İmplant diş nedir?

Kaybedilmiş bir dişin yerine, eksik dişin görevini yerine getirmesi amacıyla uygulanan diş köküne implant denir. Genellikle titanyum malzemesinden yapılan implantlar vida ya da silindir formunda, diş kökünün uzunluğunda ve 3.5-4 mm çapındadırlar.

İmplant diş nedir?

Kaybedilmiş bir dişin yerine, eksik dişin görevini yerine getirmesi amacıyla uygulanan diş köküne implant denir. Genellikle titanyum malzemesinden yapılan implantlar vida ya da silindir formunda, diş kökünün uzunluğunda ve 3.5-4 mm çapındadırlar. Doğal dişlerin görünümüne en yakın estetik görüntüyü sağlayan implant dişler, eksik doğal dişlerimizin görevlerini en iyi şekilde yerine getirirler. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, kazalar ya da benzeri sebeplerle bir ya da birden fazla dişini kaybetmiş herkes, diş implantı için potansiyel bir adaydır. İmplant tedavisine başlamadan önce, hastanın herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı dikkatle incelenmeli, varsa ne tür bir sağlık sorunu olduğu belirlenmelidir.

Kalp hastalıkları implant diş için engel değildir.

Diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon hastalıkları gibi hastalıklar geçmişte implant uygulanmasına engel olabilmekteyken günümüzde gerekli kontroller yapılarak ve hasta kontrol altında olduğu takdirde sorunsuzca gerçekleştirilmektedir. Basit bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implant dişler, yaklaşık üç aylık bir zaman diliminde çene kemiğiyle kaynaşma sürecini tamamlar. Bu süreç sonrasında implant diş, tıpkı doğal dişimizin kökleri gibi, üzerine yerleştirilecek protezi taşımak için uygun hale gelir. Diş implantı, uzman bir doktor tarafından lokal anestezi altında yapılan, basit bir cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. Eksik dişlerin neden olduğu çiğneme, konuşma, gülme zorlukları gibi sorunları geride bırakmanın en kolay ve doğal yolu olarak kabul edilebilir. Üstelik eksik dişin yerine bir yenisi yapılırken, diğer sağlıklı dişlere de zarar verilmemiş olur.

Doğal dişe en yakın tedavi implant diş tedavisidir.

Kaybedilmiş bir dişin yerini doldurmanın en sağlıklı ve doğal yolu olarak kabul edilen implant tedavisinin, geleneksel tedavi yöntemlerine oranla birçok avantajı vardır. İmplant dişin yapımında, doğal ve sağlıklı dişlerimizin bu süreçte hiçbir zarar görmüyor olması implant tedavisinin önemli avantajlarının başında gelir. İmplant dişlerin en büyük faydalarından biri de uzun ömürlü olmalarıdır. Bir kez yaptırdığınız ve bakımına, temizliğine özen gösterdiğiniz implant dişinizi, ömür boyu sağlıkla kullanmanız mümkündür. Üstelik protez dişlere kıyasla implant dişler, çok daha kullanışlıdırlar. Hareketli protezlerin altarında kimi zaman yemek artıkları birikebildiğinden, temizliklerini ve hijyenlerini sağlamak çok daha zordur. İmplant dişimizin temizliğini ise tıpkı doğal dişlerimiz gibi en doğru şekilde fırçalayarak kolayca sağlayabiliriz. Kısacası tüm protezlere kıyasla çok daha uzun ömürlü olan implant dişler, diş kayıplarının neden olabileceği her türlü fizyolojik ve psikolojik sorunları çözmenin en sağlıklı ve güvenilir yollarından biridir.

Bu makale 23 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hüseyin Kurtulmuş

 Hacettepe Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesinden 1998 yılında mezun oldu. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik Diş Tedavisi A.D’da 1999-2004 yılları arasında ‘Obstrüktif Uyku Apnesinin Tedavisinde Prostodontik Uygulamalar’ tez çalışması ile doktora eğitimini tamamladı. Nisan-2010 yılında değişen ve yenilenen ‘Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği’’nce ‘Protez Uzmanı Diş Hekimi’ ünvanını aldı. 2014 yılında Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalında Doçent ünvan ve yetkisine hak kazandı. Dr.Kurtulmuş, Türk Prostodonti ve İmplantoloji Derneği(TPİD), Türk Uyku Araştırmaları Derneği(TUAD), Türk Uyku Derneği(Uyku-Der), European Sleep Research Society(ESRS), Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği(EDAD) ve EADSM üyesidir. ITI İzmir Study Clup Member olup, Ocak.2018’de co-Director görevine atandı. 3M ESPE Danışmanlık ve Eğitim görevlerinde bulu ...

Etiketler
İmplant nedir
Prof. Dr. Hüseyin Kurtulmuş
Prof. Dr. Hüseyin Kurtulmuş
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube