Hpv (human papilloma virus) nedir?

Hpv (human papilloma virus) nedir?

Herpes ve HİV (AİDS yapan virüs) ile karıştırmamak gerekir, bunlardan tamamen farklı bir virüstür. Bu virüslerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar olmakla birlikte, HPV en sık görülenidir.

HPV, cilde ve vücuttaki mukozalara yerleşebilen bir virüstür.

Yerleşebileceği bölgeler:

* Ağız ve boğaz bölgesi (bademcik, dil, gırtlak gibi).

*Rahim ağızı (Serviks)

*Makat bölgesi (Anüs)

*Vulva ve vagina bölgesi

*Bronşlar

HPV nin 100 den fazla tipi mevcuttur. Çoğu insan hayatının bir döneminde bu virüs ile temas eder ve %90 oranında insan bu virüsu yener, herhangi bir hastalık gelişmez. Bu virüse karşı bağışıklığı olmayanlarda ve özellikle gençlerde bu virüsün yerleşmesi daha kolaydır.

HPV nin bazı türleri erkeklerde ve kadınlarda, dış genital bölgelerde ''Siğiller'' oluşturabilirler.

HPV nin bazı tipleri kansere neden olur.. Bu tiplere Yüksek Riskli HPV Tipleri denir.

HPV nasıl bulaşır?

Ciltten cilde temas ile bulaşır. Cinsel ilişki sırasında genital bölgeye ve makata (anüse), öpüşme ile ağız ve gırtlak bölgesine bulaşma olabilir. HPV virüsünü taşıyan partnerde görünürde hiçbir bulgu olmayabilir, fakat belirti olmaması virüsü taşımadığı anlamına gelmez.

Virusü yıllarca taşıyan kişilerde hiçbir hastalık oluşmaması mümkündür.

HPV yi taşıyan gebeler, nadiren bu virüsü bebeklerine doğum sırasında bulaştırabilirler, ve bu bebeklerde RRP (Tekrarlayan Respiratuar Papillomatosis) yani solunum yolları siğilleri oluşabilir.

HPV infeksiyonu belirtileri:

Genital Siğiller, çoğu zaman genital bölgede, tek tek veya yanyana yaygın küçük gri-kahverengi, düz veya üzeri pürtüklü tümsekler oluştururlar.

Rahim Ağzında (Serviks) Kanser öncesi değişiklikler ve Kanser,

çoğu zaman ileri safhaya varana kadar hiçbir belirti olmayabilir. Bu yüzden kadınların, hiçbir şikayetleri olmasa bile rahim ağzı kanseri tarama testlerini yılda bir kez yaptırmaları şarttır. Rahim ağzı kanseri gelişmeden önceki CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 safhalarında hastalığın teşhis edilmesi ve uygun tedavi çok önemlidir.

HPV nasıl kanser oluşturur?

HPV hücre içine girer ve hücrelerde anormallikler oluşturur. Hastaların bu bozulmaları hissetmesi çoğu zaman imkansızdır. Siğillerin oluşması genellikle haftalar ve aylar sürer, kanser oluşumu ise HPV nin bulaşmasından genellikle yıllar sonra olur.

HPV den korunmak için ne yapılmalı?

Aşılar geliştirilmiştir. Bu aşıların daha etkili olabilmesi için, HPV henüz bulaşmadan önce aşının yapılmasını önermekteyiz. Aşı yaptırmış olsalar bile, kadınların yıllık rahim ağzı kanseri taramalarını yaptırmaları şarttır, çünkü aşılar riski azaltmakla birlikte rahim ağzı kanserini tamamen engellemez.

Prezervatif ile ilşki, HPV infeksiyonu riskini azaltır, fakat riski tamamen ortadan kaldırmaz.

Çok eşli yaşam HPV riskini arttırır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Can Yener

Etiketler
Hpv nedir
Doç. Dr. Can Yener
Doç. Dr. Can Yener
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube