Hemoroid - basur nedir? Nasıl oluşur?

Op. Dr. Sinem Kanar Dinar
Op. Dr. Sinem Kanar Dinar
13 Eylül 20124344 görüntülenme
Randevu Al
Hemoroid - basur nedir? Nasıl oluşur?

Hemoroidler makattaki şişmiş kan damarlarıdır.

SİZİN HEMOROİDLERİNİZ VARSA BUNU NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?

Anüsünüzün etrafında sizi rahatsız eden bir "yük" hissedebilirsiniz ya da barsağınızı boşaltırken rahatsızlık ya da acı gözleyebilirsiniz. Büyük abdestinizde ya da gaz çıkartırken iç çamaşırlarınızda kan görebilirsiniz.

NASIL OLUŞABİLİYORLAR?

En çok rastlanan neden kabızlıktır. Barsağınızı boşaltmak için çok zorlanırsanız anal kanaldaki damarlarda basınç oluşabilir ve bu damarlar büyüyüp hemoroidlerin oluşmasına sebep olabilir. Hemoroidler hamile kadınlarda ve doğumdan sonra çok yaygındırlar ve hemoroidlerin ırsi olduğu konusunda kanıtlar mevcuttur.

HEMOROİDLERİN İLK ETAPTA OLUŞMALARINI ENGELLEYEN BİR YOL VAR MI?

En önemli olan şey barsaklarınızı boşaltırken basınç uygulanmamasıdır. Yediğiniz yemekler önemlidir. Diyetinizdeki lifli yiyeceklerin miktarını çoğaltmayı deneyin. Daha fazla tahıl, sebze yemeğe, kabuklarının soyulmamış olmasına özen gösterin ve bolca sıvı tüketin. Lifler ve sıvılar büyük abdestinizin ağırlaşmasını ve böylece artıklarının rahat ve yumuşak bir şekilde barsaklardan geçip çıkmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda hemoroidler kişinin fazla kilolu olmasından kaynaklanabilir(aynı varisli damarlardaki gibi). Diyetinize lif eklemek için ya da kilonuzu kontrol altında tutmak için doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz.


HEMOROİDLERİM VARSA ONLARDAN NASIL KURTULABİLİRİM?

Diyetinizi değiştirerek ve kilonuzu kontrol altında tutarak, belki de doktorunuzun size yazabileceği ilaçlarla küçük hemoroidlerin daha da küçülmesini sağlayabilirsiniz.

EĞER BUNLAR YARDIMCI OLAMIYORSA?

Doktorunuz durumun ciddiyetini belirleyecektir. Geçici genel tedavi yöntemleri ile iyileşmiyorlarsa, doktorunuz ameliyat tavsiye edebilir.


YENİ BİR YÖNTEM VAR-PPH (LONGO HEMOROİDEKTOMİ)

Ülke çapında değişik hastanelerde cerrahlar tarafından yeni bir yöntem uygulanmaktadır. Avrupa çapında binlerce hasta hemoroidlerini bu yöntemle başarıyla tedavi ettirmiştir. Ameliyat olarak çok hafif bir genel anestezi ile yapılabilir ve hasta aynı gün eve gidebilir. Bu ameliyatı yaptıran hastalar ise ameliyat sonrası ağrılarının derecesinin düşük olduğunu ve eve döndükten birkaç gün sonra günlük yaşantılarına devam ettiklerini belirtiyorlar.

HASTANEDE NE KADAR KALMAK ZORUNDAYIM?

Bu cerrahınızın kararına bağlı ama genel olarak hastanede bir gün kalınıyor ve ameliyattan bir gün sonra evinize dönebiliyorsunuz.

LONGO PROSEDÜRÜNÜN FAYDALARI

-Hastanede sadece bir gün kalma süreniz oluyor.
-Ameliyat sonrası ağrılar çok az olmaktadır.
-Günlük yaşantınıza hızlı bir şekilde devam edebilirsiniz.
-Ameliyat sonrası bakım daha az olmaktadır.
 


AMELİYATTAN SONRAKİ BEKLENTİLERİNİZ NE OLABİLİR?

Longo Prosedürü veya daha geleneksel olan bir ameliyat geçirdiyseniz, ameliyat sonrası bazı belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri makattan kanamadır ve bu normal karşılanabilir. Kanama çoğalırsa ve sorun yaratırsa ameliyat olduğunuz hastaneye gidin ya da doktorunuza başvurun.

HEMOROİDLERİN TEKRAR ETMESİNİ ENGELLEYİN

Bir defa hemoroidlerden kurtulduktan sonra onların tekrardan oluşmasını engellemek için birçok yol vardır:
-Çok lifli diyetinize devam edin ve bol bol sıvı tüketin
-Rahat/Hızlı tüketilen yiyeceklere güvenmeyin
-Barsağınızı boşaltırken zorlamayın. Doğru beslenmeniz büyük abdestinizin hızlı ve rahat olmasını sağlayacaktır.

LİFLİ YEMEKLER

Fasulye, mercimek, esmer pirinç, kepekli lapa, meyve, kuruyemiş, kepek özlü ve bütün tahıldan yapılmış yiyecekler, sebze(özellikle kabuklu olanlar-patateslerde lif oranı yüksektir),bezelye, kepekli bisküviler...

İLETİŞİM

 

OP. DR. SİNEM KANAR DINAR
GENEL CERRAHİ UZMANI
ÖZEL FORS POLIKLINIGI
02122693925 - 05077858777 RANDEVU ICIN
 

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. Sinem Kanar Dinar

Op. Dr. Sinem Kanar Dinar

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır