İnfertilite nedir?

İnfertilite nedir?

Infertilite ya erkek ya da kadın ya da her ikisinin üreme sorunları kaynaklanan nedenlerle meydana gelebilir.Çiftlerin bir yıl içinde korunmadıkları halde gebelik elde edememsi durumudur.

Kadın  İnfertilite  Nedenleri:

Kadında cinsel yolla bulaşan enfeksiyon öyküsü

Düzensiz  adet döngüleri ve yumurtlama bozuklukları

Endometriozis

Endometrial anomaliler

Myometrial bozukluklar(Adenomyozis,myoma uteri)

Kronik hastalık

Yaş

Sigara

Alkol

Uyuşturucu bağımlılığı

Bazı çiftlerde açıklanamayan infertilite tanımlanabilir. Bu durum günümüz imkanları veya teknolojileri ile infertiliteyi açıklamak için herhangi bir neden bulunamadağı anlamında tanımlanır.Bu çiftlerde kadın  düzenli bir adet döngüsüne sahip erkekte  semen analizi normal sınırlarda yumurtlaması normal tüpleri açık ve  bir yıl korunmasız  beklemiş kişilerden oluşur.

İnfertilite sorunlarının % 50 sinde öncelikle kadın  söz konusudur.  % 25 inde çiftte  hem  erkek hemde  dişi sorunludur. Kadınlarda sıklıkla bulunan üç temel sorun ise: anovulasyon, endometriozis ve tubal hastalık. İnfertilite sürecinin değerlendirilmesinde her üç alanda problemi değerlendiren test içermelidir.

Ovülasyon Disfonksiyonu

Kadın infertilitesinin en yaygın biçimidir. Üç grupta değerlendirilebilir anovulasyon (ovulasyon yok), oligovulation (nadir veya düzensiz ovulasyon) ayrılabilir ve yumurtlama sonrası problemler yada defektif ovulasyon (progesteron üretim dengesizliği nedeniyle endometrium gebeliğin sürdürülebilmesi için uygun hale gelemez )

Anovulasyon (Yumurtlama bozukluğu)  iki alt grubta incelenebilir

Primer ovulatuvar bozuklular burada yumurtalıklar geçirilmiş cerrahi nedeniyle bir yada ikisi zarar görmüş olabilir. Bazen bir şansızlık sonucu alınmak zorunda kalınmış kemoterapi veya radyoterapi ile oluşan bazen nedensiz genetik nedenlerle oluşan erken menopoz  40 yaşın altındaki kadınların% 2′sini etkilemektedir.

Sekonder ovulatuvar bozukluklar burada yumurtlamayı sağlayan hipotalamohipofizer  aks aşırı kilo kaybı veya kilo alma, stres ve bazı ilaçlar gibi çeşitli nedenlerle bozulabilir.

Tubal Disfonksiyonu

Olguların% 20′sinde meydana gelen bir durum nedeniyle  olabilir.Tüplerin tıkanmasına neden sıklıkla klamidya veya pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi bir önceki doğum, düşük veya kürtaj ya da bir CYBH dan (cinsel yolla bulaşan hastalık) dan kaynaklı geçirilmiş  enfeksiyonlara sekonder meydana gelir.

Endometriozis nedenli yapışıklıklar ve bazen fallop tüplerinin tıkanmasına yol açabilir. Endometriosise bağlı kısırlık yaklaşık kısırlık nedenlerinin yüzde % 8 inin nedenini oluşturmaktadır. Dış gebelik veya sterilizasyon nedeniyle oluşan yapışıklıklar ve tubal tıkanıklıklar nedeniyle sperm yol alamayabilir ve tubal faktör nedeniyle sterilite oluşabilir.

Psikolojik / FİZİKSEL FAKTÖRLER

Tüm infertilite problemlerinin yaklaşık% 3 ya psikolojik ya da fiziksel sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Stres de dahil olmak üzere, depresyon, iş ya da mali endişeler, geçmişte yaşanan  cinsel taciz ya da tecavüz (hamile bir zaman uzun süre başarısız denedikten sonra).Erkeğe bağlı fiziksel nedenler  erken boşalma, diyabet, aşırı sigara ve / veya içme, iktidarsızlık sterilite nedeni olabilir.İnsanların ancak cok azı  tamamen kısırdır  Çoğunlukla yardım  gerekli olabilir ama  sonuçta gebelik elde edilebilir, bu nedenle hemen umutsuzluğa kapılmamak ve mücadeleye devam etmek gerekir

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Merhaba ben Sevtap Hamdemir Kılıç, 1970 kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım. Hemen ardından 1997 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embryoloji Anabilim Dalında Embryoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu. Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek labratuvar (Embryoloji-Androloji) uygulamalarında her iki  eğitim programınıda  tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı ...

Etiketler
Kadın kısırlığının belirtileri
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube