İlköğretime başlayan çocuklarda ruhsal uyum

Prof. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat
Prof. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat
12 Eylül 20141289 görüntülenme
Randevu Al
İlköğretime başlayan çocuklarda ruhsal uyum

Yeni eğitim-öğretim senemiz hepimiz adına hayırlı ve uğurlu olsun.

Bu dönemde anne ve babaların özellikle dikkat etmesi gereken noktalarla ilgili bazı şeyleri paylaşmak istiyorum.

-Çocuklarınıza tercihan okulun ilk günü, en fazla ilk iki günü okulda eşlik edin. Sınıf öğretmenine teslim ettikten sonra, eve ne şekilde ve kim tarafından getirileceği konusunda bilgi verip oradan ayrılın. Sizden ayrılmakta sorun yaşıyor, uzun süreli ağlıyor veya okula gitmek istemiyorsa, “ayrılma anksiyetesi bozukluğu” veya “okul fobisi” açısından bir çocuk psikiyatrından profesyonel yardım alın.

-Okuldan eve gelen çocuğunuzun bir süre dinlenmesini sağladıktan sonra, çantasını açtırarak okulda neler yaptığınızı beraberce gözden geçirin. Çabası için onu yüreklendirin. Ödev yapma disiplini ilk birkaç senede kazandırılır. Bu açıdan ilk senelerde onun ödeve yapmaya başlamasını destekleyin, bu esnada yanında oturun ve yönlendirme yapın.

-Okul dönemiyle beraber uyku saatlerinin düzene girmesi gerekiyor. Yatış saatini anne ve baba olarak ortak bir kararla netleştirin. Bu konuda kararlı ve tutarlı davranın.

-Elektronik oyunlar ve bilgisayar kullanımını mutlaka bu yaşlardan itibaren sınırlandırın. Hafta için ödev amaçlı haricindeki tablet kullanımlarına izin vermeyin. Bilgisayar oyunlarını sadece hafta sonları en fazla iki saatle sınırlandırın.

-Çocuğunuzun arkadaşlarıyla uyumunu takip edin. Bu konuda ısrar eden bir sorun varsa, bir çocuk psikiyatrından profesyonel destek alın.

-Çocuğunuzun öğrenmesini, dikkatini yoğunlaştırma becerisini takip edin. Akademik açıdan akranlarından geri ise, “öğrenme bozukluğu”, “dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu” açısından bir çocuk psikiyatrından profesyonel destek alın.

-Halen ısrar eden telaffuz ve/veya konuşma bozuklukları varsa, yine bir çocuk psikiyatrına başvurarak profesyonel yardım alın.

-Bu yaşlarda takıntılar,  anlamsızca sergilenen bazı takıntılı davranışlar veya tikler ortaya çıkabilir. Bunlar, çocuğunuzun hayat kalitesini ve işlevselliğini engelleyecek boyutta ise, “obsesif kompulsif bozukluk”, “tik bozukluğu” açısından psikiyatrik destek alınması çok önemlidir.

-İlk öğretim çağı, çocuğunuzun yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfetme yaşıdır. Sportif faaliyetler ve enstrüman kullanımını test etme dönemi olan bu süreci en iyi şekilde değerlendirin.

Beş ilâ dokuz yaş arası dönemin pek çok becerinin kazanılması, zekanın gelişmesi açısından çok önemli olduğu, aksaklıkların varlığı durumunda bunlara bir an evvel müdahale edilmesi gerektiği akıldan çıkartılmamalıdır. 

Yrd. Doç. Dr. Neslim G. Doksat

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı

 

Etiketler

Çocuğunuz okula başlarkenİlköğretim çağı çocukları okula başlarkenÇocuğum okula başlıyorİlköğretime başlayan çocuklar için önerilerÇocuğunuz okula başladığında nelere dikkat etmelisinizİlkokul çağı çocuklarıİlkokul çağındaki çocuklar için faydalı öneriler

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat

Prof. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat

Prof. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, 1969 yılında İzmir Alsancak’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1987 yılında İzmir Amerikan Koleji’nde bitirmiştir. 1987 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamalayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Psikiyatrisi ihtisasına başlamış 1998 yılında Çocuk, Ergen, Genç Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.