Doktorsitesi.com

Hemoroid (Basur) ve Cerrahi Tedavi

Doç. Dr. Bülent Tuğrul
Doç. Dr. Bülent Tuğrul
20 Ocak 20161931 görüntülenme
Randevu Al
Hemoroid (Basur) ve Cerrahi Tedavi

Belki de hiçbir hastalıktan bu kadar çok bahsedilmemiştir. Anüs (makat) bölgesinde en sık karşılaşılan; kanama, ele kitle gelmesi veya ağrı ile kendini belirten bir hastalıktır. Hemoroid anal bölgede kirli kanın akışını sağlayan toplar damarların uzun süre basınç altında kalması sonucu şişmesi, toplar damar kanının bu şişlikler içinde birikmesi sonucu oluşur. Diğer anal bölge hastalıklarında görüldüğü gibi kabızlık önemli bir nedendir, hastalık ailevi özellikte taşır. Gebelik sürecide hemoroidi etkiler.

Halk arasında anüste gelişen hastalıkların çoğuna Basur denilmektedir. Bu nedenle aslında farklı hastalıklar ve farklı tedaviler uygulanan hastalar, bu durumu aynı hastalığın farklı seyri ve sonuçları gibi anlatınca, Basur ürkütücü bir durum halini almıştır. Toplar damarın şişmesi ve kanın toplanması sonucu ağrı, kanama, şişen bölgenin yüzeyinde yaralar ve iltihap oluşması, şişen kısmın basınçla anüsün diğer kısımlarının da dışarıya doğru sarkmasına neden olması gibi değişik derecelerde görülen hastalığın farklı tedavileri vardır.

Hemoroid Cerrahi Tedavi

Hemoroidin 4 evresi vardır. Birinci ve ikinci evrede tıbbi tedaviye cevap verirken Laser ve benzeri girişimlerle de daha iyi sonuç alınır. Hemoroidin sürekli sarkması ve daha sonra üzerinde yaraların oluşması ile karakterize 3. ve 4. devre de Lazer kısmi yarar sağlar. Bu evrede cerrahi tedavi daha sağlıklı sonuç vermektedir.

Anüste mevcut hemoroid pakeleri dikkatli bir şekilde çıkarılır, anüste basıncı artıran adelenin küçük bir kısmı kesilerek basıncın düşmesi sağlanır. Ameliyatdan sonra bir süre sıcak su banyosu ve pansumanlara devam edilir. Ameliyata alternatif olarak birçok benzer cihaz geliştirilmiştir. Anüs ağrı sinirlerinin çok hassa ve yoğun olduğu bir bölüm olduğu için müdahalelerde ve ameliyatlarda en aza ağrılı hatta ağrısız yöntemler üzerinde sürekli çalışılmaktadır.

Hemoroid Tıbbi Tedavi

Ana kural anal bölgede basıncın düşürülmesidir. Bu nedenle kabızlık öncelikle çözülmesi gereken bir sorundur. Sıcak su banyosu uygulanması hastalığın tıbbi tedavisinde çok önemlidir. Ödem çözücü ve iltihap dağıtıcı ilaçların kullanılması da yararlıdır. Varislerde yararı gözlenen ilaçlar da kullanılmaktadır.

Hemoroid Kaç Tiptir?

İç Hemoroid: Anüsün içindeki toplar damarların şişmesine denir.

Dış Hemoroid: Anüsün dışındaki toplar damarların şişmesine denir.

Mixt Hemoroid: İç ve dış hemoroidlerin birlikte bulunduğu durumdur.

Etiketler

Hemoroid kaç tiptir?Hemoroid cerrahi tedaviHemoroid tıbbi tedavi

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Bülent Tuğrul

Doç. Dr. Bülent Tuğrul

Annesi farmakoloji uzmanı ve babası genel cerrahi uzmanı olan Doç. Dr. Bülent TUĞRUL, 1970 yılında Bornova Anadolu Lisesi'nden mezun olarak lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1981 yılında ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doçent Doktor unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır