Hipofiz bezi tümörleri nedir?

Hipofiz bezi tümörleri nedir?

Hipofiz, beynin alt kısmında yer alan, yaklaşık olarak 0,5 gram ağırlığında (bir fasülye büyüklüğünde) ve çeşitli hormonlar salgılayan bir endokrin bezdir. Beyin tabanında, hipotalamusun altında bir çıkıntı şeklinde uzanır. Beyni örten dura mater (sert zar) ile çevrilmiştir. Hipofiz hormon üretip bu hormonları salgılayarak Homeostasiyi düzenler. Ayrıca bütün bunları iç salgı bezlerini denetleyerek yapar. Bu anlamda hipofizin, endokrin ve sinir sistemi arasındaki en büyük organizasyon ağını kontrol ettiği rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hipofiz bezi tümörleri genellikle iyi huylu ve yavaş büyüyen tümörlerdir. Potansiyel olarak tehlikeli olan kötü huylu hipofiz bezi tümörü nadiren meydana gelir. Hipofiz bezi tümörü genellikle hipofizin ön kısmının üçte ikilik kısmında gelişir. Bu tür tümörler “salgılama yapan” ve “salgılama yapmayan” olarak iki şekilde sınıflandırılırlar. Hormonların fazla üretilmesi salgılama yapan tümörle alakalıdır. Hipofiz bezi tümörü tarafından salgılanan hormon çeşitleri bu çeşit tümörlerin daha ileri sınıflandırılmaları için bir etkendir.

Hipofiz Bezi Tümörünün Belirtileri Nelerdir?

Hipofiz bezi tümörü olan hastalar bazen bu durumun hiçbir belirtisini göstermeyebilir ya da tümörle ilgisi olmayan bir hastalıktan dolayı belirtiler görülebilir. Hipofiz bezi tümörü olan hastalarda sıklıkla görülen belirtilerin başında baş ağrısı ve görme bozuklukları gelmektedir.

Hipofiz bezi tümörü bulunan insanlarda görülebilecek belirtilerden bazıları şunlardır:

 1) Hormonların Fazla Üretilmesi

El ve ayaklarda büyüme

Kalp hastalığı, kilo kaybı, cilt incelmesi

Cinsel iktidarsızlık, kısırlık, osteoporoz, adet dönemi düzensizlikleri ve anormal anne sütü salgılanması

Kırılgan kemik hastalıkları, kilo alma, kolay morarma

Düzensiz adet dönemleri

2) Hormonların Az Üretilmesi

Kemiklerde zayıflama

Çabuk öfkelenme

Uygun olmayan kas gücü ve çocuklarda geç büyüme

Kilo alamama, halsizlik, bitkinlik, kabızlık

Emzirememe

Mide rahatsızlıkları, bitkinlik, düşük kan basıncı ve şeker

Cinsel isteksizlik ve kısırlık

Hipofiz Bezi Tümörünün Nedenleri

Hipofiz bezi tümörü oluşumunun nedenleri hala bilinmemektedir. Bazı hipofiz bezi tümörleri kalıtsal olsa da çoğunluğu değildir. Bilim adamları, hipofiz bezi tümörünün gelişmesinin kalıtsal değişikliklerle ilgili olduğuna inanmaktadırlar.

Hipofiz Bezi Tümörlerinde Tedavi

Genellikle iyi huylu olan ve oldukça yavaş bir şekilde ilerleyen bir hastalık olan hipofiz bezi tümörlerinin birçok belirtisi olmasına rağmen çok ilginçtir ki hipofiz bezi tümörlerinin nedeni hala bilinmemektedir. Hipofiz bezi tümörlerinin birçok tedavi şekli bulunmaktadır.

1) Aktif İzlem

Hasta yakından takip edilir, düzenli olarak testler yapılır. Tedaviye tümör belirtisine rastlanıldığında başlanır.

2) Hormon Değiştirme Tedavisi (HRT)

Hipofiz tümörü nedeniyle hipofiz bezi yeterince hormon üretmiyorsa “hormon değiştirme tedavisi” kaçınılmaz hale gelir. Vücudunuzun ihtiyacı olan hormonların sağlanması için bazı hormonlar dönüşüme uğrarlar. Böbrek üstü bezinden salgılanan hormonlar, tiroit hormonları, kadınlarda östrojen ve erkeklerde testosteron hormonu ve büyüme hormonu ihtiyaç duyulan hormonlardır.

3) İlaç Tedavisi

Eğer hipofiz tümörü hipofiz bezinin daha çok hormon üretmesine neden oluyorsa ilaçlar bu konuda hastalara yardımcı olacaktır.

4) Radyasyon Tedavisi

Tümör hücrelerinin yok edilmesi için X ışınlarından faydalanılması radyasyon tedavisidir.

5) Cerrahi Müdahale

Cerrahide altın standart tam endoskopik yöntemle burundan girilerek yapılan ameliyattır.

Ameliyat süresi kısadır

Yoğun bakım ihtiyacı azalır

Estetiktir

Konforludur

Ağır komplikasyonlar tecrübeli ellerde nadirdir

Hastanede kalış süresi kısadır.

Yeniden ameliyat gerektiren vakalarda giriş rahattır

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Salih Aydın

Op.Dr. Salih AYDIN 1971 yılında Tokat'ta doğmuştur. 1988 yılında Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2000 yılları arasında Trakya Üniversitesi Adli Tıp Bölümü’nde eğitim almıştır. İhtisasını ise 2000-2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Univ. Degli Studi Di Napoli Federico II’ de üç ay klinik gözlemci olarak aktif ameliyatlara katılmıştır. İtalya dönüşü mecburi hizmetini İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesin’de yapmış ve bu süre zarfında Almanya’da Karlsbad’da Prof. Dr. Med. Jurgen Harms yanında spinal cerrahide kendisini geliştirmek üzere üç klinik gözlemci olarak katılmıştır.. Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde ...

Etiketler
Hipofiz bezi
Op. Dr. Salih Aydın
Op. Dr. Salih Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube