Hpv ve Serviks Kanseri

Op. Dr. Mustafa Derda Kaya
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya
12 Eylül 2017161 görüntülenme
Randevu Al
Hpv ve Serviks Kanseri

Serviks kanseri kadın kanserleri içerisinde ikinci sırada en sık görülen kanser türüdür.Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Türkiye'de ise serviks kanseri en sık görülen 8. kanser türüdür. Human Papillomavirus (HPV) infeksiyonları, bazı yardımcı faktörlerin de etkisiyle serviks kanserine yol açar. HPV virus ailesinin yüksek riskli tipleri serviks kanserine yol açabilen anormal hücrelerin gelişmesine neden olabilmektedir. Gerçekten serviks kanseri olgularının çoğuna iki tip HPV (HPV 16 ve 18) neden olmaktadır. Serviks kanseri olgularının aşağı yukarı % 70’inde bu iki tip bulunmuştur. Sık görülen genital infeksiyonlara sebep olması dolayısı ile HPV ile mücadele ayrı bir önem kazanmaktadır. HPV, ABD’de cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenidir. HPV virüs ailesinin yaklaşık olarak 80 kadarı cinsel yolla bulaşarak serviksi enfekte eder. Bu enfeksiyonların yaklaşık yarısı, serviks kanseri ile ilişkilidir. HPV’in genital siğillerin %90’ ına ve serviks kanserlerinin %70’ ine neden olan iki tipine karşı bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının en az beş yıl süre ile HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır. HPV esas olarak cinsel yolla bulaşmaktadır. HPV ile enfekte olma oranı seksüel aktif genç nüfusta %80 lere kadar ulaşmaktadır. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır.

Düzenli jinekolojik muayene ve Pap-smear testi serviks kanserinden korunmada yardımcıdır. Serviksdeki değişiklikler, Pap- smear testi ile tespit edilerek kanser gelişmeden tedavi edilebilir. Düzenli Pap-smear testi yaptırmayan kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır.Bunun yanında sigara içmek serviks kanseri riskini artırır.Birtakım çalışmalarda bazı vitamin ve minerallerin serviks kanseri riskini azalttığını göstermekle birlikte bu henüz kanıtlanmamıştır. HPV enfeksiyonu çok yaygın olduğundan ve her yaşta görülebileceğinden, cinsel olarak aktif olan kadınlar hayatları boyunca bu riskle karşı karşıya kalabilirler. HPV virüsü ile daha önce ile karşılaşmış olmak mutlak bağışıklık kazanmak anlamına gelmeyebilir.

Etiketler

Hpv nedirServiks kanseri nedirServiks kanseri tanısıHpv ve serviksHpv kanseri

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mustafa Derda Kaya

Op. Dr. Mustafa Derda Kaya

Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, 1978 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Başkent Üniversitesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır