İnme (felç) hastalarında ergoterapi ve robotik egzersizler

İnme (felç) hastalarında ergoterapi ve robotik egzersizler

İnme (felç) tüm dünyada başta gelen disabilite (engellilik) nedenlerindendir.İnme sonrası genellikle kol daha çok etkilenir ve iyileşme daha zayıftır.Kolda güçsüzlük ve el becerilerinde yetersizlik önemli fiziksel kayıplardır.

İnmedeki iyileşme süreci aylarca devam eder ve bu dönemde beyin plastisitesi (nöroplastisite) son derece önemlidir. Beyin plastisitesi,sinir sisteminin tekrar yapılanması,uyum geliştirme yetisidir.İnme sonrası mümkün olan en erken dönemde rehabilitasyon programına başlanmalıdır.Erken ve ileri dönemde uygulanan rehabilitatif yaklaşımlar ile beyin plastisitesinin gelişimi temelinde iyi fonksiyonel sonuçlara ulaşılabilir.

Fizyoterapi, robotik rehabilitasyon, iş ve uğraşı terapisi gibi uygulamalar kol ve el fonksiyonlarının geliştirilmesinde önemli tedavi yaklaşımlarıdır.

Kol robotu rehabilitasyonun erken fazından itibaren el ve kolun hareket bozukluklarında, kuvvetlendirilmesinde kullanılabilen bir tür rehabilitasyon cihazıdır. Cihaz robotik bir dış iskelet ve üç boyutlu çalışma alanı sağlayan elektrikli sutundan ve bilgisayar sisteminden oluşmaktadır.Tekrarlı yoğun hareket programlarını içeren oyunların yardımıyla kol ve el fonksiyonlarının geliştirilmesi,kasların güçlendirilmesi sağlanır.Hastanın motivasyonunu arttırıcı yönü vardır.Beyin plastisitesi üzerinde olumlu etkileri vardır.Hastalığın erken döneminde kolunda ve elinde aktif hareket olmayan hastalar da kol robotu ile çalışabilmekte ve tedaviden yarar görmektedir.

İş ve uğraşı tedavisi bir iş ve uğraşı edindirilerek bir aktivite edindirilerek yapılan uygulamalardır.Amacı anlamlı ve amaçlı aktiviteler ile bireylerin potansiyel yeteneklerini geliştirerek günlük yaşam aktivitelerine (kendine bakım,giyinme, yemek yemek,diş fırçalamak) katılımını sağlamak ve bu aktivitelerde bağımsızlığını sağlamaktır.Fizyoterapi ile edinilen kazanımları aktivitelere katılım yoluyla destekler ,tamamlar.Ergoterapistler rehabilitasyon programı ile elde edilen kazanımlar sonrasında ev ziyaretleri yapar, ev içi düzenlemeler için yardımcı olur ve bireylerin evine ve sosyal hayata tekrar geri dönmesinde yardımcı olur.

İnmede kol ve el fonksiyonlarının geliştirilmesinde,yaşam kalitesinin arttırılmasında rehabilitasyon son derece önemlidir. Bireye özgü uygulamalar, hasta merkezli uygulamalar ile tedavi başarısı artar. Rehabilitasyon ile elde edilen kazanımların sürdürülmesi için egzersiz programlarının devamı ve belli aralıklar ile kontrollerde değerlendirilmesi gerekir.

Bu makale 26 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Latif Raif

Uzm.Dr Serap Latif Raif, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Romatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ergoterapi
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube