İnfertil erkekte değerlendirme

İnfertil erkekte değerlendirme

infertil erkekte değerlendirme
Çiftlerin yaklaşık %15'inde 1 yıl içinde düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmamaktadır. Bunlar arasında yaklaşık %30 olguda erkek faktörü tek başına olmakta, %40-45'inde ise erkek faktörü katkıda bulunmaktadır. Kadın yaşı 35'in üzerinde ise erkek faktörü 1 yıldan önce değerlendirilmelidir.

Erkek faktörü değerlendirirken;

İlişki sıklığı,

İnfertilite süresi,

Çocukluk hastalıkları (Ateşli hastalık geçirmiş mi?),

Sistemik hastalık var mı? (Diabetes Mellitus gibi),

Daha önce geçirilmiş operasyon var mı? sorgulanmalıdır.

Eğer erkekte belirgin sperm azlığı varsa bir ürolog ile beraber değerlendirme yapılmalıdır. Semen analizi için 2-5 günlük cinsel perhiz süresi gereklidir. Mümkünse morfolojik değerlendirmeyi içeren bir semen analizi en doğru sonucu vermektedir.

Normal sayı en az 15 milyon / ml olmalı, bunların %50'si hareketli olmalı, %4-10 arasında ise normal morfoloji olmalıdır.(Kruger Stric Kriterlerine göre)

Erkekte belirgin olarak sperm azlığı varsa (5 milyon / ml'den az ise) hormon profili ve kromozom analizi istenmelidir. FSH, LH prolaktin, serbest ve total testosteron hormon profili içeriğinde yer alır.

Anormal FSH değerleri anormal spermatogenezi gösterir.

Hipo hipo hastalarda FSH ve LH düşük hipergonadotropik hastalarda FSH değeri yüksektir.

Erkek infertilisinde mutlaka varikosel yönünden de ürolog muayenesi gerekir. gr II ve III varikosel olgularında operasyon önerilebilir. Ancak subklinik varikosel ve gr I olgularda operasyon önerilmez.

Fiziki muayenin yanında skrotal USG'de muayenenin bir parçası olmalıdır.

Azospermili erkeklerde testisler normal büyüklükte ve hormonal parametreler normal ise obstrüksiyon söz konusu olabilir. Muhtemelen TESA ile sonuç alınabilir. TESA ile sperm bulunamazsa MikroTESE ile arama yapılır ve bulunan spermler dondurulur.FSH değeri yüksekse non obstrüktif bir durum olabilir yani üretime ait patoloji muhtemeldir bunun içinde MikroTESE yapılması gerekir

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Hazer

Op. Dr. Suat HAZER, lisans öncesi öğrenimlerini İstanbul ve Ankara'da bitirdikten sonra 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992-1994 yılları arasında Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığında uçuş tabibi olarak görev yapmıştır. İhtisasını ise 1994-1998 yılları arasında yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite yan dal uzmanlığını da almış olan Op. Dr. Suat HAZER, askerlik vazifesini 1999-2009 yılları arasında Bursa Asker Hastanesi'nde, mecburi hizmet yükümlülüğünü ise 2009-2010 yılları arasında ise Etimesgut Asker Hastanesi'nde yerine getirmiştir. Op. Dr. Suat HAZER, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
Erkek infertilitesinde tüp bebeğin önemi
Op. Dr. Suat Hazer
Op. Dr. Suat Hazer
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube