İleri derecede erimiş çene kemiklerine diş implantı uygulamalrı

İleri derecede erimiş çene kemiklerine diş implantı uygulamalrı

Değerli Dostlar,

Günümüzde diş implantı (yapay diş kökü) ile ilgili gerek medyada gerekse de muayenehanelerde hatalı yönlendirmelere sık sık rastlıyoruz. Bu nedenle sizinle diş implantı (yapay diş kökü) konusunda bazı bilgileri paylaşma gereği duyuyorum.

Çene kemiklerinde diş kaybına bağlı olaraka çok kısa sürede çene kemiği erimektedir. Öyle ki yıllar içerisinde çene kemği hem dikey yönde hem de yanal yönde üç boyutlu olarak değişim göstermektedir. Bu aşırı erimeye bağlı olarak da hasta da protez kullanamama, yüz estetiğinde değişimler, olduğundan yaşlı görünme, çene ekleminde ve kulak bölgesinde ağrı gibi belirtiler ortaya çıkmakta ve hem psikolojik hem de yaşam kalitesini etkileyen sonuçlar doğurmaktadır. İşte tam da bu noktada Ağız Diş Çene Cerrahları devreye girmekte ve alt ve üst çenede oluşan bu kemik erimesine bağlı şikayetleri tedavi etmektedirler. Pek çok hekim tarafından hastalara " sana sabit diş olmaz, çene kemiklerin çok erimiş, napalım artık bu damakla idare edeceksin" gibi hastaları mecbur ve mahkum kılan yargılar yapılmaktadır. Ancak durum hiç de öyle değil.

Günümüzde çene kemiklerinin üç boyutlu olarak miktarını artırma tedavisi mümkündür. Bu tedaviler arasında " distraksiyon osteogenezisi", "ortognatik cerrahi teknikleri", hastanın kendi kemiklerini kullanarak yaptığımız çene kemiklerini yükseltme yani "Otojen Greftleme tekniği" ya da dışardan kemik tozu ilavesi yani "alloplastik greftleme tekniği" gibi teknikleri içermektedir. Bu işlemlerden 4 - 6 ay sonra olgunlaşmış olan yeni çene kemiğinde artık istenilen yere istenilen miktarda diş implantı (yapay diş kökü) yerleştirilebilmektedir. Sonrasında diş implantları ~~(yapay diş kökü) lokal anestezi altında ağrısız bir şekilde uygulanmakta ve sonrasında üzerine yapılan protezler ile hasta hem daha genç bir görünüme kavuşmakta hem de yıllardır özlemini çektiği sabit dişlerini, doğala en yakın hali ile kullanabilmektedir. 

Sağlıcakla kalınız...

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Sancar Ataç

Etiketler
Diş implantı yapay diş kökü yaptırırken nelere dikkat edilmel
Prof. Dr. Mustafa Sancar Ataç
Prof. Dr. Mustafa Sancar Ataç
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube