Hidrosel ameliyatında neler yapıyoruz?

Hidrosel ameliyatında neler yapıyoruz?

HİDROSEL AMELİYATINDA NELER YAPIYORUZ?

Hidrosel tanısı koyduğumuz  hastamızın hastaneye yatış  işlemi tamamlandıktan sonra odasına alıyoruz.Hemşire hanım hastamız ile ilgili bilgileri sorup kaydediyor. Sonrasında koldan kan alma işlemi yapılıyor.Burada hastamızın kan değerlerinin anesteziye uygunluğu araştırılıyor. EKG çekiliyor. Bu test sonuçları çıkınca anestezi doktorumuz hastamızı muayene ediyor.Anestezi almaya uygun olduktan ve onaylandıktan sonra hastamızı ameliyathaneye alıyoruz.

Ameliyat 3 tip anestezi ile de yapılabilir. Lokal anestezi sadece testis bölgesini iğne ile uyuşturmak şeklinde yapılyor.Ancak bu hasta için biraz zahmetli olabilir. O nedenle pek tercih etmiyoruz. Spinal  ya da genel genel anestezi   tercih ediyoruz.Spinal anestezi belin ortasında bir iğne ile belden aşağısının uyuşması demek.Hasta uyanık kalıyor.Ama belden aşağıyı hissetmiyor operasyon esnasında.Genel anestezi ise tamamen narkoz vererek uyutmak demek.Her iki yöntemde güvenli yöntemler olup ikisinden biri tercih edilebilir.

Anestezi uzmanımız anesteziyi uyguladıktan sonra asistanım ameliyat bölgesini sterilizasyon sağlayan sıvı ile siliyor. Bu işlem sırasında bir infeksiyonun önüne geçiyor.Sonra ameliyat sahasına steril örtüler örtüyoruz.Ve ameliyat başlıyor.

Ameliyat sırasında nereden kesi yapılacağı konusu önemli çünkü operasyondan sonra iz kalmasını istemiyoruz.Bunun için raphe skrotalis dediğimiz her iki skrotum derisinin birleştiği dikey orta hattan kesimizi yapıyoruz. Burası doğal bir çizgi şeklinde olduğu için ameliyat sonrasında iz kalmıyor.Sonrasında cilt katmanlarını açıp tunicaların son katmanına ulaşıyoruz. Sonrasında ince bir kesi daha yaparak hidrosel sıvısını boşaltırız.Bu sivinin berrak olmadığı durumlarda bir enjektör ile bu sıvıdan bir örnek alıp mikrobik inceleme için kültür testine gönderebiliyoruz.Sonrasında tunica vaginalisi açıp testisi görürüz.Testiste bir anormallik olup olmadığını inceleriz.Bazen enfeksiyon ya da tümör gibi bulgulara rastlayabiliriz. Sonraki aşamada tunica vaginalisin fazla olan kısımlarını keserek alırız.Koter ile kanama kontrolü yaparız ki bu husus önemlidir.Çünkü bu bölge çok kanayan bir bölgedir.Dikkatli bir şekilde kanamayı kontrol ederiz. Tunika vajinalisi ters çevirerek dikeriz. Bunu emilebilen dikişlerle yapıyoruz. Bu ters çevirip dikme işlemi hidroselin bir daha tekrar etmemesini sağlıyor.

Testisi uygun pozisyonunda torbanın içine yerleştiriyoruz. Ve skrotum tabakalarını birer birer kapatıyoruz.En son olarak ta skrotum cildini dikiyoruz. Ameliyatımız bitti.Pansuman yapıyoruz. Bandajları yapıştırarak ameliyatı bitiriyoruz.

Hastamız uyandırıldıktan sonra yatağına alınıyor.1 gece kalması gerek hastanede.Ertesi gün pansumanını açıyoruz. İnce bir bant ile kapatıyoruz. Ve suspansuar kilodunu giydiriyoruz. Dikişler kendiliğinden eriyor.Dikiş almaya gerek kalmıyor.Hastamız duşunu 48 saat sonra alabilir.Normal hayatına geri dönebilir.İlk bir hafta cinsel ilişki veya spordan uzak durması gerekiyor.Sonrasında bunlar serbest.Bu bir haftalık dönemde reçete ettiğimiz antibiyotik ve ağrı kesiciyi içmesi gerekiyor. Zaten pek ağrı olmuyor.Bir hafta sonra hastamızı kontrol ediyoruz. Ve hidrosel tedavisi tamamlanmış oluyor.Sağlıklı günler dilerim

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube