İMPLANT NEDİR, İMPLANT KİMLERE YAPILABİLİR?


Dental implant, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine onların işlev ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen diş kökünü taklit eden doku dostu olan titanyumdan vidalardır.
İMPLANTIN DİĞER SEÇENEKLERE GÖRE AVANTAJLARI NELERDİR?
Hareketli protezlerdeki (takıp- çıkarılan damak protezleri) kullanım güçlüğü ve bu protezlerin çene kemiğindeki erimeyi hızlandırma etkisi yoktur
Kuron-köprü protezlerindeki gibi (yani kaplamalarda) dişsiz bölgeye komşu olan dişlerin kesilmesine gerek kalmamaktadır.
Çeneye uygulanan implantlar , sadece yapay diş için destek olmakla kalmaz, aynı zamanda çene kemiğinin hacminin korunmasını da sağlar.
İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. İmplant üstü protezlerde direkt olarak dişsiz bölgeye yerleştirilen implantlardan destek alınarak restorasyonlar yapılır. Sabit bir protez kullanımının verdiği güven sayesinde hastalarda diş eksikliğinin meydana getirdiği olumsuz psikolojik etkilerini ortadan kaldırır.
İMPLANT KİMLERE YAPILABİLİR?
İmplant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa implant (vida) herkese uygulanabilir.
İmplant (vida) yerleştirilebilmesi için yeterli kemik yüksekliği ve genişliği gerekir.Bu nedenle implantın yerleştirileceği çene kemiği bölgeleri panaromik radyografi, bilgisayarlı tomografi teknikleri ile detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Kalp, diyabet, tansiyon gibi sistemik hastalıkları bulunan ve bunun için sürekli ilaç kullanımını gerektiren durumlarda uzman doktorumuz tarafından ilaçların doğru bir şekilde incelenmesi ve gerekli ise antibiyotik profilaksisi (koruması) yapılması gereklidir.
İMPLANTIN BAŞARISIZLIK RİSKİ VAR MIDIR?
İmplantlar vücut için herhangi bir yan etkisi olmayan doku dostu olan titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu maddeler hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmadıklarından reddedilme ihtimalleri de yoktur. Ancak implantların kemik ile kaynaşmasının tamamlanmaması, yara iyileşmesi ile ilgili problemler ve enfeksiyon gibi nedenler ile implantların kaybedilme riskleri vardır.Enfeksiyon ise en yaygın olarak; yetersiz ağız temizliğine bağlı diş eti hastalıları ve periimplantitis (implant çevresi dokuların iltihabı) şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
İMPLANTIN YAPILDIĞI DURUMLAR
Tek veya daha fazla diş eksiklikleri: Tek diş eksikliklerinin implant ile tedavi edilmesi, köprü ile restore edilmesine göre daha koruyucu bir tedavi şeklidir. Köprü protezi yapılabilmesi için sağlıklı dişlerin küçültülerek üzerlerinin kaplanması gerekecektir ve bu köprünün belirli aralarla değiştirilmesi ekonomik olarak da bir yük getirecektir. Bunun yerine eksik diş veya dişlerin boşluğuna yerleştirilecek implantlar sayesinde yandaki dişlerde herhangi bir işleme gerek kalmadan yani sağlıklı dişlere zarar verilmeden tedavi edilebilir.
Tam dişsizlikler: Eğer ağızda hiç diş kalmamışsa ve bulantı refleksi ve protezin tutuculuğunun yeterli olmaması nedeniyle hareketli protez kullanılamıyorsa, ön bölgeye yerleştirilecek minimum iki veya dört implantın üzerine yapılacak bir total protezdir.Yeterli sayıda implant yapılarak sabit, porselen köprüler de yapılabilir.
İMPLANTIN YAPIM AŞAMALARI NELERDİR?
Muayene ve planlama
İmplantın yerleştirilmesi
İmplant yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. İmplantın yerleştirileceği alanda uygun kesi yapıldıktan sonra mukoza kaldırılır. İmplantın yerleştirileceği yerler işaretlenir ve implant yuvasınının frezlerle derinliği ve çapı hazırlanır. İmplant yerleştirilir ve dikiş atılarak kapatılır.Aşırı stresli hastalarda tüm bu işlemler genel anestezi veya sedasyon altında da konforlu bir şekilde yapılabilir.
Protezlerin yapılması
Ameliyattan sonra osseointegrasyon denilen implantın kemik yüzeyine bağlanması için yaklaşık 3 ay gibi bir süre beklenir. Bu süre tamamlandıktan sonra üst yapı yapılır. Operasyondan sonra protezler yapılıncaya kadar estetik ve fonksiyonun devamı için geçici protezler yapılabilir.