İlk deneyim / çocuğum okula başlarken sevgili ebeveynler;

İlk deneyim  / çocuğum okula başlarken sevgili ebeveynler;

 

Çocuklar büyürken yepyeni ilkleri yaşıyorsunuz. Bu ilkler aile içinde, heyecan, sevinç, kaygı gibi duyguları bir arada yaşamanızı sağlıyor. Sizlerin yaşadığı bu duyguların çok daha fazlasını çocuklarınızda yaşıyorlar. Onlarda oluşan yeni deneyimle heyecan, sevinç, kaygı bazen de korkuyu bir anda yaşayabilirler. Çocuklar okula başlamadan önce ve başladıktan sonra kafasında çeşitli sorular olabilir. Bu normal bir durumdur. 

Okul nasıl bir yer? 

Okulda yanımda kimler olacak?

Anne ve babamı bir daha görebilecek miyim?

Ne zaman eve döneceğim?

Vb. birçok soruya yanıt bulmak isterler. Bu dönemde ebeveyn olarak sizlerin davranışları, sözleri ve yanıtları çocuğunuza destek olmanız açısından son derece önemlidir. Aksi halde çocuk nasıl bir durumla karşılaşacağını bilmediği için, yaşadığı güçlükler karşısında yeni çözümler geliştiremeyecektir. 

Yalnızca yanıt vermek değil, doğru yanıt vermek gerekir. 

EBEVEYN OLARAK BU SÜRECİ NASIL YÖNETECİĞİNİZDEN BAHSEDECEĞİM

Okula uyum sürecinde sizlerin kararlı duruşu ve sabırlı yaklaşımı çocuğunuzun okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Okul öncesi dönemde okula hazırlık yapmak önemli bir adımdır. Birlikte ihtiyaç listesi oluşturmanız ve alışverişe gitmeniz bu süreçte çocuğunuzun okula hazırlanmasını desteklemek açısından önemlidir. 

Bazen ebeveynler okul dönemi öncesi çocuğun sorumluluk alabilmesi için yanlış ifadelerle açıklama yapabiliyorlar. Örneğin; ‘ okul başlayınca artık ödev yapman gerekecek. ’ Artık okullu oldun, dışarı çıkacağın saatleri sınırlayacağız.’ gibi ifadeler çocuğunuzu daha fazla kaygılandırabilir. Söylediğiniz sözcüklerin ve sohbetlerin temelinde okulun mutluluk verici olduğunu ifade ederek okula gitme isteğini uyandırabilirsiniz.

Okula ne için gittiği, okulun nasıl bir yer olduğu gibi genel bilgileri çocuğunuza aktararak okulu tanıtmak onun zihninde okul ile ilgili olumlu izlenim bırakmanızı sağlar. 

Sizlerin kendi kaygılarınızla başa çıkma beceriniz bu süreç için oldukça önemlidir. Okula başlama süreciyle ilgili kaygı yaşayan ebeveynler bunu çocuklarına yansıttıklarında çocuğun stresi artar. Çocuklar ebeveyninin duygularını bir sünger gibi içine çekerler, bu sebeple sizlerin tutumu çok önemlidir.

Okulun ilk gününde vedalaşmak siz ve çocuğunuz için kolay olmayabilir. Burada yapılması gereken davranış vedalaşmayı kısa tutmak olacaktır. Özellikle çocuk okul kapısına bağımlı olmadığı kişi tarafından götürülmeli, devam etmesi konusunda kararlı bir tutum sergilenmelidir.

Ebeveyn olarak çocuğunuzla okula geliş gidiş saatleri ile ilgili konuşmak, okulda hangi zaman diliminde kalacağını ifade etmek çocuğunuzun kaygısının normal düzeyde olmasına olanak sağlar. Okul çıkışında çocuğunuza daha önce ifade ettiğiniz saatte okul da olmanız güvende hissettirecektir.

Çocuğunuzla iletişiminizin kuvvetli olması diğer önemli bir konudur. İletişim kurarken dikkat edilmesi gereken ilk günler de fazla soru sormak yerine yalnızca ”bugün seni mutlu eden neler oldu” gibi sorularla kendisinin anlatması beklemektir. Bu şekilde okulda yaşadığı olumlu duygulara odaklanması için bir sohbet ortamı oluşturabilirsiniz. Çocuğun okul sonrası yaşadığı deneyimlerini dinlenmeniz, çocuğunuzun kendisini değerli ve önemli hissetmesinin sağlayacaktır.

Çocuğun okula devam etmek istememesi durumunda, diğer aile üyelerinin okula devam etmesi düşüncesini aynı kararlılıkla destek vermesi uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Çocuğun okula uyum sürecinde yaşadığı sorunlar hafta başında daha yoğun görülürken hafta sonuna doğru azalma gösterebilir. Tekrar yeni haftaya başlarken kararlılığı devam ettirmeniz uyum sürecini gerçekleştirecektir.

Tüm bu yolları  uygulamış olsanız da; çocuğunuz ortalama bir hafta - on gün doğal bir uyum süreci geçirecektir.

Bu makale 20 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzman Aile Danışmanı Melike Albayrak

Aile Danışmanı ve Oyun terapisti Melike ALBAYRAK lisans eğitimini tamamladıktan sonra özel bir okulda rehberlik öğretmeni olarak görev yapmıştır. Aile Danışmanlığı eğitimini süpervizyon eşliğinde başarıyla tamamlayarak Aile Danışmanı unvanını almıştır. İhtisasını ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Aile ve Evlilik Danışmanlığı alanında devam ettirmektedir. Aile Arabuluculuğu Eğitimi, Cinsel Terapi, Bilişsel Davranışcı Terapi eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Oyun terapisi eğitimi uygulayıcısıdır. Oyun terapisi eğitimini alan içerisinde danışan görerek tamamlamıştır. Kum Terapisi, Filial Terapi, DEHB Olan Çocuklarla Oyun Terapisi Eğitimi, Resim Analizi ve Yorumlama Eğitimi, Manevi Danışmanlık ve Değerler Eğitimi, Yaratıcı Drama Eğitimi, Objektif ve Projektif Testler Uygulayıcı Eğitimi, Çocuk Merkezli ...

Etiketler
Uyum sorunu
Uzman Aile Danışmanı Melike Albayrak
Uzman Aile Danışmanı Melike Albayrak
Ankara - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube