Horlama Nedir Ve Tedavisi Nasıldır?

Op. Dr. Kerim Sadullahoğlu
Op. Dr. Kerim Sadullahoğlu
30 Mart 202196 görüntülenme
Randevu Al
Horlama Nedir Ve Tedavisi Nasıldır?

Horlama uyku sırasında üst hava yolunda oluşan titreşimler sebebiyle oluşan kaba seslerdir.Horlama multifaktöryel bir durumdur. Sadece burun etlerindeki şişliğe, ufak septum eğriliğine bağlı olabileciği gibi, kişinin boyun ve çene yapısı, kilosu, metabolik hastalıkları ya da santral sinir sistemine ait hastalıkları gibi daha büyük problemlerine bağlı da olabilir. Bazen uyku apnesinin bir kompenenti olabilir. Horlama hastasında esas olan, önce sebebi anlamaya çalışmaktır. Sebep belirlenince çözüm o doğrultuda olur. Bu sebeple endoskopik bakıyı da içeren tam  bir muayene yapılır. Sonrasında gerekirse biyokimyasal ve radyolojik testler ve bazen uyku testi olarak bilinen polisomnografiye başvurulur. En nihayetinde çözüm için işe koyulunur. Bu çözüm bazen klinik şartlarında lokal anestezi ile uygulanan alt konka ve yumuşak damağa radyofrekans uygulamasını içeren basit bir uygulama olabilir. Bazen de daha ileri cerrahi teknikler olabilir. İlk muayenede çözümün gidiş yönü büyük oranda belli olur.

Etiketler

Horlama sebebiHorlama teşhisiHorlama ameliyatıUyku apnesi belirtileriNefes almada zorluk

Yazar Hakkında

Op. Dr. Kerim Sadullahoğlu

Op. Dr. Kerim Sadullahoğlu

Op. Dr. Kerim Sadullahoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır