Hipec nedir? hipec tedavisi ( hipertermik kemoterapi) hipec ve sitoredüktif cerrahi

Kolon, rektum, mide, apendiks ve kadınlarda over tümörleri periton denilen karın zarına yayılım yapabilmektedirler. Bu şekilde son evreye gelen bu tümörlere peritonitis karsinomatoza denilmekte olup genellikle birçok yerde cerrahi uygulanmamakta ve hastalara kemoterapi verilmektedir. Yine karın zarının kendisinden kaynaklanan tümörler, kolon ve rektum kanserlerinin tekrar etmesi, mide kanserinin tekrar etmesi sonucu da genellikle cerrahisi oldukça zor olabilmekte ve yine kemoradyoterapi tedavisi önerilebilmektedir.

Hipec nedir? hipec tedavisi ( hipertermik kemoterapi) hipec ve sitoredüktif cerrahi

Kanser hücrelerinin karın zarını tutması sonucu oluşturduğu sıvıya asit denmekte olup hastalarda ileri derecede karın şişliği yapabilmekte, tümörün tutlumuna bağlı olarak, bağırsakta tıkanıklık, kanama, yemek yiyememe, kusma gibi şikayetler yapabilmekte, hastanın yaşam kalitesini iyice düşürmekte ce bu da kemoterapi almasını oldukça zorlaştırmaktadır. Bu durum giderek artan besin azalmasıyla zayıflık, halsizlik ve enfeksiyona yatkınlığa da yol açmaktadır.

Bu hastalarda cerrahi şansı olmadığı söylenmektedir. Sitoredüktif cerrahi ve HİPEK bu hastalar için oldukça umut vadedici bir cerrahi yöntemi olmuştur. Sitoredüktif cerrahide periton denilen tüm karın zarını ve kanserli gözle görülen tüm organ ve dokuları çıkardıktan sonra HİPEC aşamasına geçilir. HİPEC de 40-42 C sıcaklıkta bir prob ile özel kemoterapi ajanı içeren bir solüsyon tüm karına verilir ve karın kapatılır. Tüm karın bu solüsyon ile özel bir cihaz ile 60-90 dakika boyunca yıkanır ve gözle görülmeyen mikroskopik kanser hücreleri de masada iken müdahaleye uğramış olur.

Bu şekilde sistemik kemoterapiye göre hastaların hem yaşam kaliteleri daha iyi olurken hem de 5 yıllık sağ kalımları %55 lere kadar daha çok olmaktadır. Bağırsak kanserinde bu sayı % 30 larda iken mide kanseri ortalama %10-15 lerdedir. Her hastaya bu işlem uygulanamamaktadır. Akciğer ve beyin metastazı olanlarda, karaciğere çıkarılamayacak kadar çok sayıda metastazı olanlarda işlem uygulanamayabilir. Ancak işlem uygulanabilir ise sistemik kemoterapiye göre yaşam kalitesini ve yaşam süresini arttırdığı litaratürde belirgin olarak göstermiştir. Hastada tam kür sağlamamız mümkün değildir. İşlem kompleks bir işlemdir. Bu yüzden mutlaka cerrahınıza danışın ve hastanızı ameliyat edilemez denmeden önce cerrahınızın görmesini , ikinci görüşü sağlayın.

Bu makale 1 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz

1980 yılında İzmir’de doğdu. 2004 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı kurumda Genel Cerrahi Uzmanlık eğitimini 2012 yılında tamamladıktan sonra kolon, rektum ve anüs hastalıkları yanı sıra kasık ve karın duvarı fıtıkları alanında çalışmalarını sürdürüp böbrek nakli organ nakli ünitesini kurdu ve bölgede birçok hastaya böbrek nakli yaptı. Akademik ve çalışma hayatına devam ettiği ADÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2014 yılında Yardımcı Doçent, 2018 yılında Doçent oldu. Bursa VM Medical Park  Hastanesi'nde hizmet vermektedir. 2013 yılında Türk Cerrahi Derneği tarafından yapılan yeterlilik sınavında başarılı olarak “Türk Cerrahi Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazandı. 2021 yılında Türk Kolon ve Rektum Derneği tarafından kolorektal cerrahlara verilen “Türk Kolon ve Rektum Yeterlilik” belgesine ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
youtube
whatsapp
Etiketler
HIPEC
Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube