İmplant ve İleri İmplant Cerrahisi Uygulamaları

Uzm. Dr. Dt. Uygar Bakşi
Uzm. Dr. Dt. Uygar Bakşi
11 Eylül 2017116 görüntülenme
Randevu Al
İmplant ve İleri İmplant Cerrahisi Uygulamaları

Diş implantları, eksik dişin yerine yerleştirilen "titanyum"dan yapılmış vida şeklinde tedavi araçlarıdır.

Çene kemiğine yerleştirilen implant ağızda diş kökü gibi işlev görür; üzerine yapılan diş ile çiğneme görevini yerine getirirken kaybolan estetiğin de tekrar elde edilmesini sağlar.

Yanındaki dişlere katkısı nedir?

İmplant, yanındaki dişlerden bağımsız olarak yapıldığı için komşu dişlerin sağlığına zarar vermez, hatta yanında duran dişe de desteklik sağlayarak onu zararlı yatay kuvvetlerden korur.

Sağlığa zararlı mıdır?

İmplant, kemik kırıklarının ameliyatında yerleştirilen ve genel olarak halk arasında “platin” diye tabir edilen malzeme ile aynı metalden yapıldığı için kanser ya da başka bir hastalık yapması söz konusu değildir; aksi takdirde kemik kırıklarını ameliyat ile tamir edemezdik.

Hamilelikte implant tedavisi nasıl planlanır?

Hamilelik süresince acil olmayan tüm diğer tedaviler gibi implant ameliyatları da ertelenmelidir. Emziren anneye implant yerleştirilmesinde sakınca yoktur. Gebelik öncesi yerleştirilen implantların gebelik sırasındaki iyileşme sürecinde bir gebeliğe bağlı bir sıkıntı yaşanmaz. Gebelik öncesinden beri ağızda bulunan ve hâlihazırda kullanılmakta olan implantların anne ya da bebek sağlığına bir etkisin bulunmaz. İmplant ve doğal dişlerin bakımı gebelik sırasında da aynen devam ettirilmelidir.

Eksik dişimin yerine ne yaptırmalıyım?

Günümüzde diş eksikliklerinin giderilmesinde, hem çiğneme hem de estetik açısından, en modern tedavi yöntemi, diş implantlarının yerleştirilmesi ile başlar. Yeterli bilgi ve beceri sahibi hekimlerce yerleştirilen ve üst düzey kalitede malzemenin kullanıldığı vakalarda, hastanın implantı uzun yıllar kendi dişi gibi kullanması sağlanmaktadır.

Her çeneye implant yapılır mı?

Evet, neredeyse her çeneye implant yapılır. Çene kemiğinin yetersiz olduğu durumlarda kemiği artırmaya yönelik "ileri implant cerrahisi" ameliyatları uygulanır. Bu ameliyatları "Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı" diş hekimi yapar. Kemiğin kalınlığının artırılması, kemik yüksekliğinin artırılması, ağzın bir bölgesinden alınan kemiğin başka bir bölgesine nakledilmesi, sinüs tabanı yükseltilmesi, sinir pozisyonunun düzeltilmesi gibi operasyonlar bunlardan bazılarıdır.

Kemik tozu nedir?

Çene kemiğinin implant yerleştirmek için yetersiz olduğu durumlarda yapılan ameliyatlarda sentetik olarak hazırlanmış, Sağlık Bakanlığı onaylı kemik tozu (kemik grefti) kullanılmalıdır. Kemik tozları tek başına kullanıldığında mucizevi tedaviler yapamaz, fakat hastanın ağız içinden, kendi kemiğinden alınan parçalarla kemik tozunun karıştırılması ile daha başarılı sonuç elde edilir. Eksik kemiğin ideal şekilde tamamlanabilmesi için kemik tozunun bir "bariyer membran" ile örtülerek iyileşmeye bırakılması önemlidir.

Vücudun implantı kabul etmemesi diye birşey var mıdır?

Uygun olmayan şartlarda veya yeterince deneyimli olmayan hekimlerce yerleştirilen implantlarda önce enfeksiyon ve sonrasında implantın kaybedilmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. "Vücut kabul etmedi, sana implant yapılmaz, implant tutmadı, implant kendini attı" gibi cümleler genel olarak sorunlu implantlardan sonra sarf edilen sözlerdir. Halbuki hekimin görevi, yaptığı muayeneler ile hastanın genel sağlığının ve çene kemiğinin durumunu önceden anlamasını ve hastayı implant ameliyatına uygun şekilde hazırlamasını gerektirir. Doğru şartlarda yapılmış impant tedavisinin başarı oranı literatürde %95-98 arasında belirlenmiştir. Dolayısıyla hekimin,  sorunlu implantlar ile ilgili düzeltici operasyonlar yapabilecek bilgi ve beceride olması ve başladığı işi yarım bırakmaması gerekir.

Etiketler

İmplant uygulamasıİmplant nasıl yapılırÇene cerrahisiİmplantKemik grefti

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Dt. Uygar Bakşi

Uzm. Dr. Dt. Uygar Bakşi

Uzm.Dr.Dt Uygar Bakşi, 1984 yılında Adana’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini 2013 yılında tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır