Doktorsitesi.com

İlk Tiroid Biyopsi Sonucu Şüpheli İse Tek Çözüm Ameliyat Mı?

Prof. Dr. Saim Yılmaz
Prof. Dr. Saim Yılmaz
7 Eylül 2021291 görüntülenme
Randevu Al
İlk Tiroid Biyopsi Sonucu Şüpheli İse Tek Çözüm Ameliyat Mı?

Tiroid biyopsisi, ultrasonda saptanan bir nodülün kanser olup olmadığını, eğer kanserse hangi tip kanser olduğunu anlamak için yapılır. Bu amaçla, ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) ve trukat biyopsi yöntemleri uygulanabilir. Tiroid nodüllerinde en çok kullanılan biyopsi yöntemi İİAB dir. Bu işlem için, cilt lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra, çok ince bir iğne ile ultrasonda görerek şüpheli nodüle girilir ve nodülün çeşitli yerlerinden hücre örnekleri alınır.

İİAB sonucunda, olguların %85-90 ında nodülün kanser olup olmadığı net olarak söylenebilir. Geriye kalan %10-15 hastada ise kararsız kalınabilir. İİAB sonucunda nodülün kanser olup olmadığı anlaşılamazsa, genellikle ameliyat önerilmektedir. Ancak bu hastaların büyük çoğunluğunda nodül kanser çıkmamakta, dolayısıyla hastalar gereksiz yere ameliyat olmaktadır. Oysa, bu hastalarda İİAB tekrarlanabilir, trukat biyopsi yapılabilir ya da aynı anda İİAB+trukat biyopsi yapılarak nodüllerin kanser olup olmadığı %90 dan fazla bir oranda saptanabilir. Böylece gereksiz ameliyatlardan kaçınılmış olur.

İİAB de çok ince bir iğneyle hücre kümecikleri alınırken trukat biyopside biraz daha kalın bir iğneyle şeritler halinde doku parçaları alınır. Bu nedenle trukat biyopsinin tanısal değeri İİAB den daha fazladır. Ancak İİAB daha ince bir iğneyle yapıldığından tiroid nodüllerinde ilk biyopside tercih edilir. İkinci biyopside ise trukat biyopsi ya da İİAB+trukat biyopsi tercih edilmelidir.

Etiketler

TiroidTiroid tedavisiKanser teşhisiTiroid biyopsisi nasil yapilir?tiroid biyopsisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Saim Yılmaz

Prof. Dr. Saim Yılmaz

Prof Dr. Saim Yılmaz,1962 yılında Antalya’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladıktan sonra, 1979 yılında ÖSYM de Antalya üçüncüsü olarak İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. Tıp fakültesinden 1985 yılında mezun olup önce mecburi hizmet yaptı sonra da İstanbul Zeynep Kamil Hastanesinde Çocuk Hastalıkları ihtisasına başladı.1988 yılında yeniden TUS sınavını kazanarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde Radyoloji ihtisasına başladı. Sırasıyla 1992 yılında uzman, 1994 de yardımcı doçent, 1998 de doçent ve 2004 de profesör oldu.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır