Hemoroid ne demektir ?

Hemoroid ne demektir ?

 Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla altta yatan sebeplerle birlikte anal kanalda yerleşen genişlemiş toplar damar yumakları makatın dışına doğru çıkarlar

-Hemoroide Neler Neden Olur?

Barsak alışkanlığında değişiklikler ( kabızlık, ishal ),

Gebelik ve doğum,

Sedanter yaşam,

Bazı spor etkinlikleri ( ata binmek, bisiklet sürmek ),

Çeşitli meslek grupları ( şoförler, pilotlar ),

Alkol alışkanlığı,

Pelvik bölgede yerleşen tümörler, karında ascites oluşumu,

Kalın barsak kanseri

-Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?

Rektal kanama ( makattan taze kırmızı renkli kanama )

Ağrı,

Makatta ele gelen şişlik,

Akıntı, makatta ıslaklık hissi,

Kaşıntı

Bu şikayetlerle başvuran hastalarda anal fissür, perianal fistül, perianal abse ve tromboz görülen diğer hastalıklardır. Ağrı iç hemoroidlerde çok geç bir bulgudur. Başlangıç döneminde ağrı varsa tromboze hemoroid, perianal abse, anal fissür akla gelmelidir

 Tanı Nasıl Konulur?

 Bu şikayetlerle hekime başvuran hastanın şikayetleri dikkatlice dinlendikten sonra yapılan anal muayene genellikle genç hastalarda tanı için yeterlidir. Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ya da üstü kabızlık şikayeti ile gelen ve yapılan anal muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalarda kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her zaman altta yatan bir kalın barsak tümörü olmadığı ekarte edilmelidir. Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir.

 Hemoroidin Dereceleri

Derece hemoroid: Kanama en önemli şikayettir. Hemoroidler rektoskopi sırasında saptanır.

2. Derece hemoroid: Kanama ve kaşıntı şikayetleri görülür. Ikınma ile anal muayene esnasında saptanır.

3. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikayetleri ile başvurulur. Anal muayenede prolabe yani makatın dışında hemoroid pakeleri görülür. Muayene ile içeriye gönderilebilir.

4. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikayetleri görülür. Muayene ile içeri redükte edilemeyen şişlikler saptanır.

Gelelim tedaviye pekçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri ve en yeni yöntem THD tedavisidir. Transanal haemorrhoidal dearterialisation veya kısaltılmış adı ile THD tekniği bir kalem ucu şeklinde bir dopler cihazı yardımı ile makat kanalı içinde, hemoroid yastıkçıklarının içindeki atardamarlarının bulunması ve bu bölgeye dikiş atılarak damar akışının engellenmesi prensibine dayanır. Bu teknik benzer şekilde HAL (hemoroid arteri ligasyonu) olarak ta adlandırılmaktadır.

330 hasta üzerindeki uygulama sonuçunda; THD tekniği ile % 7-12 nüks ve % 5-10 kanama, % 10 ağrılı dışkılama sorunu olduğu bildirilmektedir. Bu yöntemde % 1’den az olmak üzere; makat çatlağı, makat fistülü, gaz kaçırma gibi sorunlar görülür.

 Bu ameliyat tekniğinin avantajları

Her evre hemoroidal hastalıkta uygulanabilir

Ağrısız iç bölgede yapıldığından diğer tekniklere göre ameliyat sonrası ağrı azdır

Hastanede kalış süresi kısadır

İşe geri dönüş kısa zaman alır

abdest kaçırma problemi olmaz

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Dursun Sağban

Op.Dr. Alper Dursun SAĞBAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştıma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, Özel Yunus Emre Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Etiketler
Hemoroid
Op. Dr. Alper Dursun Sağban
Op. Dr. Alper Dursun Sağban
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube