Helikobakter pilori

Helikobakter Pilori H. pilori (Helicobacter pylori), midede veya oniki parmak bağırsağında (ince bağırsağın ilk kısmı) enfeksiyona neden olabilen bakterilerdir. Peptik ülser hastalığının en yaygın nedenidir. H. pilori ayrıca mide zarını (gastrit) alevlendirebilir ve tahriş edebilir. Tedavi edilmeyen, uzun süreli H. pilori enfeksiyonu mide kanserine (nadiren) yol açabilir. 📍 H. pilori bakterileri dünya nüfusunun yaklaşık %50 ila %75’inde bulunur. Çoğu insanda hastalığa neden olmaz. H. pilori enfeksiyonu çoğunlukla çocuklarda görülür. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır. ABD’de H. pilori bakterileri, 10 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %5’inde bulunur. Enfeksiyonun en çok kalabalık koşullarda ve sanitasyonun (arıtma) yetersiz olduğu bölgelerde yaşayan çocuklarda ortaya çıkması olasıdır. 📍 H. pilori insandan insana bulaşabilir. H. pilori tükürükte, dişlerde plak ve kakada bulunur. Enfeksiyon öpüşme yoluyla ve bağırsak hareketinden sonra ellerini iyice yıkamayanların ellerinden bakteri bulaştırarak yayılabilir. 📱 +90 546 455 57 97 🌐 https://elifsaritasyuksel.com/

Helikobakter pilori

H. pilori enfeksiyonu nedir?

H. pilori (Helicobacter pylori), midede veya oniki parmak bağırsağında (ince bağırsağın ilk kısmı) enfeksiyona neden olabilen bakterilerdir. Peptik ülser hastalığının en yaygın nedenidir. H. pilori ayrıca mide zarını (gastrit) alevlendirebilir ve tahriş edebilir. Tedavi edilmeyen, uzun süreli H. pilori enfeksiyonu mide kanserine (nadiren) yol açabilir.

 

H. pilori enfeksiyonlarını kimlerde vardır?

H. pilori bakterileri dünya nüfusunun yaklaşık %50 ila %75’inde bulunur. Çoğu insanda hastalığa neden olmaz. H. pilori enfeksiyonu çoğunlukla çocuklarda görülür. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır. ABD’de H. pilori bakterileri, 10 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %5’inde bulunur. Enfeksiyonun en çok kalabalık koşullarda ve sanitasyonun (arıtma) yetersiz
olduğu bölgelerde yaşayan çocuklarda ortaya çıkması olasıdır.

 

H. pilori insandan insana bulaşabilir mi?

Evet, H. pilori insandan insana bulaşabilir. H. pilori tükürükte, dişlerde plak ve kakada bulunur. Enfeksiyon öpüşme yoluyla ve bağırsak hareketinden sonra ellerini iyice yıkamayanların ellerinden bakteri bulaştırarak yayılabilir.

Bilim adamları, H. pilori’nin, H. pilori ile kontamine (bulaşmış) su ve yiyecekler yoluyla da yayılabileceğini düşünüyor.

H. pilori enfeksiyonu ile mide kanseri arasındaki ilişki nedir?

Eğer bir H. pilori enfeksiyonunuz varsa, daha sonraki yaşamda mide kanseri riskiniz artar. Ailenizde güçlü bir mide kanseri geçmişi varsa ve diğer kanser risk faktörleri varsa, mide ülseri semptomlarınız olmasa bile doktorunuz H. pilori antikorları için test yapılmasını önerebilir. Tarama ve tedaviye ek olarak, doktorunuz diyetinize daha fazla meyve, sebze ve lif
eklemek gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Doktorunuza düzenli kontroller yaptırmak ve tavsiyelerine uymak kanser riskinizi azaltabilir.

 

H. pilori enfeksiyonu nasıl zarar verir?

H. pilori mide astarı ve oniki parmak bağırsağının mukus (iç yüzeyi) tabakasında çoğalır. Bakteriler, üreyi amonyağa dönüştüren üreaz adı verilen bir enzim salgılarlar. Bu amonyak bakterileri mide asidinden korur. H. pilori çoğaldıkça mide dokusuna yerleşerek gastrit ve/veya peptik ülsere yol açar.

 

H. pilori enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

H. pilori enfeksiyonu olan çocukların çoğunda semptom görülmez. Sadece yaklaşık %20’sinde belirti gösterir.

Belirtiler varsa gastrit veya peptik ülserden kaynaklananlardır ve şunları içerir:

·Midenizde donuk veya yanık ağrı (genellikle yemekten birkaç saat sonra ve geceleri). Ağrınız dakikalar veya saatler sürebilir ve birkaç günden haftalara kadar sürebilir.

·İstenmeyen kilo kaybı.

·Şişkinlik.

·Bulantı ve kusma (kanlı kusma).

·Hazımsızlık (dispepsi).

·Geğirme.

·İştah kaybı.

·Koyu dışkı (dışkınızdaki kandan).

 

H. pilori enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Gastroenteroloji uzmanınız, H. pilori bakterisinin peptikülser nedeni olabileceğinden şüpheleniyorsa, aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını isteyebilir:

Nefes testi: Bu testte, bir solüsyon içmeden önce ve içtikten sonra bir torbaya nefes verirsiniz. Test, solüsyonu içmeden önce ve içtikten sonra nefesinizde salınan karbondioksit miktarını ölçer. Çözeltininiçilmesinden sonra daha yüksek bir seviye, H. pilori’nin mevcut olduğu anlamına gelir.

Dışkı testi: Bu test, dışkı örneğinde H. pilori kanıtı arar.

Üst endoskopi: Boğazdan mideye esnek bir tüp sokulur. H. pilori  varlığının test edilmesi için mide veya bağırsak astarından küçük bir doku örneği alınır.

 

H. pilori nasıl tedavi edilir?

Belirtileriniz yoksa tedavi olmanıza gerek yoktur. Size H. pilori teşhisi konduysa, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar almaktan kaçının. Bu  ilaçlar ülser geliştirme riskinizi artırabilir.

H. pilori’nin neden olduğu ülserler, bir antibiyotik ve asit azaltıcı proton pompası inhibitörü kombinasyonu ile tedavi edilir.

Kombinasyon tedavisi genellikle 14 gün süreyle alınır. 

Bu makale 19 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Elif Sarıtaş Yüksel

9 Eylül 1970 tarihinde Gelibolu Çanakkale’de doğdum. İlköğrenimi İzmir Karşıyaka’da “Ankara ilkokulunda”, orta ve lise öğrenimini “İzmir Amerikan Lisesinde” tamamladım.  Tıp doktorluğu eğitimimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1994 yılında mezun olarak tamamladım. Mezun olduğum sene kazandığım TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) sonucunda İç Hastalıkları uzmanlık eğitimini, İzmir Buca SSK Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları kliniğinde 1999 yılında tamamladım.  Ardından üst ihtisas alanı olan Gastroenteroloji Yan Dal asistanlığı yaptığım Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalından 2002 yılında Gastroenteroloji Uzmanı olarak tamamladım. 2002 – 2008 yılları arasında İzmir Bozyaka SSK hastanesinde, 2008 – 2010 yılları arasında da İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Belediye Hastanesinde Gastroenteroloji ve İç H ...

Prof. Dr. Elif Sarıtaş Yüksel
Prof. Dr. Elif Sarıtaş Yüksel
İzmir - Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube