Havaların ani ısınıp soğuması üst solunum yolu hastalıklarına yol açar mı?

Havaların ani ısınıp soğuması üst solunum yolu hastalıklarına yol açar mı?

Havalardaki ani ısı değişimlerinin olduğu bu günlerde nezle, grip, farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları salgınları artmaktadır. Genellikle viral olan bu hastalıklar kapalı yerlerde solunum yoluyla kolaylıkla geçebildiği gibi,yakın temas, telefon, havlu, kapı kolu gibi ortak kullandığımız yüzeylerden de rahatlıkla bulaşabilmektedir.

Soğuk direncimizi de etkiliyor!

4 dereceden düşük sıcaklıklarda burundaki tüylü hücrelerin aktivitesi azalmakta ve bu da burnun mikroplara karşı savunma fonksiyonunu azaltmaktadır. Bir nevi hastalıklara giriş yolu soğuklarda artmaktadır.

Hastalık nasıl başlar?

Tipik olarak virüs alındıktan 1-2 gün sonra hastalık başlamaktadır. Üst solunum yolu hastası öksürerek, aksırarak virüsü 5-7 gün yaymaktadır. Şaşırtıcı olarak çocuklar erişkinlerden çok daha fazla bulaştırıcılardır ve bulaştırıcılıkları 15 gün kadar sürebilir. Bir toplumda salgın varsa bu toplumdakilerin % 70’i hasta olmaktadır. Öpüşme, tokalaşmadan kaçınalım! Bu dönemlerde öpüşme ve tokalaşmadan kaçınmalı ve eğer hasta ile temasımız oldu ise el yıkamak gerekir.

Her şey hijyende bitiyor!

Korunma tedbirleri denince ilk akla gelen hasta kişilerin girdiği ortamı sık havalandırmalıyız. Böylece havada asılı kalan mikropları solumaz ve hasta olmayız. Hijyene uymak, hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek,(kola doğru hapşırmak) ve hasta insanlardan uzak durmak genel önlemlerdendir. Hasta kişilerin işten, okuldan, toplu yerlerden uzak tutulması hastalığın yayılım hızını azaltacaktır. Maskeler sağlık personelince kullanılmalıdır. Sigara içenlerde hastalık daha ağır seyrettiğinden ve sigara içenlerde iyileşme uzadığından sigara ve dumanından kaçınılmalıdır.

C vitamin alacağız diye kilolarca mandalina-portakal yemeyin!

Vücudun C vitamini ihtiyacı günde 2 adet mandalina veya 1 adet portakalla karşılanmaktadır. Daha fazlası idrarla atılacak, depolanmayacak ve içerdiği asit nedeniyle mide ve taş problemlerine yol açacakdır.

Tedavide neler yapılmalıdır?

Öncelikle istirahat önerilmekte, bol sıvı alımı, alkol ve sigara kullanmama ve parasetomol veya benzeri ağrı kesici-ateş düşürücü antigripal ilaçlar tavsiye edilmektedir. Aspirin bu tür viral hastalıklarda istenmemektedir. Grip, nezle gibi viral enfeksiyonlar da antibiyotikler kesinlikle
alınmamalıdır. Antibiyotik hastalık taşıyıcılığını artıracak ve potansiyel yan etki riski taşıyacaktır. Antiviral ilaçlar ise ancak doktor tavsiyesi olursa kullanılabilir. Bunlar sadece çok sınırlı ve ağır seyreden enfeksiyon da önerilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erkan Tarhan

Prof. Dr. Erkan TARHAN, 1971 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlköğretimini Ankara’da, lise eğitimini ise İskenderun Demir Çelik Lisesi' nde tamamlamasının ardından 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde tıp eğitimine başladı. 1995 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Prof. Dr. Erkan TARHAN, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları üzerine olan uzmanlık eğitimini TC Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. 2001 yılına kadar mecburi hizmetini yerine getirmek için Mardin'de görev aldı. Bu süreçte verdiği hizmetlerden dolayı takdirname ile onurlandırıldı. Prof. Dr. Erkan TARHAN, 2001 yılında eğitici olarak, başasistan kadrosu ile TC Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’ne atandı v ...

Etiketler
Üst solunum yolu hastalıkları
Prof. Dr. Erkan Tarhan
Prof. Dr. Erkan Tarhan
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube