Doktorsitesi.com

İnfertiliteye yol açan endometriyozis

Op. Dr. Halit Fırat Erden
Op. Dr. Halit Fırat Erden
22 Temmuz 2015346 görüntülenme
Randevu Al
İnfertiliteye yol açan endometriyozis

Başarısız Tüp Bebek Tedavileri, Düşükler ve Endometriyozis 

Endometriyozis olarak bilinen süreç, normalde rahim boşluğunu (endometriyum) çevreleyen dokunun vücudun başka yerlerinde, genelde de karın boşluğunda oluştuğu zaman ortaya çıkmaktadır. Bu durum, ağrılara, düzensiz kanamalara, ilişki sırasında veya bağırsak hareketlerinde ağrılara yol açabilir. Endometriyoz birçok vaka vardırki bunlarda neredeyse hiç bir belirtisi bulunmamaktadır ve bu hastalara laparoskopi denilen bir cerrahi bir uygulama yapılmadığı müddetçe endometriozis saptanamamaktadır.

Endometriyozis, infertiliteye ve tekrarlayan düşüklere yol açabilmektedir. Birçok merkez, tekrarlayan düşük yaşayan endometriyozisi olan hastalardaki tek sorunun yumurta kalitesi olduğunu düşünmektedir. Gerçekte ise bu hastalardaki tekrarlayan düşüğe neden olan sorunların çoğu hamileliğin immünolojik reddinden dolayı olmaktadır. 

Endometriyozisin otoimmün doğası, yumurtalıkların doğrudan maruz kaldığı inflamatuar sitokinlerin karın içindeki seviyelerini arttırarak yumurta kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu da oksidatif stres adıyla bilinen bir duruma yol açıyor ve yumurtaların maruz kaldığı ROS (reaktif oksijen türleri) olarak adlandırılan "toksik" kimyasalların seviyesini arttırmaktadır. Bu fazla ROS yumurta kalitesini arttırmak için tedavi ile iyileştirilmektedir. Aslında IUI (aşılama) evrelerinde olan veya kendi başlarına gebe kalmak içim uğraşan hastalarda bu aynı ROS molekülleri, kanallarda blokaj belirtileri olmasa da bazen Tüp Bebek tedavisinin uygun olduğu spermi etkisiz hale getirir. Endometriyozisi olan hastalarda IL 10 adındaki bir antiinflamatuar sitokin (yokedici bağışıklık hücrelerini uzaklaştırıcı bir sitokin) yüksek seviyede bulunmaktadır. Bu sitokin, karın içinde bulunan endometriyozis lezyonunu hastanın bağışıklık sisteminden korur ve böylece bunun engelsizce büyümesine yardımcı olur. Vücudun cevabı, endometriyozisin ortadan kaldırılması için bağışıklık sistemini daha çok aktive etmektir. Bu aktivasyon rahime yerleşmekte olan embriyonun implantasyon esnasında bağışıklık sistemini kapatmasını zorlaştırmaktadır (oysa embryo bu kapatma işlemini hayatta kalmak için yapmalıdır)

Etiketler

DüşükAbortusEndimetriozisBaşarısız tüp bebek tedavileriDüşükler ve endometriyozisEndimetriozis ve düşük

Yazar Hakkında

Op. Dr. Halit Fırat Erden

Op. Dr. Halit Fırat Erden

Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 30 Temmuz 1966 tarihinde Mersin'de doğmuştur. 1984 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. 1995 - 1997 yılları arasında University of California - San Diego'da Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite alanında üst ihtisas eğitimini tamamlamıştır. Eastern Virginia Medical School - Jones Institute Tüp Bebek Merkezi'nde ve Cornell Medical Center'da Gözlemci olarak bulunmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır