Hijyenik yaşamak allerjik reaksiyon sıkılığı artırıyor.

Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin
Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin
2 Aralık 2016100 görüntülenme
Randevu Al
Hijyenik yaşamak allerjik reaksiyon sıkılığı artırıyor.

Hijyenik yaşamak alerjik hastalık sıklığının artırabilir

Allerjik hastalıklar hayatın ilk dönemlerinde bebeklik zamanlarında besinlerle ortaya çıkan atopik dermatit diye adlandırdığımız alerjik reaksiyon olur. Daha sonra 2 yaş sonrasında akciğer alerjisine bağlı astım hastalığı (bronşial astım) daha sonra okul dönemlerinde alerjik burun ile kendini gösterir.

Riski kişilerde bu alerjik reaksiyonlardan korunma, duyarlaşmanın önlenmesi, duyarlaşmış çocuklarda belirtilerin ortaya çıkmasını engelleme tedavide temel prensiplerdir. Her şeye rağmen alerjik reaksiyonlar ve hastalıklar artmaktadır. Bunun başlıca sebeplerinden birisi ‘’sözde ‘’ moderleştiğimiz dünyada havanın kirli oluşu başlıca faktördür. Araçlardan çıkan egsoz gazları, sigara dumanı, organik yakıtların yanmasında doğan duman –gazlardır.

Batılı yaşam tarzı daha fazla unlu mamül tüketimi, ambalajlı endüstriyel gıda tüketimi, karbonhidrat tüketimi, daha yoğun antibiyotik tüketimi bu allerjenlere daha duyarlı hale getirmektedir.

Çevresel uyaranlar artış göstermektedir. Hijyen enfeksiyonları engellemektedir. Düzenli aşılanma ve çok kalabalık ortamda olmayan toplumlarda enfeksiyonu önlemektedir. Buna karşın; uygun uyarı almayan vücüdun savunma hücreleri farklılaşmaması nedeniyle de alerjik hastalıkların sıklığı artmaktadır. 

Allerjen neye denilir?

Bu  yaşam şekli solunum veya sindirim yoluyla vücuda alınan  zararlı maddeler bazı kişilerde reaksiyona yol açabilmektedir. insanlar çevresel allerjenlere maruz kaldıkça genetik yapısında değişiklik gösterebilir. Beklide ileride bu alerjik reaksiyonlar neredeyse toplumun büyük kısımda görülür hale gelecek ve alerjik reaksiyon geçirmek normal olarak tanımlanabilir.

Etiketler

HijyenAstımla baş etmeHijyenik dezavantajHijyen koşullarıHijenikDumanlı ortamAstım hastalarının yatak odalarıŞehirde büyüyen çocukların gelişimiAstımHijyenik beslenmeDumaAstım hijyenŞehir hayatı astımı tetikliyorBeslenmeve astım

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin

Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin

1997-2003 Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır