İlaç kullanamayan glokom hastaları için yeni umut

İlaç kullanamayan glokom hastaları için yeni umut

GÖZ TANSİYONU TEDAVİSİNDE MULTİDİODE LAZER TEKNOLOJİSİ

Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen "Glokom " hastalığı, farkedilebilir belirtileri olmaması sebebiyle tıp dünyasında ‘sinsi hastalık’ olarak biliniyor. Optik görme sinirlerinin zarar görmesiyle sonuçlanan bu hastalığın tedavisinde, en son teknoloji multidiode lazer uygulamaları oldukça avantaj sağlamaktadır. “Multidiode lazer "teknolojisi ile uygulanan tedaviler, yüksek etkinliğe sahip olmanın yanı sıra, göze direkt müdahale gerektirmediğinden dolayı enfeksiyon ve diğer komplikasyon risklerini de minimuma indiriyor. Glokom sıklıkla, göz içerisinde biriken sıvının boşaltılamaması ile göz içi basıncının artması ve görmeden sorumlu sinirin hasarlanması ile oluşur. Bu süreçte, kendisine özgün belirtileri olmayan bu rahatsızlık, hasta tarafından anlaşılmasındaki güçlükler sebebiyle en sinsi göz hastalığı olarak biliniyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli belirtisi görme alanının dış kesiminde gittikçe artan kararmalar olan bu rahatsızlığın erken teşhisi için düzenli göz muayenelerinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor.

MULTİDİODE  LAZER TEKNOLOJİSİ İLE ETKİN VE GÜVENLİ TEDAVİ:

Glokom tedavilerinde ana amaç, gözün içerisinde üretilen sıvı seviyesinin düşürülmesi veya drenaj (sıvının dışarı akış) yollarının açılmasıdır. Göz içerisine damla şeklinde uygulanan ilaç tedavileri ile hastaların bir bölümünde sonuç almak ve glokomu kontrol altında tutmak mümkün. Ancak, her hasta gerek göz yapısı gerek farklı sebeplerden dolayı ilaç tedavisi için uygun değil. Bu hastalar için yeni multidiode lazer teknolojisi devreye giriyor. Multidiode lazer ile güvenli ve hızlı bir şekilde glokomun tedavisini sağlamak mümkün. Göze zarar vermeyen, yüksek etkinliğe sahip ve gözde herhangi bir kesi veya implant gerektirmeksizin çözüm sunan multidiode lazer, sık tekrarlanan ve düşük enerjide atılan lazer ‘mikrosinyaller’ prensibiyle çalışır. Bu şekilde dokuya zarar vermeden tedavi gerçekleştirilir. Etkin ve güvenli olmasının yanı sıra, uygulandığı bölge ve komşu alanlarda belirgin kalıcı hasar oluşturmaması nedeniyle tedavi ile artık hastaların çok daha büyük bir bölümüne tedavi imkanı sunmaktadır.

AĞRISIZ VE ENFEKSİYON RİSKİ OLMAYAN VE HIZLI İYİLEŞME SÜRECİ:

Tedavinin ardından, hastaların gün sonuna kadar, ışığa hassasiyeti nedeniyle göz bandajı kullanılması gerekebilir. Hastaların büyük bölümü uygulamanın ardından herhangi bir acı veya sızı hissetmezler. Gözde ufak kızarma veya rahatsızlık hissi oluşan kişilerde ise, bu belirtiler birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Düşük olsa dahi enfeksiyon riskinin önüne geçmek için, bazı enfeksiyon önleyici ilaçlar hastalara verilir. Normal şartlarda, göz içi basınç tedavinin birkaç hafta sonrasındaki dönemde normal seviyelere iner. Tedavinin sonrasında, glokom hastalarının düzenli olarak göz muayenelerine gelmeleri ve lazer uygulaması sonrası göz içi basıncının takibinin yapılması da tedavinin başarısı için büyük önem taşımaktadır.

KİMLERE UYGULANABİLİR?

Glokom tedavisinde mevcut tüm ilaçları kullanmasına rağmen,göz tansiyonu kontrol altına alınamayan hastalar.

-Göz tansiyon ilaçlarının alerji veya intolerans oluşturduğu hastalar.

-Glokom ilaçlarını sürekli olarak tedarik edemeyenler.

-Glokom ilaçlarını düzenli kullanmayan hastalar.

-Daha önceden lazer tedavisi uygulanmış,ancak göz tansiyonu yeniden yükselmiş olan hastalar.

-Glokom cerrahisini fiziksel olarak tolere edemeyecek hastalar. Hepinize sağlıklı günler dileğiyle.

Op.Dr.Ahmet Umay NICOSIA/ CYPRUS Kaynak: Dünya Göz Hastanesi

Bu makale 21 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Göz tedavisi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube