İşitme kayıpları hakkında

İşitme kayıpları hakkında

İşitme kaybı yaşlanmanın doğal bir sonucudur. Devamlı yüksek gürültüye maruz kalmak da işitme kaybının başlıca sebeplerindendir. İletim tipi işitme kaybı ve sensorinöral işitme kaybı, işitme kaybının en yaygın türleridir.

Yaşlılığa Bağlı İşitme Kaybı

50 yaşını geçen birçok insanda işitme kaybına rastlanır. Bunun sebebi kulağın içerisinde, bilhassa işitme sisteminde ve iç kulak hücrelerinde meydana gelen yıpranma ve aşınma durumudur. Yaş ilerledikçe iç kulaktaki hücreler hasar görmeye ve sayıları azalmaya başlar. Söz konusu hücreler sesleri elektrik sinyallerine dönüştürerek beyin tarafından yorumlanabilecek hâle getirir. Bu görevi gerçekleştirecek hücrelerin sayısında azalma olunca işitme yeteneği de zayıflar.

Gürültü Nedeniyle İşitme Kaybı

İç kulakta tüy benzeri hücreler vardır. Uzun müddet yüksek gürültülü ortamlarda bulunmak bu hücrelerin de zarar görmesine yol açar. Bundan dolayı inşaat yerlerinde, fabrikalarda, havaalanlarında, barlarda veya farklı bir gürültülü ortamda çalışanların işitme kaybıyla karşılaşma riski daha fazladır.

Müzisyenlerde veya çok yüksek sesle müzik dinlemeyi alışkanlık hâline getirmiş olan kişilerde de işitme kaybı görülme ihtimali yüksektir.

Bir veya birkaç kez patlama gürültüsüne maruz kalanlarda da işitme kaybı görülebilir. Bu husus özellikle polisler ve askerler için geçerlidir.

Gürültülü ortamlarda uzun süre vakit geçirmek zorunda olanların işitme koruması ile bu riski azaltmaları oldukça önemlidir.

İşitme Kaybına Sebep Olan Diğer Faktörler

Bazı rahatsızlıklar ve ilaçlar, kafaya alınan darbeler, kulaktaki yapısal problemler de işitme kaybına sebebiyet verebilir.

Bu etkenlerden herhangi biri nedeniyle tedirginlik yaşıyorsanız hekiminize başvurarak gerekli testleri yaptırmalısınız.

Bu makale 31 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İsmail Karaoğlan

Prof Dr. İsmail Karaoğlan, lise öğreniminin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1992 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru olmuştur.  Isparta Gelendost Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak görev almıştır. 1998 yılında Elmalı Devlet Hastanesi'nde 2 yıl görev yapmıştır.  Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi alanında uzmanlığını 2004 yılında tamamlamıştır. 2004-2005 yılları arasında Özel An-Deva Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Uzmanı olarak hizmet vermiştir. 2005 yılında Kemer Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanlığı ve Hastane Başhekimliği görevine başlamış olup 7 yıl bu görevini yürütmüştür. 2012 yılında Özel Antalya Anadolu Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Uzmanlığı başlayarak 2020 yılı sonuna kadar bu kurumda hizmetine devam etmiştir. Türk Tabipler Birliği ...

Etiketler
İşitme kaybı belirtileri
Op. Dr. İsmail Karaoğlan
Op. Dr. İsmail Karaoğlan
Antalya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube