Doktorsitesi.com

Her yönüyle KEKEMELİK...

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Tuba KAYA
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Tuba KAYA
2 Şubat 2020353 görüntülenme
Randevu Al
Her yönüyle KEKEMELİK...

Kekemelik nedir?

Kekemelik, konuşmanın tekrarlandığı (ma-ma-masa gibi), uzatıldığı (mmmmasa gibi) veya seslerin ve hecelerin anormal duraklamalar ile kesildiği konuşma akıcılığındaki bir bozukluktur. Konuşma çabasıyla ilişkili olarak olağandışı yüz ve vücut hareketleri de görülebilir.

Genellikle kaygı, stres, heyecan anlarında artar.

Kekemeliğin nedeni nedir?

Kekemeligin net bir nedeni yoktur. Ancak son zamanlarda uzmanlar;

Genetik faktörler

Nörofizyolojik farklılıklar

Çevresel faktörler

gibi faktörlerin kekemelik üzerine etkisi olabileceği görüşüne sahiptirler. Ancak bilinmelidir ki; kekemeliğe neden olan şeyler ile kekemeliğin başlamasına neden olan şeyler farklıdır. Örneğin; büyük bir korku yaşamak veya bir yerden düşmek kekemeliğe neden olmaz! Yalnızca var olan kekemeliğin ortaya çıkmasına neden olabilir.

ÇOCUKLARDA KEKEMELİK

Tüm çocukların yaklaşık yüzde 5’i kekemelik döneminden geçer ve altı ay veya daha fazla sürebilir. Bunların 4/5i kendiliğinden düzelme gösterir. Yaklaşık yüzde 1’inde ise ergenlik ve yetişkinlikte de devam eder. Yetişkinlikte devam eden kekemeliğin doğurabileceği olumsuzlukları en iyi önleme yöntemi erken müdehaledir.

Kekemeliğin belirtileri nelerdir?

Kesintili konuşma, genellikle kelimelerin veya kelime bölümlerinin tekrarlanması, bunun yanı sıra konuşma seslerinin uzatılması gibi problemler görülür. Kekeleyen kişiler bu hataları diğer bireylerden daha sık yapar.

Kekeleyen bazı insanlar, konuşurken çok gergin veya nefes darlığı çekiyormuş gibi görünebilirler. Konuşma tamamen durabilir veya engellenebilir. Engellenme sırasında, ağız konuşmayı üretmek için, bazen birkaç saniye boyunca aynı pozisyonda sabit kalabilir, zorlu bir ses çıkabilir veya hiç ses çıkmayabilir. Biraz çaba gösterdikten sonra kişi sözcüğü tamamlayabilir.

Kekemelik tedavi edilebilir mi?

Bu soruyu cevaplamadan önce ‘tedavi’ kelimesinden ne anlamamız gerektiğine karar vermeliyiz. Eğer çocuğunuz erken çocukluk döneminde kekeliyorsa, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bunun gelişimsel olma ihtimali vardır ve bir süre sonra düzelme gösterebilir. Ancak eğer ergen ve yetişkinlik döneminde devam eden kekemeliğe sahipseniz terapiler ile bunun hayatınıza olan olumsuz etkilerini azaltabilir ve akıcılığınızı artırmayı hedefleyebilirsiniz.

İleriki yaşlarda devam eden kekemeliğin olumsuz etkilerini oluşmadan engellemek için erken müdehale oldukça önemlidir.

Ancak bu terapinin doğru merkezlerde, doğru kişiler tarafından uygulanması gerekir.

♠ ‘Kimler kekemelik terapisi verebilir?’ 

Diğer paylaşımlar için cocukvedil.com sitesine veya @cocukvedil insatgram profiline gözatabilirsiniz.

Kekemelik terapisi ne kadar sürer?

Terapi süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişi, bir uzman tarafından ayrıntılı olarak değerlendirildikten sonra süreç hakkında daha net ve doğru bilgi verilebilir.

’14 günde kekemeliğe son’ gibi iddiaların herhangi bir gerçeklik payı yoktur. Bu tarz iddialarda bulunan merkezlere güvenmemenizi ve maddi/manevi olarak kendinizi kullandırmamanızı öneririm.

Eğer kekemeliğe sahipseniz veya çocuğunuzun kekelemeye başladığını düşünüyorsanız bir dil ve konuşma terapisiyle iletişime geçip daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Etiketler

Kekemelik hakkında genel bilgilerKekemelik tedavisiKekemelikte zekaKekemelik tedavi yöntemleriKekemelik ve cinsiyet ilişkisiKekemelik iyileşme oranıKekemelik ve olumsuz düşünceKekemelik sorunuKekemelik genetik midirKekemelikte izlenecek yol nedirKekemelik azalması mümkünmüdürKekemelik nedenleriKekemelik geçer miKekemelikte ne yapılmalı

Yazar Hakkında

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Tuba KAYA

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Tuba KAYA

Dil Konuşma Bozuklukları Terapisti Tuba Kaya lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi eğitimini tamamlamıştir. İstanbul Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünü Tezli Yüksek Lisans Programı 'na başlamıştır.  2020 yılında Yüksek Lisans eğitimini tamamlayıp uzman unvanını kazanmıştır. Aynı üniversitenin doktora programına kabul almış ve şu an doktora eğitimine devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır