Hpv hakkındaki gerçekler

Hpv hakkındaki gerçekler

HPV Hakkındaki Gerçekler

Genital siğillerin belirtileri nelerdir?

Sadece belirli tipteki HPV siğile neden olmaktadir.. HPV nin diger tipleri kadinlarda serviks kanseri riski ile iliskilendirilmektedir. Sigil yapan tipleri kadinlarda serviks kanserine neden olmaz.

Genital siğil neye benziyor?

Genital sigiller küçük et parçaciklari ile kendini gösterir. Sigiller çikinti seklinde olabilecegi gibi düz de olabilir, tek bir tane yada grup halinde birkaç tanede sigil gözlemlenebilir. Sigiller ten renginde yada beyaza yakin renklerde olurlar. Sigiller aci yada yanma hissi vermez.

Bazi durumlarda sigiller çiplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu tür sigillere subklinik HPV denir. Bu nedenden ötürü insanlar HPV tasidiklarinin farkinda olmayabilirler.

Gözle görülür sigil olusumu gösteren HPV tipleri kanserle iliskilendirilmez. Bu tip virüsler zararsizdir ve insan sagligini tehdit etmezler.

Genital siğiller nerelerde bulunur?

Kadinlarda : Vulva, Vajina içi yada disinda, Anüs içinde veya çevresinde, Kasikta, Servikste (bu nadir bir durumdur, bu tip HPV sigil yerine hücre degisikligine neden olur)

Erkeklerde: Penis, Testislerde, Anüs içinde veya çevresinde, Kasikta

Genital siğiller ne kadar siklikla görülür?

Bazi insanlarda genital sigil olusumu sadece tek sefere mahsus görülürken digerlerinde tekrarlayabilir.

Siğiller gözle görülür durumdayken virüs aktif olarak adlandirilir ve son derece bulasicidir. Siğiller gittiginde virüs pasif (uyku hali) olarak deri hücrelerinde kalmaktadir. Bu dönemde virus bulasabilir de bulasmayabilirde.

Genital siğiller ilk müdahaleden sonar geri dönebilir de dönmeyebilirde. Saglam bir bagisiklik sistemi HPV virüsü ile savas verir ve sigillerin geri gelmesini engeller. Genital sigil tipinde HPV tasiyan bir kisiyle olan cinsel iliski sonrasinda bir kaç hafta içinde sigiller ortaya çikabilir. Bu zaman dilimi aylar yada yillarda sürebilir. Yada sigiller hiçbir zaman görünmeyebilir. Durumun böyle olmasi da virüsün kimden alindiginin belirlenmesini güçlestirmektedir. Bunu hiçbir zaman bilemeyebilirsiniz.

HPV nasil bulasir?

Seksüel olarak aktif olan herkes bu virüsü alabilir. HPV’ nin sigil yapan tipleri genellikle direk ten temasi ile bulasir. Vajinal, anal yada çok nadir oral olarak da bu virüs vücuda alinabilir.
Genital sigiller aktif lezyonlar (sigiller) varken bulasir, ancak bazen sigiller gözle görülemeyecek kadar küçüktür (subklinik HPV).

Subklinik HPV nin bulasmasi hakkindaki bilgi oldukça azdir. Bazi uzmanlar bu tip HPV tasiyan insanlarin gözle görülür sigili olan kisilere oranla daha az bulastirici oldugunu düsünmektedir.
Genital sigile neden olan HPV türleri vücudun diger bölgelerinde sigile neden olmazlar (eller, ayaklar…) Ellerde ve ayaklarda sigile neden olan HPV tipleri farklidir. Elinde sigili olan insanlar, sigil olan ellerini genital organlarinin oldugu yerlere dokundurmalariyla genital sigil olusumuna neden olmazlar. Sigiller agiz içinde genellikle olusmazlar bu nedenle bazi uzmanlar oral seksle sigil bulasmasina ihtimal vermemektedir.

Genital siğil oldugunu nasil anlarsiniz?

Bazen siğiller gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bir siğili, genital bölgenizdeki normal sayilabilecek diger çikintilardan ayirt etmekte zor olabilir. Eger siğil oldugunu düsündügünüz bir çikintidan süphelenirseniz yada HPV tasidiginizdan süpheleniyorsaniz bir doktor yada klinige gitmeniz akilci olacaktir. Doktorlar lens yada baska aygitlar kullanarak süphelendiginiz çikintinin ne oldugunu algilayacaktir.

Mevcut parçacigin sigil olup olmadigini anlayabilmek için biyopsiye gerek olmaz. Biyopsi çok daha farkli çikintilar için kullanilabilir.

Doktorlar kimi durumlarda sigillere bakmak için genital bölgeye asetik asit yada sirke uygulayabilir. Bu uygulama sigillerin beyaz renkli olmasini saglar ve daha rahat görüs imkani verir, özellikle de yapilan kolkoskopik inceleme sirasinda kullanilabilir. Bununla birlikte sirke uygulamasi sigil degil de normal sayilan çikintilarinda beyaza çalmasina neden olabilir. Sonuç olarak bu tür bir uygulama insani yanlis yola sevk edip yaniltabilir.

HPV’ nin tespiti için herhangi bir kan testi mevcut degildir çünkü HPV virüsü kan hücreleri içinde degil sadece deri hücreleri içinde yasar.

Genital siğile yakalanma riskini nasil azaltabiliriz?

Cinsel yönden aktif olan herkes bu çok ama çok yaygin virüsle karsi karsiya kalabilir. Riski azaltabilecek yollar:

Cinsel iliski de bulunmamak en etkili yöntemdir.
Sadece sizinle cinsel iliskide bulunan birisiyle iliskide bulunmak. Birçok kisi ile cinsel deneyim yasamis biriyle yapilan seks sonrasinda virüsü kapma ihtimali oldukça fazladir.
Eger görünen bariz sigil lezyonu varken seks yapilmamalidir. Sigiller yok edilmis olsa bile yinede bulastiricilik devam edebilmektedir. Ancak görünen sigilin olmamasi virüsü bulastirma ihtimalini de azaltmaktadir. Bulastiricilik konusunda asla emin olunamaz.
Prezervatif kullanimi HPV geçisini büyük ölçüde engeller ancak tam manada koruma saglamaz. HPV prezervatifin kapsamadigi alanlarda da yasayabilecegi için (kasik, testisler…) bu bölgelerden bulasmaya neden olabilir. %100 korunma yoktur!
Sperm öldürücü kremlerin HPV virüsünü öldürdügüne dair herhangi bir kanit yoktur. Bu kremler diger cinsel hastaliklarin önlenmesinde etkilidir ama HPV için arastirilmamistir. Prezervatif yerine bu kremlerin kullanilmasindansa prezervatifle beraber bu kremlerin kullanilmasi akilci olacaktir.
Eger bir insan HPV nin belirli bir türü ile infekte olmussa tekrar ayni türle infekte olmasi imkansizdir. Sonuçta bir sekilde vücut buna karsi bagisiklik kazanmistir.
HPV hakkinda karsi cinsi bilgilendirmek gerekmektedir. Karsilikli iki partner de aldigi riski bilmelidir.Böylelikle korkuya yada yanlis anlamaya yer kalmaz.
Genital siğiller nasil tedavi edilir?

Su anda diger tüm virüsler gibi HPV virüsü için de herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak genital sigiller için bir çok tedavi yöntemi vardir. Tedavi sekli ne olursa olsun tek amac görünen sigillerin yok edilmesidir. Sigilin tedavi edilmesi diger partnerlere virüs bulastirma riskini azaltmaktadir. Uzman hekim tedavi yöntemini seçerken bazi degiskenlere bagli olarak karar verir. Bunlardan bazilari "Sigillerin büyüklügü, yeri, sigil sayisi, sigillerde ki degisiklikler, hasta tercihi, tedavi masrafi, rahatlik, yan etkiler ve tecrübeler" Bazi tedavi sekilleri doktor tarafindan kliniklerde uygulanabilecegi gibi bazilari da reçeteli satilan ilaçlarla evde uygulanabilir.

Doktor tarafindan kliniklerde uygulanan yöntemler:

Kriyoterapi (sivi nitrojenle sigillerin dondurulmasi): Bu yöntem digerlerine oranla daha masrafsiz ve acisiz bir yöntemdir. Ancak tecrübeli bir doctor tarafindan uygulanmalidir.
Podofilin (doktor tarafindan uygulanmasi gereken bir kimyasal madde): Bu eski bir tedavi yöntemidir ve günümüzde kullanimi pek yaygin degildir.
TCA (trichloracetic asit): Bu da doktor tarafindan uygulanmasi gereken bir baska kimyasal madde.
Elektrokoter (sigillerin yakilmasi): Ülkemizde en yaygin olarak kullanilan yöntemdir. Elektrikle birlikte sigillerin yakilmasi saglanir. Hastanin aci çekmemesi için sigillerin altina iğne ile uyusturucu uygulanir (lokal anestezi)
Lazer terapisi (sigillerin yok edilmesi için lazer kullanimi): Bu yöntem büyük yada genis alan kaplayan sigiller için kullanilir. Bu yöntem diger tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalar için kullanilir. Lazer kullanimi oldukça masrafli bir yöntemdir. Lazeri kullanacak olan doktor mutlaksurette çok iyi egitim almis olmalidir.
Interferon (sigil içine verilen bir madde). Bu yöntem artik kullanilan bir yöntem degil. Oldukça pahali ve yan etkileri çok fazla olan bir yöntemdir. Diger tedavi yöntemleri en az bu yöntem kadar etkili ve daha az yan etkiye sahiptir.
Evde kullanilan reçeteli ilaçlar:

Podofilox krem veya jel (Condylox®): Bu evde kendi kendine uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ucuz bir yöntemdir ancak uzun süreli kullanim gerekli olabilir (4 hafta).
Imiquimod krem (Aldara®). Bu da evde uygulanabilen baska bir tedavi yöntemi. Oldukça güvenli, etkili ve kolay kullanimi olan bir yöntemdir.  Ancak pahalı olması ve çok sayıdaki siğillerde fazla etkili olmaması ,uzun süren tedavi süreci, ciltte oluşturduğu yan etkiler kullanımını sınırlamaktadır

Hamilelik, dogum ve genital sigiller?

Daha önceden genital sigil lezyonu mevcut olmus ancak daha sonradan herhangi bir sigil ortaya çikmamis kadinlar hamileliklerinde ve dogum sirasinda da herhangi bir problemle karsilasmazlar.
Daha önceden genital sigille karsilasan kadinlarin çocuklari genellikle herhangi bir sorunla karsilasmadan dogar.

Hamilelik sirasindaki hormon degisikliklerine bagli olarak mevcut siğiller büyüyebilir, sayilari artabilir, kanayabilir ve çok ama çok çok nadir olarak doguma engel olabilir.
Yine çok ama çok nadir olarak sigil virüsüyle karsilasan çocuklarin dogum sirasinda bogazlarinda sigil meydana gelebilir. Bu riske ragmen genital sigili olan kadinlarin dogum kanali açik oldugu halde sezaryenle dogum yapmasi önerilmez. Çünkü sezaryen dogumun riski çocuga HPV geçmesi riskinden kat kat daha fazladir. Tekrarlamak gerekirse, dogum sirasinda HPV nin bebege geçmesi çok ama çok çok nadirdir.

Genital siğili olan kadinlarin bu konu hakkinda doktorlarini uyarmalari çok önemlidir. Böylelikle jinekologlar siğillerin temizlenmesine yada temizlenmemesine kendileri karar verebilirler.

İletiyi düzenle

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hpv tedavi yöntemleri
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube