İskemik kalp hastalığı teşhis etmede tanı yöntemleri nelerdir.

İskemik kalp hastalığı teşhis etmede tanı yöntemleri nelerdir.

~~~~Koroner anjiyografi

Koroner arter hastalığı tesşhis etmede tanısını koymada dışlamada ve tedaviye karar vermede altın standart tanı yöntemi Koroner anjiografidir.Koroner  işlemine ilişkin yöntemler önemli ölçüde iyileşmiş ve bunun sonucunda komplikasyon oranları azalarak, hastaların hızla ayağa kaldırılmaları mümkün olmuştur. Bu, özellikle radyal arter yoluyla Koroner anjio uygulanması durumunda geçerlidir. Rutin femoral tanısal kateterizasyonun başlıca komplikasyonlarının da oldukça düşüktür.

~~Pozitron emisyon tomografisi (PET) ile yapılan MPG; görüntü kalitesi, yorumlama kesinliği ve tanısal doğruluk bakımından SPECT görüntülemesinden üstündür. Ancak, SPECT tarayıcıları ve görüntülemede kullanılan radyoaktif işaretleyicileri, PET tarayıcıları ve pozitron-emisyonlu işaretleyicilerinden (örn. Rb, N-ammonia) daha yaygın ve ucuzdur. Bu nedenle diğer stres görüntüleme tekniklerine göre, KAH tanısında PET daha az sıklıkta kullanılmaktadır.~~Pozitron emisyon tomografisi (PET) ile yapılan MPG; görüntü kalitesi, yorumlama kesinliği ve tanısal doğruluk bakımından SPECT görüntülemesinden üstündür. Ancak, SPECT tarayıcıları ve görüntülemede kullanılan radyoaktif işaretleyicileri, PET tarayıcıları ve pozitron-emisyonlu işaretleyicilerinden (örn. Rb, N-ammonia) daha yaygın ve ucuzdur. Bu nedenle diğer stres görüntüleme tekniklerine göre, KAH tanısında PET daha az sıklıkta kullanılmaktadır.~~Miyokart perfüzyon sintigrafisi (tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi ve pozitron emisyon tomografisi).

Teknesyum-99m (99mTc) radyofarmasötiği, semptomla-sınırlı bisiklet ergometrisi veya treadmill egzersiz testiyle yapılan tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografide (SPECT) en sık kullanılan işaretleyicidir  Talyum 201 (201Tl) daha fazla radyasyon yayar ve günümüzde daha az kullanılmaktadır. Yeni SPECT kameraları radyasyonu ve/veya görüntü elde etme süresini anlamlı olarak azaltmaktadır. Kullanılan radyofarmasötik veya kamera ne olursa olsun, SPECT perfüzyon sintigrafisi, göreceli bölgesel kan akımını yansıtan bölgesel işaretleyici tutulumunu görüntülemek için uygulanır~~En önemlisi teşhis etmektir. Göğüs ağrısı tanısının kilit taşı dikkatli bir öykü almaktır. Olguların çoğunda, sadece öykü ile tatminkâr bir tanı elde etmek mümkündür, buna karşılık tanıyı doğrulamak, diğer tanıları dışlamak ve altta yatan hastalığın ciddiyetini değerlendirmek için sıklıkla fizik muayene ek olarak nesnel ileri tetkikler gerekir. Koroner kalp hastalığı’dan şüphelenilen hastalarda temel (birinci basamak) tetkikler; standart biyokimyasal laboratuvar testleri, istirahat EKG’si, muhtemelen ambulatuar EKG izlemi, istirahat ekokardiyografisi ve seçilmiş hastalarda, göğüs röntgenini içerir.

Egzersiz testi

İkinci basmakta non invaziv kolay uygulanabilen yöntemle başlanır. Egzersiz EKG testi basit ve yaygın olarak kullanılabilir olması nedeniyle, 12-derivasyonlu EKG izlemi ile yapılan treadmill veya bisikletle egzersiz testi şüphelenilen hastalarda kullanışlı bir seçenektir. Sonra ihtiyaç duyulursa  SPECT,talyum sintigrafisi,bayan tercih edilir.PET,BT çok kesitli tomografi.En son en kesin altın standart tanı yöntemi koroner anjiografidir.

 

 

 

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Atilla Bitigen

Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kartal Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı, 2013 yulında ise Profesör ünvanını almıştır.

1997-2009 yılları arası Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde, görev yapmış olan Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, 2009 - 2024 yıllarında Medical Park Fatih Hastanesi'nde devam etmiş olup 2024 yılı itibatiyle SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmaktadır. 2018 döneminden itibaren TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanıdır.

Etiketler
Koroner arter darlığı
Prof. Dr. Atilla Bitigen
Prof. Dr. Atilla Bitigen
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube