurulabilecek tali yöntemlerden biridir.

6-Küretaj (Karmen Aspirasyonu) :

İstenmeyen gebeliklerden kurtulabilmenin son çaresidir. Hiçbir klasik kitapta  Korunma Yöntemleri arasında yer almaz çünkü gerçekten korunmanın uygun olmayan yollarından biridir.  Karmen aspirasyonu denilen uygulama  rahim içine plastik bir kanül ile girilerek  rahim içeriğinin  bir vakum sistemi ile çekilerek boşaltılmasıdır.  Kolayca  birkaç cümle ile anlatılabilmesine rağmen uygulama invaziv bir uygulamadır. Yani küçücük te olsa cerrahi bir işlemdir. Cerrahi işlemlerin  hepsinde olduğu gibi bunda da bazı  riskler vardır (kısaca ve anlaşılabilir şekilde özetlemeye çalışırsak yapılan işleme rağmen gebeliğin bozulmadan devam etmesi, gebelik mahsulünün bir bölümünün uterus içinde kalması,  enfeksiyonlar, işlem surasında rahimin delinmesi, yapılan işleme bağlı olarak rahim duvarının birbirine yapışması  vs sayılabilir.)  Bunun dışında kadında yaptığı olumsuz psikolojik etkiyi de unutmamak gerekir.  Hiçbirzaman düzenli korunma amacıyla kullanılamaz  olağanüstü durumlarda sık olmayarak  başvurulabilecek son çare olarak akılda tutulmasında yarar vardır.  Yasalara göre 10 haftaya kadar olan gebeliklerin bu yöntemle uzaklaştırılması mümkündür.  Yasal sınırlama olmasa bile daha büyük gebeliklerin  bu ve benzeri yöntemlerle yok edilebilmesi  daha ciddi tıbbi riskler yaratır.

B-Sterilizasyon yöntemleri  (yöntem bir kez uygulandıktan sonra etki kalıcı şekilde devam eder çift ancak özel yöntemler kullanılarak yapılan tedaviler ile gebelik elde edebilir)  

Bu kapsamda kadınlarda “Tüp ligasyonu”  denilen  tüplerin bağlanması işlemi yapılabildiği gibi erkeklerde  de “vasektomi” denilen cerrahi bir işlem yapılabilir.  Gördüğünüz gibi elimizde  erkekte de uygulanabilen bir yöntem olmasına rağmen maalesef ülkemizde “korunmak” kadının sorumluluğunda olan bir uygulama gibi algılandığından genel olarak ülkemiz erkekleri kendilerinde yapılacak olan bu uygulamaya izin vermeme eğilimindedir. Kadınlarda uygulanan tüp ligasyonu yaygın olarak ailenin çocuk sayısını tamamlayacak olduğu son gebeliğinde sezeryan ameliyatının bir parçası olarak yapılmaktaysa da  gebelik dışında herhangibir zamanda laparoskopik olarak  yani  karın duvarına her biri  0,5 cm çaplı iki   delik açılarak  hastanın karnında büyük bir kesi olmadan  da yapılabilir.  Hastanede kalmayı  gerektirmez  aynı gün içinde hasta evine gönderilebilir. Unutulmaması gereken bu yöntemin  geri dönüşünün olmadığıdır.  Zorunlu hallerde  yeni bir gebelik ancak IVF (tüp bebek) yöntemi ile elde edilebilir.

Op.Dr. Alparslan DEMİR

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alparslan Demir

Op. Dr.Alparslan Demir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Op. Dr. Alparslan DEMİR Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Korunmadan cinsel ilişki
Op. Dr. Alparslan Demir
Op. Dr. Alparslan Demir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube