Hemanjiom çeşitleri nelerdir

HEMANJİOM

Hemanjiom çeşitleri nelerdir

Vücudun çeşitli bölgelerinde farklı renklerle ortaya çıkabilen Hemanjiom’un türleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • İnfantil hemanjiom

Bebeklerde görülen en yaygın vasküler lezyondur. 1 yaşından küçük çocukların yaklaşık %4,5'ini etkilemektedir. Prematüre doğan bebeklerde daha da sık görülür.

İnfantil hemanjiomlar genellikle mavimsi veya ağırlıklı olarak kırmızı renkte kabarık bir lezyon oluşturur. Doğumdan birkaç gün hatta birkaç hafta sonra bebeğin cildinde belirir.

  • Yüzeysel hemanjiomlar

Ciltte, parlak kırmızı renkte, pürüzsüz görünümde ve iyi tanımlanmışlardır.

  • Derin hemanjiomlar

Derinin altındadırlar ve genellikle mavimsi renkte bir "top" gibi görünürler. Genellikle yüzeysel hemanjiomdan daha sonra saptanır ve hematom ile karıştırılabilir.

Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hemanjiomlar (infantil hemanjiomlar), vasküler tümörlerden ve vasküler malformasyonlardan ayırt edilmelidir. Çünkü aktif tedavi ya da bekle-gör yaklaşımı kararında erken ayrım önemlidir.

  • Senil Hemanjiom

30 yaşından sonra görülen hemanjiomlara ise senil hemanjiom denmektedir. Deri yüzeyine yakın damarların genişlemesinden kaynaklanır. Açık kırmızı renklerinden dolayı kiraz anjiyomu olarak da adlandırılırlar.

  • Karaciğer hemanjiomu

Hemanjiomlar iç organlarda da görülebilir. İç organlarda görülen hemanjiomlardan en yaygını karaciğer hemanjiomudur. Karaciğer hemanjiomu karaciğerdeki kan damarlarında meydana gelen iyi huylu oluşumlardır. İçi kanla dolu küçük boşluklardan oluşur ve çoğunlukla çapı 3 cm'den küçük yuvarlak lezyonlar olarak görünür. Karaciğerde hemanjiom varlığını kontrol etmek amacıyla abdominal ultrasonografi yapılmalıdır. Karaciğer hemanjiyomu belirtileri sağ üst karın bölgesinde ağrı, çabuk doyma hissi ve iştah kaybı ile bulantı ve kusmadır.

Bu makale 17 Ocak 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Bahtiyar

1988 yılında Trakya Üniversitesinden (Bulgaristan) mezun oldum.1989 tarihinde Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettim.1990-1995 arasında 112 servisinde ( Alsancak Yeşilyurt Devlet Hastanesinde) çalıştım. Tıpta uzmanlık sınavını kazanarak 1995 tarihinde  Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasına başladım.2002 tarihinde uzman olarak mecburi hizmet için Tokat Devlet Hastanesine tayinim çıktı..2003 tarihinde İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesinde tayin edildikten sonra 2011 tarihine kadar bu kurumda çalıştım.2002-2011 tarihleri arasında hastanede çalışırken aynı zaman da bir çok özel hastanede ameliyathane ekiplerine katılıp dış doktorluk yaptım 2012 tarihinde istifa ederek Manisa Vatan Özel Hastanesinde ardından Manisa 8 Eylül Hastanesi, Özel Muğla Yücelen Hastanesinde ve Afyon Fuar Hastanesinde çalıştıktan sonra ...

Etiketler
Varis ameliyatı
Op. Dr. Erol Bahtiyar
Op. Dr. Erol Bahtiyar
İzmir - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube