Hemanjiyom (damarsal tümörler)

Prof. Dr. Ufuk Bilkay
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
25 Kasım 20074631 görüntülenme
Randevu Al
Hemanjiyom (damarsal tümörler)

Yeni doğanlarda görülen en sık iyi huylu ( benign ) deri tümörü olan hemanjiom ve lenfanjiomlar doğumda mevcut olabilir veya hayatın ilk aylarında sonradan belirebilir. Hemanjiyomların bir bölümü ergenlik çağına kadar gerileyip tamamen kaybolabilir. Ancak gerileme yerine aksine büyümeye devam eden, sık sık kanayan, veya önemli bölgelerdeki (göz kapağı, ağız kenarı gibi) hemanjiyomların beklenmeden cerrahi yolla alınması gerekebilir.

Büyük damarsal tümörler hayatı tehdit edici olabilir ya da aynı zamanda görünüm bozukluğu yaratabilir. Örneğin; yeni doğanda deri, karaciğer ve barsakları tutan multipl hemanjiomlar gibi. Lezyon çok büyük ve hayatı tehdit-edici ise bir estetik plastik cerrahın yanı sıra hematolog gibi diğer branşların uzmanlarına da danışılmalıdır. Port-wine stain ( şarap lekesi ) ve gerilemeyen strawberry (çilek) hemanjiom da dahil olmak üzere vasküler lezyonların tedavisinde lazer tedavisi en seçkin tedavidir. Lazer tedavisi öncesi dikkatli değerlendirme gerekir. Ancak kitle oluşturan kavernöz tipteki veya karışık tipteki hemanjiyomlarda cerrahi tedavi daha üstün olabilir.
Hemanjiomlar çok çeşitli büyüklük ve şekilde karşımıza çıkar ve tedavi yöntemleri de çok çeşitlidir.

Tedavi yöntemleri

Cerrahi olarak çıkarılması

Kriyoterapi ( dondurarak tedavi )

Koterizasyon

İnfrared koagülasyon

Sklerozan madde enjeksiyonu

Lazer

Sistemik steroid tedavisi

Çok sayıda bağlama yapmak

Her hemanjiom için standart bir tedavi yoktur. Seçilecek yöntem, hemanjiomun büyüklüğüne, tipine, bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. İyi huylu bir hastalık olmasına rağmen tedavisi zor, zahmetli ve uzun süre almaktadır. En etkili ve kısa sürede çözüm getiren yöntem tabiki cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ancak çok az hemanjiom cerrahi eksizyona uygundur. Temel şartı hemanjiomun bulunduğu bölgedeki diğer önemli anatomik yapılara zarar vermemektir. Unutulmamalıdır ki hemanjiom kanser gibi yaşamı tehtid eden bir hastalık değildir .

İyi huylu hastalık olmasına rağmen ülserasyon, nekroz ve travma sonucu aşırı kanamalara yol açabilir, dikkatli olmak gerekmektedir. Hemanjiyom kanamaya başladığında yapılacak en iyi müdahale temiz bir ped, tampon veya bez ile üzerine devamlı bası uygulamaktır. Basının şiddeti kanamayı durduracak kadar ve sürekli olmalıdır, hasta bu şekilde hastaneye götürülmeli ve nihai müdahale tamteşekküllü bir hastanede yapılmalıdır.

Etiketler

Hemanjiyom (damarsal tümörler)HemanjiyomaCocuklarda karacigerde hemanjiom

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ufuk Bilkay

Prof. Dr. Ufuk Bilkay

Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1966 yılında İzmir’de doğmuştur. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1 yıl kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'nda asistanlık yaptıktan sonra bu bölümden ayrılarak 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Anabilim Dalı'nda eğitimine devam etmiştir. 1999 yılında ise Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır