Horlama neden önemli?

Horlama neden önemli?

Horlama, genellikle hastanın kendisini değil, evdeki diğer hastaları rahatsız eden bir sorun gibi görülmektedir. Çünkü insan genellikle uyurken kendi horlamasını duymaz ve rahatsız olmaz. Halbuki horlamanın kendisinin hastada neden olduğu zararlar kadar, altında yatan durumlar da problem yaratabilir.

Horlamanın, üretilen ses şiddetine bağlı olarak, işitme kaybına neden olabildiği gösterilmiştir. Bu horlayan kişinin kendisi için de geçerlidir. Ayrıca horlama sırasında ortaya çıkan, bazen de horlamaya neden olan yumuşak damak ve küçük dil, uzun süreli horlamalarla daha da sarkar ve solunum durmasına neden olma potansiyeli taşır.

Eğer horlama sürekliyse, yani kişi haftada beş gece veya daha fazla horluyorsa, horlamayla birlikte uyku apnesi olma olasılığı çok yüksektir. Bu hastalara uyku testi (polisomnografi) yapılarak, uykuda solunum durmaları olup olmadığı belirlenmeli, hasta ona göre tedavi edilmelidir.

Horlamanın tedavisi cerrahidir. Uygun muayene yöntemleri ve tetkiklerle uyurken titreşerek horlamaya neden olan bölge belirlenir, ve uygun cerrahi tedavi uygulanır. Horlamanın cerrahi tedavisinin, uygun bir şekilde uygulandığında, başarı oranı yüksektir.

Bu makale 2 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Müge Özcan

1967'de Ankara'da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Tarsus'ta okudum. Cengiz Topel Ortaokulu ve Tarsus Lisesi'ni okul birincisi olarak bitirdim. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'ne 1984'te başladım, hazırlık sınıfını birincilikle bitirdim. 1990'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yılın başarılı öğrencisi, Prof. Dr. M. Şeref Zileli Ödülü aldım. 1991'de Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Kulak Burun Boğaz uzmanlık eğitimimi Ankara Numune Hastanesi 1. KBB Kliniği'nde 1996 yılında tamamladım. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1996-1999 arasında KBB Uzmanı, 1999-2003 arasında KBB Kliniği başasistanı olarak görev yaptım. 2003'te KBB doçenti oldum, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.KBB Kliniğine Şef Yardımcısı olarak atandım. 2011'de aynı hastanede KBB Kliniği Eğiti ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
Etiketler
Horlama sebebi
Prof. Dr. Müge Özcan
Prof. Dr. Müge Özcan
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube