Horlama tedavisinde lazer

Horlama tedavisinde lazer

Horlama popülasyonda %30-40 civarında görülmekte ve ciddi sosyal problemlere yol açabilmektedir. Bu durumdan genellikle horlama hastasının kendisi değil eşi rahatsız olabilmektedir. Tedavi açısından tanımlanan birçok yöntem olmakla beraber dünyaca kabul gören en önemli faktör en basit tedaviden başlanarak ilerlenmesidir. Bu açıdan davranış modifikasyonu, kilo verme, sigara bırakılması gibi yöntemlerle başlanıp minimal invazivden tam cerrahi operasyonlara kadar devam edilmesi en uygun olanıdır.

Lazer tedavisi son yıllarda ciddi popülarite kazanmış olan bir tedavi şeklidir. Horlama açısından lazer damak cerrahisi yeni kullanılmaya başlanan minimal invaziv bir tekniktir. Bu teknikte damak bölgesi lazer ışınlarına tabi tutularak bir yanık etkisi oluşturulur ve bunun oluşturduğu iyileşme dokusu sayesinde de damak gerginliği arttırılarak damak öne, yukarı ve yanlara çekilmiş olur. Bu sayede de boğaz bölgesi genişletilmiş olur. Hatta aynı seansta dil köküne yapılacak lazer tedavisinin de başarı şansını daha çok arttıracağı bilinmektedir.

Damak veya dil köküne lazer uygulamasının en güzel ve vurgulanması gereken yönüde herhangi bir anesteziye gerek duyulmadan kısa sürede yapılabilir olması ve sonrası hasta şikayetlerinin minimum olmasıdır. Hastaya damak ve dil kökü lazer uygulaması hiçbir lokal veya genel anestezi yapılmadan uygulandıktan hemen sonra hasta evine gidebilmekte veya işine devam edebilmektedir.

Lazer teknolojisi giderek değişmekte ve gelişmektedir. Günümüzde lazer teknolojisinde en yeni kullanılan lazer çeşitlerinden olan Er;YAG lazer uygulama kolaylığı ve hastaya operasyon sonrası sıkıntı vermemesi açısından en güzel lazer çeşitlerinden biridir ve birçok alanda kullanılabilmektedir. Çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilen bu teknoloji sayesinde hastaların operasyon sonrası sıkıntı yaşama olasılıkları azalmakla birlikte hastalıklarından kurulabilmektedirler. Kurumumuzda da hastalarımıza poliklinik koşullarında anesteziye gerek kalmadan kısa sürede uygulanmakta ve güzel geri dönüşler alınmaktadır.

Yapılan çalışmalarda Er:YAG lazer ile damak ablasyonu yapılan hastaların önemli bir kısmında fayda sağlandığı bildirilmektedir. Çalışamalarda tek seansla bile başarı şansının %60 civarına ulaşabildiği ve tekrarlayan seanslarda bu oranın %90 seviyesine çıktığı bildirilmektedir. Hastaların tedavisinde kişinin şikayetlerinin yoğunluğuna ve lazer tedavisine cevabına göre kimi hastada tek seans yeterli olabilmektedir. Bunun yanında gerekli olduğu durumlarda 2 veya 3 seansa kadar da uygulanabilmektedir.

Bu tekniğin en önemli avantajı vücuda ciddi bir zarar vermeden ağrısız ve acısız olarak horlama basit bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bunun yanında diğer operasyonların uygulanabilirliği veya diğer tedavilerin kullanımı konusunda da sıkıntı yaratmamaktadır.

Tabi bu lazer tedavisi ileri düzey uyku apnesinde yeterli fayda sağlayamayabilir bu açıdan damak, dil kökü açısından yapılan kombine ameliyatlar önemli ölçüde başarı sağlayabilmektedir. Ancak yine de operasyon konusunda tedirgin yaklaşan hastalar için ilk basamak tedavide uygulama yapılabilmekte ve şikayetleri belli ölçülerde azaltabilmektedir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Korhan

Op. Dr. İbrahim Korhan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını ise yine, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayıp Kulak,Burun,Boğaz (KBB) Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. İbrahim Korhan, İzmir Bornova'da bulunan Özel Ento Kulak Burun Cerrahi Tıp Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Uyku apnesi tedavisi
Op. Dr. İbrahim Korhan
Op. Dr. İbrahim Korhan
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube