Hipertansiyon hakkında

Hipertansiyon Başlıca şikayetler ; baş ağrısı, ense ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, ense ve omuzlarda ağırlık, şakaklarda ağrı şeklinde kendini gösterir. Kan basıncının normalden yüksek seyretmesi durumudur.Halk arasında büyük 140 ın üstünde küçük tansiyon da 90 ın üzerindeyse tansiyon yüksekliği gündeme gelir.

Hipertansiyon hakkında

 

Hipertansiyon tüm vücudu ilgilendirmekle beraber temelde damar ve kalp sisteminize dikkat çeker.

Toplumumuzda hipertansif hastaların çoğunun kolesterolü yüksektir.Bunun dışında böbrek hastalığı ,diğer kronik hastalıklar, fazla tuz tüketimi, metabolik sendromun komponentinden olan obezite önemli faktörlerdendir. Yine hormonal bozukluklar, prostat hastalığı da hipertansif etki yapabilir.

Hipertansiyon >140/90 mm Hg olarak tanı alır.Tek ölçümden ziyade 10 günlük takip değerlendirmesi önerilir.Takibi ve tedavisi önemlidir.En fazla 3 aylık yaşam stili değişikliği ile sonuçlar değişmezse tedavi direkt başlanmalıdır.Ki hasta yaşam stili değişikliğine hazır değilse bu süre de beklenmemelidir.Her gecikme kalp organına yük bindirir.Uzun vadede yaşam süresine etki eder.Kolesterol yüksekliği  ,sigara,erkek cinsiyet,yaş,ailede hipertansiyon varlığı   risk faktörleridir.

Hipertansiyonun da evreleri vardır.Bu evrelere,hipertansiyon sebebinize, yaşınıza, cinsiyetinize göre kullanılacak antihipertansif çeşidi ve dozu kliniğimizde doktorunuz tarafından incelikle ayarlanmaktadır.

Bu durum sıklıkla damar sertliği ile birliktedir.Damarlar esnekliğini kaybetmiştir.Sertliği oluşturan damar çevresindeki plaklardır.Kanda yüksek derecede bulunan şeker ve kolesterol molekülleri damar çeperine tortu bırakır.O yüzden herhangi bir streste kasılan damar gevşeme cevabını sertlikten dolayı yeterli derecede vermez.Bu yüksek basınçlı durum belli süre sonra damar iç çeperinde harabiyet oluşturur.Tortulu alanda oluşan harabiyet kan denge sisteminde alarm oluşturur ve pıhtılaşma sistemini harekete geçirir.Ve o bölgedeki plağın üstünde pıhtı tıkaç oluşturur.Bu tıkaç kontrol edilemezse(obez diyabetik kronik hastalıkları olan bireylerde edilemez) damarın tamamını tıkar.Tıkanıklıktan kan gitmeyen doku ve organda kriz hali gelişir.Bu beslenme ve oksijen eksikliği krizidir.Bu doku kalp olursa kalp krizi,böbrek olursa böbrek yetersizliği ,beyine giden damarlarda olursa felç oluşur.

Hem korunmada hem de tedavide kullanılacak ilaçlar titizlikle seçilmelidir.

Bu makale 18 Eylül 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burcu Savur Varol

Burcu Savur Varol Tıp Eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde gördü.İç Hastalıkları ihtisasını Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tamamladı.Zorunlu hizmet görevini Konya Akşehir Devlet Hastanesinde yaptı.İstanbulda İstinye Devlet Hastanesi, Beyoğlu Göz Eğt. ve Araştırma Hastanesi ,Taksim Eğt. ve Araştırma Hastanesi ,MSÜ gibi hastanelerde Dahiliye uzmanı olarak yaklaşık 10 yıl görev yaptı.İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde Yoğun Bakım eğitimi aldı.Son görev yeri Çapa Tıp Fakültesinden İç Hastalıkları uzmanı olarak ayrılıp Maslak Acıbadem Hastanesinde hastalarını görmeye devam etmiştir. Şu anda Şişli Nişantasşı'nde yer alan kendi kliniğinde hizmet vermeye devam etmektedir. Mesleğinde 16.yıla giren doktor, Diyabet ,Tiroid, İnsülin direnci,Beslenme Modelleri ,Kolesterol Metabolizması , Mide -Barsak- Karaciğer ...

Etiketler
Hipertansiyon; ne kadar bilinçliyiz
Uzm. Dr. Burcu Savur Varol
Uzm. Dr. Burcu Savur Varol
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube