İmplantasyon

İmplantasyon

İmplantasyon günümüz diş hekimliğinde eksik dişlerin tedavisinde sık kullanılan, diğer protez ve köprü uygulamalarına karşı iyi bir alternatiftir. Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, özel materyallerden hazırlanan, yapay diş kökleridir. İmplantlar çene kemiğine basit bir operasyonla yerleştirilmektedir.

Çene kemiğine yerleştirilen implantın iyileşmesi ve kemiğe adaptasyonu için 3 / 6 ay kadar beklemek gerekir.Daha sonra bu implantın üstüne seramik bir kuron (kaplama) yapılarak implantasyon işlemi tamamlanır.

İmplant sadece tek veya birkaç diş eksikliğinde değil dişsiz alt ve üst çenelerde uygulanabilir.İmplantlar üzerine uygulanacak protezler, daha stabil, daha konforlu ve daha estetik sonuçlar sağlayacaktır. Bu tedavi dişsiz bölgelerde çene kemiğine yerleştirilen doku dostu vidalarla hareketli takma protez kullanımına son verir.Günümüzde, risklerin en aza indirildiği bu yöntemle, vidalar üzerine yerleştirilebilen sabit protezler sayesinde estetik ve fonksiyonel açıdan başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

DİŞ İMPLANTININ YERLEŞTİRİLMESİ

Diş implantı yerleştirme operasyonu, uygun bir anestezi kullanılarak yapılır, hasta herhangi bir ağrı duymaz. İmplantın yerleştirildiği gün hissedilen sızı da, alınacak basit ağrı kesicilerle önlenebilir ki bu sızının diş çekiminden sonra duyulan sızıdan farklı olmadığı gözlemlenmiştir. 

DİŞ İMPLANTLARI ÜZERİNE UYGULANACAK PROTEZLER

İmplant üzerine yapılacak protez dişler,  sizin ihtiyacınız ve isteğiniz doğrultusunda, hem hareketli hem de sabit olarak uygulanabilmektedir. Kaybedilen her diş için bir tane diş implantı yerleştirilmesi gerekmez. Çoğu zaman bir diş implantı köprü ayağı olarak kullanılarak, eksik olan iki yada üç dişin vazifesini görebilmektedir. Size uygun protez ve implant planlaması, yapılan tetkikler ve röntgen incelemesinden sonra doktorunuz tarafından anlatılacaktır. 

İMPLANT TEDAVİSİNDE OLUŞABİLECEK RİSKLER

İmplant operasyonlarında, ağız içinde uygulanan cerrahi işlemler de rastlanabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir. Bunlar, erken zamanlarda enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlar, sonraki dönemlerde ise, ağız hijyeninin yerine getirilmemesine bağlı olarak ortaya çıkacak problemlerdir. Erken dönemde ortaya çıkan sorunlar operasyondan sonra uyulması gereken kuralların yerine getirilmesi ile, geç dönemde ortaya çıkan sorunlar ise ağız bakımına dikkat edilmesi ile en düşük seviyeye indirgenir.

DİŞ İMPLANTLARININ AVANTAJLARI

* Daha estetik bir görüntü elde edilir. 

* Hareketli protez kullanımı zorunluluğu ortadan kalkar. 

* Dişsiz ağızlarda bile sabit protez kullanma şansı ortaya çıkar. 

* Yeterli kemik desteği olmadığı için oynayan hareketli protezlerde, gerekli tutuculuk sağlanabilir. 

* Üst total protezlerin damağı kapatan tasarımından dolayı oluşan tad alma duyusunun azalması ve mide bulantısı gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olur. 

* Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu ve buna bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır. 

* Kişi özgüvenini geri kazanır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ezgi Şenyurt

Dt. Ezgi ŞENYURT, 1987 yılında İzmir'de doğmuştur. 2005 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2010 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Mezuniyetinin hemen ardından 2010 yılında Özel Güzeloba Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'de Diş Hekimi olarak 3 sene boyunca çalıştıktan sonra 2013 yılında özel muayenehanesinde hizmet vermeye başlamıştır.

Oral İmplantoloji, Gülüş Tasarımı, Estetik Diş Hekimliği, İmplant Üstü Protezler, Bleaching, Ortodonti, Çocuk Diş Hekimliği ve Spor Diş Hekimliği başlıca mesleki ilgi alanlarından olan Dt. Ezgi ŞENYURT İngilizce ve Almanca bilmektedir.

2013 yılından itibariyle Antalya'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
İmplantasyon
Dt. Ezgi Şenyurt
Dt. Ezgi Şenyurt
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube