İdrar kaçırma sosyal hayatı zora sokan istenmeyen bir durumdur. Kadınlarda daha fazla olmak üzere erkeklerde de görülmektedir. 60 yaşın üzerindeki kadınların üçte birinde idrar kaçırma görülmektedir. Daha önce geçirilmiş ameliyatlar, doğum, yaşlılık, nörolojik hastalıklar, omurilik travmaları, gebelik başlıca nedenlerini oluşturmaktadır.
Genellikle idrar kaçırma nedeniyle doktora gitme oranı düşüktür. Utanma ve tedavisinin olmaması düşüncesi ile hastalar bu durumu kabullenmektedir.
Bilinenin aksine idrar kaçırma çoğunlukla tedavi edilebilmektedir. Tedaviler içinde ilaçlar, mesane askı ameliyatları, manyetik sandalye gibi ameliyatsız çözümler mevcuttur.
İlaç tedavisinde verilen ilaçları genellikle sürekli kullanmak gerekmektedir. İlaç kesilince şikayetler tekrarlayabilir.
Sfinkter yetmezliği dediğimiz idrar tutma bölgesinin yetmezliklerinde askı ameliyatları, yapay sfinkter ameliyatları yüksek başarı oranları ile yüz güldürücü olmaktadır.
Manyetik sandalye denilen ve hiçbir müdahale gerektirmeyen aynı zamanda hiçbir yan etkisi olmayan tedavi yönteminde de uygun hastalarda %80'e varan başarı sağlanmaktadır. Bu tedavide manyetik dalgalar ile mesane fonksiyonları ve idrar tutmaya yarayan kas fonksiyonları düzeltilmektedir.
Son olarak ‘’İdrar kaçırma! Hayatı yaşa çünkü tedavi olabilirsin.’’ diyoruz.